Tiltalt for vold i Molde

I juli ble to menn i 40-årene tiltalt for vold mot en annen mann i Molde, skriver NRK. Dette skjedde to ganger i juli. Mennene skal ha slått, sparket og tatt kvelertak på mannen. Det blir sett på som grov vold fordi det skjedde uten grunn. Den ene mannen er også tiltalt for å ha dyrket cannabisplanter hjemme. Saken skal opp i Romsdal tingrett senere i år.

Pasienter isolert etter kontakt med smittet ansatt ved OUS

Tre pasienter er i isolasjon etter kontakt med en koronasmittet ansatt ved Oslo universitetssykehus. Den ansatte var på jobb i to dager med potensiell smitte.

Den ansatte har hatt nærkontakt med tre pasienter og tre andre ansatte, opplyser Oslo universitetssykehus (OUS) i en pressemelding.

– Den ansatte merket symptomer onsdag og ble bedt om å holde seg hjemme samme dag, opplyser pressevakt Ivar Greiner ved OUS til NTB.

Torsdag ble vedkommende bekreftet smittet. Pasientene ble satt i isolasjon samme dag. De ansatte som har hatt nærkontakt med smittede, ble satt i karantene fredag.

OUS beklager

Alle prosedyrer er blitt fulgt etter at mistanke om smitte ble reist, opplyser administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved OUS.

– Det er selvsagt ubehagelig for tre pasienter å vite at de har hatt kontakt med en som er smittet. Det beklager vi, sier Bjørnbeth.

Smittesporing startet torsdag og pågår fortsatt. Årsaken til at flere ikke er berørt, er gode rutiner med nødvendig avstand mellom kolleger, ifølge OUS.

Én ansatt smittet

Det er rundt 24.000 ansatte ved OUS, og bare én ansatt er bekreftet smittet nå.

– Vi har hatt mange ansatte i karantene siden koronaviruset kom til Norge, men det er ikke så ofte vi har isolert pasienter som følge av nærkontakt med smittet ansatt. Derfor ønsker vi å informere om akkurat dette nå, sier Bjørnbeth.

Totalt har 264 ansatte vært smittet. 13 ansatte er i karantene.

 NTB

Stor trafikk på ferjesambandet Molde - Vestnes

På grunn av stor trafikk på rute 33 ferjesambandet Molde – Vestnes, må det påregnes en del ventetid, melder Fjord 1.

Atlanterhavstunnelen åpen igjen

Atlanterhavstunnelen er nå åpnet igjen, etter å ha vært stengt en periode på grunn av en bil med motorstopp. Bilen er nå berget og politiet melder at tunnelen nå er åpen for trafikk.

Kvinne fra Møre og Romsdal vant 11 millioner kroner i Eurojackpot

Ei kvinne i 30-åra fra Møre og Romsdal hadde 5+1 rette og vant fredag 11.298.185 kroner i Eurojackpot.

Til Norsk Tipping sier kvinnen at hun skal bruke deler av pengene til å nedbetale huslånet. De fikk kontakt med kvinnen på telefon like etter klokka 22 fredag kveld.

– Hjelpe meg! Er dette mulig på en fredag? Nå kommer det gledestårer, sier kvinnen, som er i 30-årene.

Kvinnen leverte inn vinnerkupongen via mobil 2. august. Til sammen hadde sju personer 5+1 rette denne fredagen.

Passasjerene på MS Spitsbergen har fått gå i land

Passasjerene på hurtigruteskipet MS Spitsbergen har fått gå i land i Tromsø etter at alle passasjerer og mannskap har testet negativt for koronaviruset.

Det skriver . NRK

Rundt midnatt natt til fredag ble det kjent at alle de 64 passasjerene og 70 besetningsmedlemmene hadde testet negativt for koronaviruset.

Det var ingen mistanke om smitte om bord på skipet, men etter smitteutbruddet på MS Roald Amundsen ble det bestemt at mannskap og passasjerer på MS Spitsbergen også skulle testes.

 NTB

Fire år gammel gutt påkjørt på Moa

Torsdag klokka 12.17 melder politiet på Twitter at en fire år gammel gutt er påkjørt av en bil ved Moa i Ålesund. Farten skal ha vært lav, så gutten er tilsynelatende ikke alvorlig skadet. Han er sendt til Ålesund sjukehus, og politiet oppretter sak på forholdet.

