33 Hurtigruten-ansatte testet positivt for covid-19

33 ansatte ved Hurtigruten er smittet av Covid-19.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

33 av de 158 besetningsmedlemmene på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen har testet positivt for koronaviruset.

120 av besetningsmedlemmene har testet negativt, opplyser Hurtigruten i en pressemelding. Fem av de ansatte skal testes på nytt før endelig prøvesvar foreligger. Skipet ligger fortsatt ved kai i Tromsø, og det er ingen gjester om bord.

Hurtigruten opplyser at ingen av de 154 besetningsmedlemmene som fortsatt er om bord på skipet – inkludert de 29 nye som har testet positivt – viser tegn på sykdom eller symptomer på covid-19.

– Det viktigste for oss nå er å ta vare på og følge opp alle våre gjester og kolleger. Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet, Tromsø kommune og lokale helsemyndigheter for oppfølging, varsling, videre testing og smittesporing, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Alle i karantene

Hurtigruten har sendt ut informasjon til alle gjester som har vært med på MS Roald Amundsens seilinger som startet 17. og 24. juli. Rederiet bistår gjestene med transport, overnattinger, mat og andre behov.

Folkehelseinstituttet opplyste sent fredag kveld at alle passasjerene på de to seilingene må i karantene. Alle følges opp av den lokale helsetjenesten der de bor. Karantenen gjelder i ti dager etter man gikk av skipet.

– Folkehelseinstituttet bistår Tromsø kommune og Hurtigruten i arbeidet, blant annet med smittesporing, og vurderinger og smittevernråd for mannskapet som fortsatt er om bord. Passasjerene som har vært om bord på de aktuelle seilasene, vil motta SMS fra Hurtigruten om at de kan ha vært utsatt for koronasmitte. I tillegg vil de bli kontaktet av kommunene hvor de er folkeregistrert for videre oppfølging, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Hurtigruten skal allerede onsdag ha blitt varslet av kommuneoverlegen i Hadsel i Vesterålen om at en passasjer på forrige seiling hadde testet positivt for covid-19 etter hjemkomst. Dette tas med i det videre arbeidet med smittesporing.

Alle de 154 besetningsmedlemmene som fortsatt er om bord på skipet, er satt i karantene.

Rutinemessig isolert

De fire besetningsmedlemmene som først ble bekreftet smittet, ble for flere dager siden rutinemessig isolert på grunn av annen sykdom, uten at de på det tidspunktet viste noen symptomer på covid-19, opplyser Hurtigruten.

– Vi har strenge rutiner som gjør at besetningsmedlemmer blir satt i karantene ved tegn på sykdom, uansett symptomer. Helsepersonell har slått fast at det ikke var grunn til å mistenke covid-19 da skipet la til kai i Tromsø på bakgrunn av symptomene de fire i mannskapet hadde. Så fort vi fikk svar på testene, satte både vi og Tromsø kommune umiddelbart i gang tiltak, sier Ege.

De fire besetningsmedlemmene som testet positivt fredag, er innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Om lag 60 gjester som forlot skipet fredag, er også i karantene i Tromsø.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet, og vi har strenge rutiner for å hindre smitte. Mannskap fra land utenfor Europa må gjennom to negative tester og karantene før de får forlate hjemlandet. I tillegg har vi daglige kontroller av alle om bord, både gjester og mannskap, sier Ege.

Turen til Svalbard som skulle startet fredag ettermiddag, er avlyst. Den neste reisen med skipet er ikke planlagt før i begynnelsen av september.


Overlege: – Hurtigruten-passasjerer får ikke dra fra Tromsø

60 Hurtigruten-passasjerer som ikke bor i Tromsø, er satt i karantene i byen, opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til NRK.

386 passasjerer i karantene etter koronasmitte på Hurtigruten

Fire ansatte på Hurtigruten-skipet Roald Amundsen er innlagt på sykehus i Tromsø med påvist koronasmitte. Passasjerene på to seilaser er ilagt karantene.


