Politiet skal granske koronautbruddet på Hurtigruten

Politiet i Tromsø starter mandag undersøkelser av koronautbruddet på Hurtigrutens skip MS Roald Amundsen. Hurtigruten lover å samarbeide.

– Vi samarbeider allerede tett med FHI, Tromsø kommune, smittevernmyndighetene og andre aktører. Vi kommer selvsagt også til å samarbeide med politiet og vil være tilgjengelige for dem når de trenger det, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NTB.

– Det aller viktigste nå er å følge opp alle som er berørt, og bidra til å spore og begrense smitten, legger han til.

Det var NRK som søndag kveld meldte at politiet i Tromsø nå vil opprette en undersøkelsessak.

– Vi kommer til å gjøre en vurdering om vi skal opprette en sak. Sannsynligvis kommer vi til å opprette en undersøkelsessak, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Christian Hanssen.

På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes etterforskning av straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.

Slike brudd kan straffes med bøter eller fengsel.

I alt 40 personer, fire passasjerer og 36 mannskaper, hadde søndag fått påvist koronasmitte etter to seilaser med Roald Amundsen. Fortsatt venter mange av de i alt 386 passasjerene på sine prøvesvar.

 NTB

Brattvåg: En person skal ha rettet våpen mot politiet

I går ettermiddag ble det meldt om skyting i Brattvåg. Det skjedde i sammenheng med en politiaksjon der politiet var med for å bistå helsepersonell, skriver NRK. Personen skal ha virket truende og rettet våpen mot politiet, forteller Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenheten for politisaker. Politiet avfyrte to skudd og sier de vil etterforske saken videre.

Karl Petter Løvoll, Lars Inge Skrede og Sofie Svanes Flem / Sunnmørsposten

28 mangellapper og slitte dekk

Det ble gjennomført en trafikkontroll i Ørsta i onsdag av politiet og Statens vegvesen. De delte ut 28 mangellapper, sju gebyr for slitte dekk, manglende førerkort og vognkort og to gebyr for manglende hjelmbruk. Det ble ilagt åtte kjøreforbud.

Strømbrudd i Rauma

Rauma Energi skriver på sine nettsider at det har vært et strømbrudd i dag tidlig og de jobber fortsatt med å finne feilen. Strømbruddet er på Nordsida, mellom Skorgen og Morkestrand.


Her slo lynet ned i natt

Ble du vekket i natt av lynnedslag? Her er grunnen.

20 forenklede forelegg på Fursetfjellet

Natt til torsdag 13. august meldte politiet på Twitter om at de har hatt trafikkontroll på Fursetfjellet. Det ble delt ut 20 forenklede forelegg og høyeste fart målt var 107 km/t i en 80-sone.

Høie forsvarer utenlandsåpningen

Trass i at mellom 20 og 50 prosent av koronasmitten i Norge de siste ukene kommer fra utlandet, forsvarer helseministeren reiseåpningen i midten av juli.

For én måned siden ga regjeringen grønt lys for at nordmenn i to uker kunne reise til en rekke europeiske land, blant annet Hellas, Italia, Frankrike og Spania.

Men i ukene som har gått siden, har smitten økt kraftig her til lands.

– Var reiseåpningen en tabbe?

– Nei, jeg mener ikke det. Det er en grense for hvor lenge vi kan holde ting stengt når det ikke er en smittesituasjon som tilsier det, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

– Men vi har hele veien sagt at når vi åpner opp, er det en økt risiko for smittespredning. Det betyr at det kan komme innstramminger igjen når det er behov for det. Det er nettopp det som nå skjer.

7. august frarådet regjeringen alle unødvendige reiser til utlandet.

Fadderuker

Høie mener hovedgrunnen til at smitten i august har blusset noe opp igjen i Norge, er at flere gjennom sommeren har hatt lavere skuldre, ikke fulgt enmetersregelen og bidratt til situasjoner hvor viruset har kunnet spre seg.

Først var det Hurtigruta, og deretter ble søkelyset rettet mot fester i Oslo. Denne uken er det studentenes fadderuker som får skylden for økt smittespredning.

– Gir man ikke nå studenter skylden for en generell smittespredning som vel så mye skyldes nordmenn som reiste på ferie i juli?

– Vi ser at det er i den aldersgruppen smitten sprer seg raskt, i motsetning til før sommeren. Da var det helt andre aldersgrupper som testet positivt. Mye tyder på at det kanskje har vært spesielt lave skuldre i den aldersgruppen, sier Høie.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Bufdir-direktør Mari Trommald ba tirsdag regjeringen avblåse fadderukene, hvis ikke høyskoler og universiteter selv tar grep. Men minister for høyere utdanning og forskning Henrik Asheim (H) avviser å avlyse fadderukene.