19 smittetilfeller etter hjemmefester i Oslo

Så langt er det avdekket 19 tilfeller av koronasmitte etter fire hjemmefester i Vestre Aker i Oslo i helgen. Bydelen må kartlegge 150 festdeltakere.

Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold opplyser til NTB at det fredag er rapportert om fem nye tilfeller etter at det torsdag kveld var kartlagt 14 smittede med koronavirus etter hjemmefester i bydelen i helgen.

Vennevold forklarer at alle de smittede ikke er bosatt i Vestre Aker, men deltok på festene. Smitten er sporet til Ullern og Frogner bydeler, samt over til nabokommunen Bærum.

– Vestre Akers oppgave er å identifisere alle deltakerne på de fire festene som skal settes i karantene og testes, sier Vennevold til NTB.

Arbeidet med å kartlegge festene har avdekket at det var 20 personer på en av dem, 40 personer på to andre og til sammen 50 gjester innom den fjerde. Det kan ikke utelukkes at flere personer kan ha vært innom flere av festene. Nå driver bydelen det krevende arbeidet med å finne ut hvem som har vært hvor og hvem de igjen har hatt kontakt med etter at de var på fest. Til sammen dreier det seg om mange hundre mennesker.

– Det er svært krevende, men noen har vært flinke og satt seg selv i karantene etter at de har fått kunnskap om hva som er skjedd, sier Vennevold.

Festdeltakerne er i alderen 20 til 25 år. Vestre Aker har varslet de berørte bydelene og Bærum.

 NTB

NRK: Hurtigruten-topp går av mens selskapet granskes

Konserndirektør for maritime operasjoner Bent Martini går midlertidig ut av Hurtigrutens ledelse mens selskapet etterforskes av politiet.

– Etter initiativ fra selskapet trer Bent Martini foreløpig ut av sine roller og posisjoner i Hurtigruten Cruise AS og går midlertidig ut av Hurtigrutens konsernledelse, skriver konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Det var NRK som omtalte saken først.

– Det er satt i gang en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet etter smitteutbruddet på MS Roald Amundsen, og politiet har satt i gang egen etterforskning. Derfor kan vi ikke gå inn på detaljer nå, sier Skjeldam.

Om bord på Roald Amundsen

Martini sa til Nordlys torsdag at han var om bord på det smitterammede skipet MS Roald Amundsen da skipet la til kai i Tromsø natt til fredag i forrige uke. Da var det enda ikke kjent offentlig eller blant passasjerene at fire av besetningsmedlemmene var satt på isolat. Torsdag denne uken hadde 62 personer som var om bord på to seilaser med skipet testet positivt på koronaviruset.

– Jeg var om bord sammen med familien min på ferie, sa Martini.

Han ville ikke torsdag kommentere hvorvidt han var kjent med situasjonen om bord.

– Jeg tror vi venter med å svare på dette siden det er en egen etterforskning på dette. Jeg forstår at det er en etterforskning på gang, og jeg tror vi må ta dette i de riktige kanalene, sa Martini.

Ny konstituert direktør

Skjeldam sier at Asta Lassesen er nå konstituert i rollen til Martini.

– Kommersiell direktør Asta Lassesen tok allerede fredag sist uke over ansvaret for å lede Hurtigrutens covid-19 beredskapsgruppe. I tillegg er hun konstituert som styreleder og daglig leder i Hurtigruten Cruise AS, sier Skjeldam.

 NTB

Helsedirektoratet jobber for å innføre koronatesting på flyplasser og på grensa

Helsedirektoratet jobber med å etablere koronatestsentre på grenseoverganger, flyplasser og havner i Norge.

– Vi er i samarbeid med relevante parter for å etablert testing på sentrale ankomststeder som flyplasser, havner og grenseoverganger, sier kommunikasjonsdirektør Trine Melgård i Helsedirektoratet til NTB.

Hun kan ikke si når disse sentrene etableres.

opplyser torsdag at en koronateststasjon opprettes på Bergen lufthavn. Teststasjonen skal driftes av Bergen legevakt som allerede har startet forberedelser av dette. Bergen kommune

Arbeiderpartiet er fornøyd med tiltaket.