 NTB

Trump gir Tiktok frist til 15. september

Dersom ikke den populære videoappen Tiktoks amerikanske aktiviteter er solgt innen 15. september, vil appen bli forbudt i USA, sier president Donald Trump.

Datagiganten Microsoft hevder å ha fått grønt lys fra Trump til å forhandle videre med Tiktoks kinesiske eiere ByteDance om et oppkjøp.

– Etter en samtale mellom Microsofts administrerende direktør Satya Nadella og president Donald Trump, er Microsoft villig til å fortsette diskusjoner for et mulig kjøp av Tiktok i USA, skriver selskapet.

Trump sa mandag at han har gitt eierne av Tiktok frist til 15. september med å komme til enighet med Microsoft om et salg.

Ifølge USAs utenriksminister Mike Pompeo gir videoappen «opplysninger direkte til det kinesiske kommunistpartiet og landets sikkerhetstjenester», og han peker på opplysninger som ansiktsgjenkjenning, telefonnumre og informasjon om venner.

– Dette er opplysninger som er en del av den nasjonale sikkerheten, det er del av privatlivet til det amerikanske folk, sier Pompeo.

ByteDance sendte natt til mandag ut en melding om at det har støtt på «komplekse og uante vanskeligheter» i arbeidet med å bli et globalt selskap. I uttalelsen beskyldte selskapet også amerikanske Facebook for plagiat og sverting, skriver . Reuters

 NTB

Elbilsalget gikk ned i juli – Elbilforeningen bekymret

I juli endte elbilandelen i nybilsalget på 45,1 prosent, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Det er ikke Elbilforeningen fornøyd med.

Stortinget har et mål om 100 prosent nullutslipp i nybilsalget innen 2025, noe Elbilforeningen mener kan bli vanskelig å oppnå. De mener at elbilandelen burde vært over 50 prosent nå, og nærme seg 60 prosent ved årsskiftet hvis målet skal nås.

– Norge er landet i verden med desidert flest elbiler per innbygger, men målsettingene framover er ambisiøse. Skal vi nå målet om 100 prosent elektrisk nybilsalg i 2025, må både salgstallene opp og utbyggingen av hurtigladere holde tritt med antallet elbiler på veiene, sier kommunikasjonsleder Unni Berge i Norsk elbilforening.

Etter første kvartal i år var elbilandelen over 50 prosent, men salget de siste månedene drar andelen så langt i år ned til 47,7 prosent.

Denne sommeren har et stort antall elbileiere brukt bilen på sommerferie, noe som har ført til lange ladekøer.

– For at alle skal velge elbil må lading gjøres enkelt og tilgjengelig. Det må bli like enkelt å hurtiglade som å fylle bensin og diesel. Dit er det et stykke igjen, konstaterer Berge.

Elbilforeningen mener at det må bygges ladestasjoner for hver 50. kilometer langs fylkesveiene samt store ladeparker med minst 50 hurtigladere for hver 150. kilometer langs hovedveinettet i Norge hvis det skal monne.

 NTB

Høie: tilliten til Hurtigruten er svekket

Helseminister Bent Høie (H) sier at tilliten til Hurtigruten er svekket etter smitteutbruddet som startet på et av selskapets skip.

– Det tror jeg vi må si i denne situasjonen, og så er det deres jobb å gjøre noe med det. Det er klart de har vært en av pådriverne for at regjeringen skulle åpne for opp denne type aktivitet. Derfor er det synd vi har kommet i denne situasjonen, svarte Høie på spørsmål fra TV 2 på mandagens pressekonferanse.

Han sa at han reagerer kraftig på at Hurtigruten ønsket å holde utbruddet hemmelig. Høie sier at han først fikk vite at de hadde planer om å sende ut informasjon til dem om bord og så legge ut en nettsak.