20–50 prosent utenfra

Inntil halvparten av koronasmitten i Norge de siste ukene har kommet utenfra, viser Folkehelseinstituttets (FHI) ukerapporter.

– Det har variert mellom cirka 20 og 50 prosent de siste ukene siden midten av juli, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

Hun understreker at disse kan generere nye smittetilfeller som FHI ikke har tall på. Men flesteparten av tilfellene er fra såkalte røde land, noe som innebærer at de det gjelder, skal sitte i karantene for å forebygge videre smitte.

Var lite smitte

Vold fremholder at importsmitte er en av grunnene til økende smittetall.

– Vi sa det og pekte på det da vi åpnet grensene – at det er risiko for introduksjon av smitte. Det er derfor vi har ti dagers karantene fra de landene som har høyest smittepress. Så ser vi at vi får inn smitte også med personer som har vært i grønne land.

Vold minner om at de fleste land i Europa fortsatt har høyere smittepress enn Norge.

– Men var det for tidlig å åpne grensene?

– Det var på det tidspunktet en situasjon med lave smittetall, både i Norge og Europa. Vurderingen til regjeringen var at det var et riktig tidspunkt å gjøre det på. Vi åpnet gradvis og forsiktig og har ennå ikke åpnet for tredjeland utenfor Europa.

NTB / Kristian Skårdalsmo

Bil av veien i Rauma

Natt til onsdag 12. august meldte politiet på Twitter at en bil hadde kjørt av veien med Go-cartbanen i Isfjorden i Rauma. Tre menn i 20-årene var i bilen og er kjørt til legevakten. De tre mennene er lettere skadet eller uskadet. Rauma lensmannskontor har satt i gang etterforskning.

Diesellekkasje i Molde

Brannvesenet fikk melding om at det var diesellekkasje på en bil i Fannestrandvegen i Molde tirsdag formiddag. De fikk kontroll på lekkasjen, og bileieren ville sjøl ordne med bilberging.

Brita Blomquist er død

Brita Blomquist er død, 88 år gammel. Den tidligere journalisten og programlederen jobbet i NRK i 25 år.

Blomquist gikk bort 9. august, opplyser . NRK

I statskanalen var hun blant annet programleder for Frokost-TV sammen med Toppen Bech. Hun ledet også reiseprogrammet God Tur på NRK P1.

Blomquist kom opprinnelig fra Oslo, men var bosatt i Ålesund fra 1994.

Trøbbel for Molde-Vestnes

Det er tekniske problem for A-ferja i sambandet Molde - Vestnes. Det betyr at alle avganger merket A i ruteheftet blir innstilt fra klokka 1045 og inntil videre. Det melder Fjord 1.

Flammer på Tornes

Brannmannskap fra Elnesvågen rykket ut til Tornes ved midnatt der det var meldt om flammer. Det viste seg å være et stort pallebål. Den ansvarlige på stedet ble bedt om å slukke bålet.

Brannutrykning i Moldelivegen

Brannvesenet måtte rykke ut til Moldelivegen mandag kveld. De fikk melding om røykutvikling på et kjøkken. Det viste seg å være brann i en kokekjele. Brannen ble slukket av beboeren. Brannmannskap kontrollerte stedet og forsikret seg om at ilden ikke hadde spredd seg til ventilasjonssystemet.

Måtte stenge Tussentunnelen

Tussentunnelen var stengt en periode seint mandag kveld. Vegtrafikksentralen melder at årsaken var svært forurenset luft. Vegen ble åpnet igjen da luftkvaliteten ble bedre.

Brukte fyrverkeri i Molde

Politiet fikk melding om flere høge smell i Granlia-området rundt midnatt, natt til tirsdag. I den første meldingen politiet sendte ut, var det usikkerhet om det var skudd eller fyrverkeri.

Politiet søkte i området uten å finne svar. Etter hvert meldte det seg vitner som hadde opplevd at det hadde vært brukt fyrverkeri i nærheten av Langmyra skole, og politiet avsluttet undersøkelsene.

Hadde sotet siderute – fikk forelegg

UP hadde fartskontroll på Bergsøya fredag. Politiet stilte seg opp på E39 ved Hallset.

22 bilførere fikk forenkla forelegg for fartsoverskridelser. Høyeste fart ble målt til 101 km/t i 80-sona. En bilfører ble dessuten forelagt bot for soting av sideruten på bilen.