– Arbeiderpartiet er glad for at det nå jobbes med å få koronatesting på våre største flyplasser og grenseoverganger, slik vi har tatt til orde for. Det haster med å få dette på plass når vi ser at langt flere reiser til og fra landet vårt nå. Vi må få kontroll på smitten igjen, og dette vil være et godt tiltak for å klare det, sier stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland til NTB.

Oslo lufthavn ligger i Ullensaker kommune. Ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher (Ap) sier til at det er staten, ikke kommunen, som må stå for utgiftene knyttet til de nye testsentrene. VG

Han skal førstkommende mandag i møte med Folkehelseinstituttet og Avinor for å diskutere koronatestingen på Oslo lufthavn.

 NTB

Solberg varsler koronainnstramminger – men skjermer helsevesen, barn, unge og arbeidsplasser

Statsminister Erna Solberg (H) varsler nye innstramminger og avlyser enkelte lettelser i koronarestriksjonene i landet. Hun er bekymret over smittesituasjonen.

– Det er nok litt for lave skuldre nå, sier Erna Solberg til NRK.

Hun avsluttet ferien torsdag og begynte med å møte pressen for å svare på spørsmål om koronasituasjonen.

Det var en bekymret statsminister som møtte journalistene etter tur.

– Vi er bekymret. Vi har sett økende trend, og vi ser denne trenden også i land rundt oss. Flere land i Europa blir røde. Det er nok litt for lave skuldre og litt for mange som tenker at dette går bra, sa Solberg.

– Derfor har regjeringen i dag bestemt seg for å bremse litt opp for å sørge for at vi ikke må bråstoppe, sier hun.

Hun vil ikke spesifisere hvilke tiltak som skal settes inn, eller hvilke lettelser som nå blir satt på vent, men viser til pressekonferansen som skal holdes fredag. Ifølge Solberg jobber Helsedepartementet intenst med de siste detaljene fram mot den.

Statsministeren understreker likevel at regjeringen holder fast ved sin tidligere prioritering, nemlig liv og helse, barn og unge og å sikre arbeidsplasser.

 NTB

Tre koronasmittet på boreriggen utenfor Kristiansund

En tredje ansatt fra boreriggen West Phoenix har fått påvist koronasmitte, melder NRK.

Tretten oljearbeidere har testet negativt. Alle er satt i land, forteller kommunikasjonsrådgiver i Neptune Energu, Cathrine Andersen, til NRK. Det er usikkert når arbeidet på riggen kan begynne igjen.

Frankrike, Tsjekkia, Monaco og Sveits blir røde regioner, samt Skåne og Kronoberg

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia. Anbefalingene endres også for flere regioner i Sverige.

Alle reisende fra disse fire landene som kommer til Norge fra og med 8. august, blir ilagt ti dagers karantene.

Fire nye regioner i Sverige åpner, men reisende fra Skåne og Kronoberg må igjen i karantene. Disse to regionene går altså fra grønt til rødt.

 NTB

NRK: Myndighetene kommer trolig med munnbindanbefaling fredag

Myndighetene kan komme med en anbefaling om munnbindbruk på kollektivtransport fredag, ifølge NRK. Torsdag møter helseministeren kollektivtransportselskapene.

Aktører har snakket med, har inntrykk av at det kommer en anbefaling om bruk av munnbind i kollektivtrafikken, men ikke et påbud. Ifølge NRK vil myndighetene mest sannsynlig komme med anbefalingen på regjeringens pressekonferanse fredag. NRK

– Hvis vi kommer til at det blir riktig å anbefale munnbind i enkelte situasjoner i Norge, vil ikke dette kunne erstatte de generelle kravene om å holde minst en meters avstand, vaske hendene ofte og være hjemme hvis du er syk, skriver Høie i en epost til NRK.

Både NRK og skriver at Helse- og omsorgsdepartementet har innkalt til et møte med flere aktører torsdag ettermiddag. Dagens Næringsliv

I en epost som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, går det fram at den politiske ledelsen i Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet skal være representert.

Helseminister Bent Høie (H) leder møtet, der de ti største kommunene, NHO, fylkeskommunene, Kollektivtrafikkforeningen, Jernbanedirektoratet og Virke også er til stede

Ifølge NRK starter møtet klokken 17.

Hvordan man videre skal opprettholde smitteverntiltak på kollektivreiser, samt drøfting av innretningen på eksisterende tiltak, står på agendaen. Det gjør også hjemmekontor.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa onsdag til at det om kort tid vil komme nye råd for blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport. TV 2

 NTB

Stjålet bil på Aukra – funnet på Ørskogfjellet

I dag tidlig meldte politiet på Twitter om en stjålet BMW fra Aukra. Klokka 14.13 torsdag ble bilen stanset på Ørskogfjellet med uriktige kjennemerker. Tre personer ble pågrepet og kjørt til arresten, og føreren mistenkes for kjøring i ruset tilstand. Førerkortet hadde vedkommende allerede fått inndratt.

Seadream 1 får seile videre

Cruiseskipet Seadream 1 får lov til å seile fra Bodø etter at alle om bord testet negativt for koronasmitte.

Etter at alle om bord i cruiseskipet onsdag testet negativt på koronaviruset avgjorde Bodø kommune torsdag i samråd med Helsediektoratet og FHI at skipet får reise videre.

I en pressemelding fra kommunen torsdag morgen takker ordfører Ida Pinnerød (Ap) alle som har bidratt til at testingen ble gjennomført på en god og profesjonell måte.

– Takk for en flott jobb til alle og så ønsker vi god reise videre, sier Pinnerød.

Hun sier hun er glad for at alle passasjerene og mannskapet om bord i skipet testet negativt. Alle de 79 passasjerene og mannskapet på 85 ble onsdag testet etter at en passasjer fra Danmark fra et tidligere cruise testet positivt på covid-19.

Søsterskipene SeaDream 1 og SeaDream 2 eies av Atle Brynestad. De er bygd i 1986 og går i cruisefart i Karibia om vinteren og i Middelhavet om sommeren. På grunn av koronareglene i Europa er skipene hentet opp til cruise langs norskekysten denne sommeren.

 NTB

Ny koronasmittet fra Hurtigruten

Enda en person fra Hurtigruten-skipet Roald Amundsen har testet positivt for korona. Personen er fra Trondheim, men har vært isolert i en annen kommune.

Personen i 60-årene fikk påvist smitte onsdag og har ingen symptomer, opplyser Trondheim kommune i en pressemelding.

Personen ble testet to ganger og testet først negativt for korona. Enda en test ble gjennomført fordi personen hadde hatt kontakt med en annen koronasmittet Hurtigruten-passasjer.

Onsdag var 53 personer bekreftet koronasmittet som følge av utbruddet på Hurtigruten, opplyser . Folkehelseinstituttet.

 NTB

Bil kjørte inn i autovern onsdag kveld – ingen personskade

Klokka halv ti onsdag kveld meldte politiet på Twitter om en bil som hadde kjørt i autovernet ved Utheim på Atlanterhavsvegen.

Det var èn person involvert i hendelsen, melder Tidens Krav.

Politiet oppretter sak, og alt tyder på at sjåføren var uoppmerksom et øyeblikk, sier operasjonsleder Borge Amdam til Romsdals Budstikke torsdag morgen. Det er ikke snakk om personskade.

Bilen ble like etter hendelsen plassert i en busslomme langs veien, og eier vil sørge for at bilen blir fjernet etterhvert.

Mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand

En motorsykkelfører i Molde er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand, melder politiet på twitter klokka 06.31 torsdag morgen.

Føreren blir tatt med til blodprøvetaking. Politiet oppretter sak på forholdet.


Ni nye smittetilfeller registrert etter Hurtigruten-utbruddet

Folkehelseinstituttet opplyser at det onsdag er registrert ni nye smittetilfeller etter koronautbruddet på Hurtigruten. I alt 53 personer er bekreftet smittet.

Utbruddet på skipet Roald Amundsens to seilaser til Svalbard, fortsetter å øke. 37 besetningsmedlemmer og 16 passasjerer er bekreftet smittet.

– Det er registrert sju nye tilfeller blant passasjerene. Flertallet av disse er folkeregistrert i fylker som allerede har kjente tilfeller, i tillegg har en passasjer fra Vestlandet fylke testet positivt. Dessuten er det to nye personer i mannskapet som er bekreftet positivt med covid-19, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet.