Kontrollen ble holdt mellom klokka 08.50 og 14.00.

Høie: Kan ikke holde Norge stengt

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) vil ikke følge oppfordringen til ordføreren i Indre Østfold. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix 

– Vi kan ikke holde Norge stengt og isolert over lengre tid, og regjeringen har sagt at vi skal åpne samfunnet gradvis, sammen og kontrollert, sier Høie til Dagbladet.

Det var på en pressekonferanse søndag at ordfører i den smitterammede kommunen Indre Østfold, Saxe Frøshaug (Sp), oppfordret regjeringen til igjen å stenge grensene til Sverige fram til smittesituasjonen er under kontroll.

– Vi ser at mange av de smittetilfellene vi har kan kobles rett opp mot utenlandsopphold i Sverige og i Polen, både i røde og grønne soner, sa ordføreren.

Helseministeren understreker at regjeringen følger smittesituasjonen i både Europa og Norden og gjentar oppfordringen om at alle bør unngå unødvendige reiser til utlandet, uansett om det er reiser til såkalt grønne land.

– Det betyr at folk må tenke seg om før de reiser. En dagstur til Sverige for å handle kan for eksempel karakteriseres som en unødvendig reise, sier han.

(©NTB)

(NTB) NTB

Nye koronadødsfall i Sverige og Danmark

Dermed har til sammen 5.766 personer mistet livet av sykdommen i Sverige, og totalt 82.972 er registrert smittet.

I Danmark har 620 mistet livet i pandemien så langt, viser tall fra Statens Serum Institut. Totalt er det registrert 14.815 smittede, en økning på 76 siste døgn.

(©NTB)

(NTB) NTB-TT

Breddeidretten må fortsatt vente – ny vurdering i starten av september

Kulturminister Abid Raja (V) hadde ikke noen oppløftende beskjed å gi idrettspresident Berit Kjøll på mandagens møte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 

Det er klart etter et møte mellom norske idrettstopper og kulturminister Abid Raja (V) og helseminister Bent Høie (H).

Norges idrettsforbund og særforbundene har i lang tid håpet på en åpning for breddeidrett også for dem over 19 år. Fredag fikk de en nedtur i form av regjeringens siste smittevernoppdatering, og beskjeden var likelydende etter mandagens møte.

– Vi skulle gjerne sett at vi kunne fortsette den gradvise gjenåpningen av samfunnet, og vi håper vi kan det snart. Men med den smitteøkningen som er i samfunnet nå, kan vi ikke ta sjanser, sa Raja etter møtet.

– Det er ikke tilrådelig at man åpner opp for ytterligere kontakt. Gjenåpningen av breddeidretten må settes på vent, fastslo kulturministeren.

Mulig begrenset åpning

Samtidig utelukket ikke statsrådene at det kan bli åpnet for begrenset trening fra 1. september. De ber idretten om en prioriteringsliste over hva som er viktigst å åpne først.

– Idretten vil kunne gi et veldig viktig innspill på hva som er viktigst. Så har vi gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å vurdere om det kan være mulig å starte med noe begrenset trening i breddeidretten for voksne, sier Høie til NTB.

Barn og ungdom har kunnet trene med kontakt og spille kamper siden 1. august, men myndighetene har ikke ønsket å gi det samme unntaket fra énmetersregelen for seniorene i breddeidretten.

– På idrettsområdet er barn og unge aller viktigst for regjeringen. Og vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi igjen må stramme inn for barn og unge, sier Høie.

– Vi får en ny vurdering av smittesituasjonen den første uken i september. Da vil vi vurdere om vi kan ta ytterligere steg i åpningen av Norge. Og da er idretten og breddeidretten en del av de vurderingene, legger han til.

– Alvorlig

Det ble tidligere i sommer anslått at breddeidretten kunne åpne opp helt fra 1. september, men den siste tids smitteoppblomstring sørget for en ny utsettelse.

I breddeidretten er det stor skuffelse blant de mange som ønsker å kunne drive med sin sport igjen. Idrettspresident Berit Kjøll minner om at man først og fremst må følge smittevernreglene.

– Idretten er også rammet. På Nøtterøy er samtlige spillere i 1.-divisjonslaget i karantene. Dette påminner oss om hvor sårbare vi er, og hvor alvorlig situasjonen er, sa Kjøll etter mandagens møte.

– Jeg ber alle i norsk idrett om å være smittevernambassadører. Vi må sammen bekjempe denne koronaepidemien, sa hun.