 NTB

Nybø: Ikke for tidlig å åpne opp for reiselivet

Trass i smitteutbruddet på Hurtigruten var det ikke for tidlig å åpne opp for reiselivet i Norge, mener næringsminister Iselin Nybø (V).

– Det var på tide å åpne da vi gjorde. Det som har skjedd på Hurtigruten, er ikke bra, men vi kan ikke på bakgrunn av den hendelsen si at reiselivet ikke burde fått åpne opp, sier Nybø til NTB.

Nybø er onsdag på Svalbard hvor hun har møtt en rekke bedrifter for å diskutere veien videre for reiselivet på øya, deriblant Hurtigruten.

– Smitteutbruddet er tema her oppe, det er klart. Jeg har hatt et møte med Hurtigruten Svalbard, og de er tydelige på at det er en lei sak som de ønsker å rydde opp i, sier hun.

Næringsministeren karakteriserer utbruddet på Hurtigruten som veldig uheldig.

– Men de fleste av oss som har vært på reise i vårt langstrakte land, har heldigvis forholdt seg til det regelverket som er, og er friske og raske, sier hun.

Nybø mener det ikke er grunnlag nå for å si at retningslinjene var for uklare og understreker at bransjen var med på å utforme dem.

– Det kan godt være at det er grunnlag for å gjøre endringer, men bransjen har tatt mye initiativ og jobbet tett med helsemyndighetene, sier hun.

Helsemyndighetene skal nå vurdere om retningslinjene har blitt fulgt, ifølge Nybø.

– Men det er på det rene at Hurtigruten ikke har håndtert dette så godt som de burde, det har de vel også sagt selv, sier hun.

Professor Tor W. Andreassen i markedsføring og innovasjon ved Norges handelshøyskole mener at smitteutbruddet er særlig dårlig for Hurtigrutens omdømme, ettersom selskapet har vært en av pådriverne for å få myndighetene til å åpne opp.

Dette påpekte også helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen om smitten mandag.

– De bringer helseministeren i forlegenhet, og det er jo det siste du skal gjøre. Helseministeren ble tvunget til å agere, sier Andreassen.

Utbruddet har også fått konsekvenser internasjonalt. Verdens to største cruiserederier Carnival og Royal Caribbean Cruises falt begge tungt på de amerikanske børsene mandag. Forklaringen er flere nye smitteutbrudd blant ansatte på europeiske cruiserederier, der 36 av 54 smittede er ansatt på Hurtigruten, skriver /Aftenposten. E24

– Aksjene stuper fordi investorene mister tillit til næringen. De tror inntektsgrunnlaget blir borte, og jeg tror de har rett i det, sier Andreassen til NTB.

Årsaken er at kundene ikke har tillit at de er trygge om bord i skipene, mener han.

Dessuten har flere store nyhetsbyråer, som AP og Reuters, dekket utbruddet fyldig. Sakene har dermed havnet i medier som og . BBC Huffington Post

Professoren mener Hurtigruten har fremstått som overraskende lite forberedt på krisen.

– Det virker som at det har kollapset rundt ledelsen. De har vært veldrevet i hverdagen og designet for solskinnsdager, men når det begynner å tordne og drønne rundt dem, blir alle paralysert. Dårlige rutiner kommer til overflaten.

Cruisenæringen har fått seg et skudd for baugen, og Andreassen spår at flere selskaper vil gå konkurs. På lang sikt vil imidlertid næringen klare seg, mener han.

– Så lenge jorden føder pensjonister, vil det være en etterspørsel, sier Andreassen.

Tydelige retningslinjer

Har satt helseministeren i forlegenhet

Skaper bølger internasjonalt

Et selskap for solskinnsdager

 NTB

FHI: Første smitteøkning siden mars

FHI meddeler i en fersk rapport at smittespredningen øker for første gang siden mars, men presiserer at smitten fortsatt er lav i befolkningen.

Etter en nedgang av korona siden slutten av mars, har det de siste to ukene vært en økning i antall meldte tilfeller, viser Folkehelseinstituttets ferske ukesrapport.

– Den samlede overvåkingen viser en økning i smittetallene siste uke, men fortsatt lav spredning av covid-19 i befolkningen, skriver FHI i en ukesrapport som ble publisert onsdag.

De siste to ukene har det vært 290 nye tilfeller av koronasmitte i Norge, der 196 av tilfellene er rapport inn den siste uken, fordelt på 37 kommuner.

Smitten er i dag 5,4 per 100.000 innbyggere de siste to ukene, og kommer i hovedsak av reiser, lokale utbrudd og klynger.

 NTB

Dataangrep mot Intersports nettbutikk

En tidligere utgave av Intersports nettbutikk har vært utsatt for dataangrep, og betalingsinformasjon fra enkelte kunder er kommet på avveie. En granskning ble umiddelbart iverksatt for å kartlegge angrepet og forhindre ytterligere konsekvenser. Intersports nåværende nettbutikk er ikke berørt av angrepet.

Angrepet er knyttet til utsjekking fra nettbutikken Intersport.no, sannsynligvis i deler av perioden 17. april til 18. juni i år.

Kunder som har handlet på Intersport.no i den aktuelle perioden bes kontrollere kontoutskrifter og kredittkortregninger og umiddelbart kontakte sin bank dersom de oppdager noe mistenkelig.

– Vi tar dette svært alvorlig og beklager ulempene det kan ha påført våre kunder. Da vi fikk mistanke om et mulig dataangrep i sommer, iverksatte vi umiddelbart en granskning. Av hensyn til åpenhet og våre kunder velger vi å varsle så tidlig som mulig, selv om vi ikke kjenner alle detaljene ennå, sier Lars Kristian Lindberg, adm. direktør i Intersport Norge.

Tilsvarende angrep har forekommet mot Intersports nettbutikker i enkelte andre land. Det understrekes at angrepene kun er knyttet til netthandel, og ikke kjøp i Intersports fysiske butikker.

Intersport Norge tok 18. juni i bruk en helt ny netthandelsløsning, og kjøp på Intersport.no etter denne datoen er ikke berørt. Dette innebærer at registrerte kunder ikke behøver å foreta seg noe med hensyn til innloggingsdetaljer eller lignende. Intersports kundeklubb Vinn Vinn er heller ikke berørt av angrepet. Byttet av plattform hadde ingen sammenheng med angrepet.

Kunder som handlet på nett i den aktuelle perioden blir kontaktet direkte. Betalingskort-informasjon for kunder som ikke handlet i perioden er ikke berørt. Det foreligger på det nåværende tidspunkt ingen indikasjon på at andre personopplysninger er kommet på avveie, men dette kan heller ikke utelukkes før den pågående granskningen er ferdigstilt.

I samarbeid med eksterne sikkerhetseksperter og forretningspartnere kartlegger Intersport Norge nå de tekniske detaljene i angrepet, herunder hva slags informasjon som eventuelt kan være på avveie.

– Granskningen pågår for fullt, og av hensyn til denne prosessen kan vi ikke gi ytterligere detaljer nå, sier Lindberg.

 NTB

Boligprisene steg 0,4 prosent i juli

Boligprisene steg med 0,4 prosent i juli. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent.

Boligprisene er nå 5 prosent høyere enn for et år siden, ifølge Eiendom Norge.

– I juli ble det solgt nesten 45 prosent flere bruktboliger enn i juli 2019. Rekordmange har brukt sommeren til å handle bolig, og omsetningsfallet i boligmarkedet i kjølvannet av koronautbruddet i mars og april er mer enn hentet inn igjen ved utgangen av juli, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

 NTB

Helsedirektoratet har sendt SMS til nordmenn i land som kan bli «røde»

Flere land er i ferd med å bryte Folkehelseinstiuttets koronakrav. Helsedirektoratet har sendt nærmere 5.500 SMS-meldinger til nordmenn i utsatte land.

– Vi sender SMS til nordmenn i land som står i fare for å bli røde. Vi gjør dem oppmerksom på at situasjonen er i ferd med å endre seg og at det er viktig å følge med og vurdere egen situasjon, sier fagdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Fredag vil regjeringen beslutte om den skal følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å innføre karantene ved innreise fra Frankrike, Sveits og Tsjekkia.

Frankrike har nå et smittetall på 21,7 per 100.000 innbyggere, Tsjekkia hadde onsdag 27,3 smittede per 100.000 innbygger, mens Sveits onsdag hadde 22,9 smittede per 100.000 innbyggere.