(©NTB)

(NTB) NTB

Mange utrykninger for brannvesenet

Mandag morgen kom det inn flere brannvarslinger i Romsdal.

Først var det utrykning til Julsundvegen i Molde der matlaging viste seg å være årsaken til at alarmen gikk.

Deretter gikk alarmen i Prestegardsvegen i Eidsvåg - her var det teknisk feil som utløste alarmen.

Neste alarm kom i Vestnes. I Skulebakken ble brannalarmen utløst av arbeid på stedet.

Utbruddet i Indre Østfold spores til fester og Sverige-turer

Kommuneoverlege Jan Børre Johansen i Indre Østfold. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

– Vi så i en tidlig fase av smitteøkningen at åpningen av grensen mot svenske Värmland 25. juli var en mulig fellesnevner. Flere av de tidlig smittede hadde vært i Sverige, som da var et grønt land, men hadde likevel et større smittetrykk enn Norge, sier kommuneoverlege Jan Børre Johansen til VG.

En annen fellesnevner var at flere av de tidlig smittede var unge mennesker, og at 10 av 14 av dem hadde vært ute på byen.

Søndag ble alle barnehager og SFO stengt ut uka, det ble forbudt med alle sammenkomster i sosial regi og sykehjemmene i kommunen ble stengt i forbindelse med smitteutbruddet i kommunen.

De siste dagene har det blitt registrert 59 tilfeller av covid-19 i kommunen – over 30 av dem bare i helgen. Totalt har 124 personer i Indre Østfold fått påvist koronasmitte gjennom hele pandemien.

(©NTB)

(NTB) NTB

Ny hurtigrutepassasjer bekreftet smittet

Alle de smittede personene i Trondheim har et mildt sykdomsforløp, opplyser kommunen i en pressemelding.

To av de smittede er i 20-årene, tre er i 30-årene, videre er det én i 40-årene, én i 50-årene og en person under ti år som er bekreftet smittet.

Personen i 50-årene er smittet på Hurtigruten, mens to av tilfellene har ukjent smittested. Resten er nærkontakter til andre kjente smittede.

I løpet av de tre siste dagene er 770 personer blitt koronatestet i kommunen, og koronatelefonen har mottatt 957 henvendelser i samme periode.

– Det er nå et stort press på koronatelefonen og på legevakten, skriver kommunen i pressemeldingen.

(©NTB)

(NTB) NTB

Ny ansatt på Roald Amundsen innlagt på sykehus

Natt til mandag ble et nytt besetningsmedlem på hurtigruteskipet Roald Amundsen lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) med covid-19.

Totalt er det mandag seks koronapasienter på sykehuset. Alle de seks er fra mannskapet på ekspedisjonsskipet, opplyser UNN på Twitter.

Ingen av pasientene trenger intensivbehandling, ifølge UNN.

Tromsø kommune overtok torsdag det medisinske ansvaret for mannskapet om bord i skipet, og alle ble testet på nytt. Totalt har 41 ansatte og 21 passasjerer testet positivt på koronaviruset etter seilasene med skipet Roald Amundsen mellom 17. og 31. juli.

Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt lovverket. Også Sjøfartsdirektoratet og Fylkeslegen i Troms og Finnmark gransker utbruddet.

 NTB

Eldar Sætre går av som konsernsjef i Equinor

Etter seks år som konsernsjef i Equinor gir Eldar Sætre seg i toppjobben. Anders Opedal blir Sætres erstatter fra 2. november.

Det opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Opedal har jobbet i selskapet siden 1997. Han kommer fra stillingen som konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring.

– Anders Opedal har dyp kunnskap om, og bred erfaring fra energisektoren. Han har gått gradene i Equinor, han har vist sterkt lederskap og han har levert resultater som har overgått forventningene som er stilt til ham, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor.

Sætre gir seg i Equinor etter å ha jobbet i selskapet i over 40 år.

 NTB

Redningsaksjon i Geiranger

Politiet har satt i gang en redningsaksjon i Geiranger. Det melder politiet på twitter klokka halv ti søndag kveld.

To personer har gått seg fast i bratt terreng ved Gomsdalen. Det er Røde Kors som vil ta seg fram til de involverte og hjelpe de ned til fjorden, hvor de har kajakker liggende. De involverte er ikke skadet, men trenger bistand til å komme seg ned.

Redningsaksjonen ble avsluttet klokka 00.30 natt til mandag.

Redningsaksjon ved Blåskjerdingen – fraktes til sjukehus for behandling

Søndag kveld ble det satt i gang en redningsaksjon ved fjellet Blåskjerdingen, som ligger mellom Fiksdal og Vatne. Det var to personer i et turfølge som skal ha sklidd omtrent 100 meter ned ei fjellside og blitt skadet, melder politiet på Twitter klokka 18.46 søndag kveld.