 NTB

To besetningsmedlemmer fra Roald Amundsen utskrevet fra sykehus

To av besetningsmedlemmene fra Hurtigruten-skipet Roald Amundsen som de siste dagene har vært innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge, er nå utskrevet.

De to ble utskrevet tirsdag ettermiddag, opplyser UNN på Twitter onsdag formiddag.

– Vi har dermed tre innlagte pasienter med bekreftet covid-19, to besetningsmedlemmer og en passasjer, skriver sykehuset.

Skipslege på Roald Amundsen varslet Hurtigruten om FHI-råd

En skipslege som var med den første seilasen med Roald Amundsen mellom 17. og 24. juli, sier han fortalte Hurtigruten om FHIs råd om å varsle passasjerene.

– Jeg varslet Hurtigruten om rådet fra FHI og mente at det var helt riktig å gi beskjed til passasjerene på onsdagen, sier skipslege Karl-Børre Andersen til . VG

Det store spørsmålet han sitter igjen med, er hvorfor kommunikasjonen ut til passasjerene stoppet opp, sier han.

På Hurtigruten-skipet var det to leger om bord – en norsk og en filippinsk, som har hatt mest kontakt med det filippinske mannskapet. Og de to legene hadde daglig kontakt, ifølge Andersen, som videre forteller om strenge smitteverntiltak om bord i skipet.

DNV er engasjert av Hurtigruten for å granske hendelsen nærmere, og kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege sier det er vanskelig å kommentere saken før selskapet har konkludert.

– Vi har satt i gang en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet og skal komme til bunns i alt som har skjedd. Vi kan ikke kommentere denne type informasjon som kan bli sentral i den pågående granskingen, sier han til avisa.

 NTB

Hurtigruten-leder var om bord på koronarammet skip

Hurtigrutens konserndirektør for maritime operasjoner, Bent Martini, var om bord på skipet Roald Amundsen da flere ansatte ble smittet av koronaviruset.

– Jeg var om bord sammen med familien min på ferie, sier Martini til Nordlys.

Konserndirektøren ønsker imidlertid ikke å kommentere hvorvidt han ble kjent med situasjonen om bord. Det er blitt kjent at Hurtigruten var klar over at det var smitte om bord allerede to dager før skipet gikk til kai i Tromsø fredag, men unnlot å varsle passasjerene.

– Du får avvente det som kommer fram i etterforskningen, sier han.

Martini bekrefter likevel at han kjenner kapteinen.

 NTB

Ny Hurtigruten-passasjer bekreftet koronasmittet

En mann i 70-årene som har vært passasjer på Hurtigruten, er bekreftet smittet av koronaviruset, opplyser Trondheim kommune.

Personen er i isolasjon i Sortland, ifølge kommunen.

Også en annen person i Trondheim kommune har blitt bekreftet smittet av viruset. Den andre har ukjent smittested, men er sannsynligvis smittet i utlandet, i et grønt land utenfor Norden. Vedkommende er i 50-årene.

Kommunen opplyser at det nå gjenstår å få prøvesvar fra én av de 18 personene fra Hurtigruten, som er hjemmehørende i Trondheim. Vedkommende ble testet i går. Alle de 18 er i karantene.

 NTB

Bodø kommune i gang med koronatesting av besetningen på Seadream 1

Verken mannskap eller passasjerer på cruiseskipet Seadream 1 i Bodø Havn får gå i land. I morgentimene skal 85 besetningsmedlemmer virustestes.

– Ingen har noen symptomer på sykdom. Dette er et føre-var-prinsipp som gjør at vi skal teste mannskapet, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune til onsdag morgen. Avisa Nordland

Tirsdag ble det kjent at en gjest fra Danmark fikk påvist covid-19 ved en rutinekontroll ved ankomst til hjemlandet. Ifølge smittevernoverlegen har vedkommende som har testet positivt for viruset, har ikke hatt noen symptomer på sykdom, og at det er flere spørsmålstegn.

Skipet kom til Bodø ved 2-tiden natt til onsdag. Like ved skipet på terminalkaia i Bodø havn er det satt opp oransje telt fra Sivilforsvaret, hvor testingen skal foregå.

Trolig er prøvesvarene klare i løpet av kvelden.

 NTB