Skadeomfanget er ukjent, men begge skal være våkne og oppegående. Ifølge Sunnmørsposten skal de involverte ha fått noen slag– og kuttskader.

Klokka 19 meldte politiet at redningshelikopter og luftambulanse er på veg til stedet.

Like før klokka 20 meldte politiet på twitter at redningshelikopteret er på veg til Ålesund sjukehus for videre behandling og oppfølging. De to skadde skal ha vært med i et følge på totalt sju personer.

Redningsaksjonen er nå avsluttet. Politiet opplyser at de to skadde omfatter en jente i tenårene og en mann. Jenta skal være alvorlig skadd og mannen skal være lettere skadd.

Redningsaksjon i Sunndal – kvinna skal være i fin form

Klokka 17.05 meldte politiet på Twitter at det var blitt satt i gang en redningsaksjon i samarbeid med HRS i fjellsida vest for Gjørashaugen i Sunndal. Det er snakk om ei kvinne og hunden hennes som har gått seg fast i bratt terreng.

Også frivillig hjelpemannskap fra alpin redningsgruppe fra Oppdal og Røde kors fra Sunndal bistår i oppdraget.

Klokka 20.33 meldte politiets operasjonsleder at hjelpemannskapet var kommet fram til kvinna. De skal nå være i ferd med å hjelpe henne ned. Kvinna skal være uskadd, men kald.

Redningsaksjonen er avlsuttet ca 22.15 søndag kveld.

Pasienter isolert etter kontakt med smittet ansatt ved OUS

Tre pasienter er i isolasjon etter kontakt med en koronasmittet ansatt ved Oslo universitetssykehus. Den ansatte var på jobb i to dager med potensiell smitte.

Den ansatte har hatt nærkontakt med tre pasienter og tre andre ansatte, opplyser Oslo universitetssykehus (OUS) i en pressemelding.

– Den ansatte merket symptomer onsdag og ble bedt om å holde seg hjemme samme dag, opplyser pressevakt Ivar Greiner ved OUS til NTB.

Torsdag ble vedkommende bekreftet smittet. Pasientene ble satt i isolasjon samme dag. De ansatte som har hatt nærkontakt med smittede, ble satt i karantene fredag.

OUS beklager

Alle prosedyrer er blitt fulgt etter at mistanke om smitte ble reist, opplyser administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved OUS.

– Det er selvsagt ubehagelig for tre pasienter å vite at de har hatt kontakt med en som er smittet. Det beklager vi, sier Bjørnbeth.

Smittesporing startet torsdag og pågår fortsatt. Årsaken til at flere ikke er berørt, er gode rutiner med nødvendig avstand mellom kolleger, ifølge OUS.

Én ansatt smittet

Det er rundt 24.000 ansatte ved OUS, og bare én ansatt er bekreftet smittet nå.

– Vi har hatt mange ansatte i karantene siden koronaviruset kom til Norge, men det er ikke så ofte vi har isolert pasienter som følge av nærkontakt med smittet ansatt. Derfor ønsker vi å informere om akkurat dette nå, sier Bjørnbeth.

Totalt har 264 ansatte vært smittet. 13 ansatte er i karantene.

 NTB

Stor trafikk på ferjesambandet Molde - Vestnes

På grunn av stor trafikk på rute 33 ferjesambandet Molde – Vestnes, må det påregnes en del ventetid, melder Fjord 1.

Atlanterhavstunnelen åpen igjen

Atlanterhavstunnelen er nå åpnet igjen, etter å ha vært stengt en periode på grunn av en bil med motorstopp. Bilen er nå berget og politiet melder at tunnelen nå er åpen for trafikk.

Kvinne fra Møre og Romsdal vant 11 millioner kroner i Eurojackpot

Ei kvinne i 30-åra fra Møre og Romsdal hadde 5+1 rette og vant fredag 11.298.185 kroner i Eurojackpot.

Til Norsk Tipping sier kvinnen at hun skal bruke deler av pengene til å nedbetale huslånet. De fikk kontakt med kvinnen på telefon like etter klokka 22 fredag kveld.

– Hjelpe meg! Er dette mulig på en fredag? Nå kommer det gledestårer, sier kvinnen, som er i 30-årene.

Kvinnen leverte inn vinnerkupongen via mobil 2. august. Til sammen hadde sju personer 5+1 rette denne fredagen.