– Jeg fikk senere beskjed om at de ville bare sende ut informasjon til passasjerene, men ikke legge ut nettsak. Jeg fikk fredag beskjed om at de verken hadde gjort det ene eller det andre. Det overrasker meg, sa helseministeren.

 NTB

National Oilwell Varco varsler nedbemanning – Molde rammes også

Oljeserviceselskapet National Oilwell Varco (NOV) skal nedbemanne. Inntil 350 ansatte står i fare for å miste jobben, melder Fædrelandsvennen.

– Dette er en konsekvens av markedssituasjonen. Det signeres lite av nye kontrakter for tiden, og det kan fort bli verre før det blir bedre, sier administrerende direktør Rune Johnsen til avisa.

Selskapet opplyser at de ser få umiddelbare tegn til at markedet vil endre seg. Inntil 350 medarbeidere vil miste jobben, opplyser de i en pressemelding.

Johnsen forteller til Rbnett at alle lokasjoner vil bli påvirket, også Molde, hvor det per nå er litt over 100 ansatte.

– Prosessen starter nå. Det er snakk om uker, ikke måneder, sier Johnsen. Konkrete lokale tall vil han ikke komme ut med enda.

National Oilwell Varco Norway AS har hovedkontor på Dvergsnes i Kristiansand, hvor også størsteparten av selskapets norske ansatte har sin arbeidsplass.

 NTB og Katharina Hovde

Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt loven

Politiet har opprettet sak og skal etterforske om Hurtigruten har brutt bestemmelser i straffeloven om smittevern eller smittevernloven.

Det vil være sentralt i etterforskningen å avklare om foretaket og/eller ansvarlige personer om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp Tromsø havn på fredag, opplyser Troms politidistrikt.

– Vi skal skaffe oss oversikt over saken og hendelsesforløpet. Politiet vil nok blant annet skaffe seg opplysninger ved å avhøre personer som har sentrale roller, sier politiadvokat Thomas Rye-Holmboe i Troms politidistrikt til NTB.

Etterforskningen igangsettes på bakgrunn av opplysningene som har kommet fram i mediene i løpet av helgen. Ifølge Rye-Holmboe settes tilstrekkelig ressurser på saken.

I alt 36 besetningsmedlemmer og fem passasjerer er påvist koronasmitte i forbindelse med de to seilasene med hurtigruteskipet Roald Amundsen siden 17. juli. Fire ansatte er innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge.

 NTB

VG: Koronarammet kan ha blitt smittet på annet hurtigruteskip

En av de koronasmittede personene som har vært på hurtigruteskipet Roald Amundsen, kan ha blitt smittet på skipet Trollfjord, melder VG.

I en intern epost sendt fra Folkehelseinstituttet (FHI), som har fått tilgang til, åpner de for at én av de koronarammede kan ha blitt smittet på et annet skip. avisa

«Ut fra smittesporingen er det ikke klart hvor og når pasienten er smittet, men gitt inkubasjonstiden er det sannsynlig at smitten har skjedd enten på Trollfjord eller på Roald Amundsen», heter det i eposten, som VG siterer fra.

Personen det gjelder reiste til Tromsø med hurtigruteskipet Trollfjord, hvor han eller hun var om bord i noen timer, før vedkommende reiste videre med ekspedisjonsskipet Roald Amundsen til Svalbard.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel kommune, hvor den koronasmittede personen bor, bekrefter til avisa at vedkommende var om bord på to ulike hurtigruteskip, og at det ikke er klart når personen ble smittet.

 NTB

Hurtigruten stopper alle ekspedisjonscruise-seilinger – innrømmer svikt

Etter koronautbruddet på cruiseskipet MS Roald Amundsen stopper Hurtigruten alle seilinger med skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen.

Seilinger med ekspedisjonscruiseskipene blir stoppet både i og utenfor norsk farvann, opplyser selskapet i en pressemelding.

- De siste dagene har handlet om to ting. Å ta vare på gjester og kolleger - og å bidra til å spore og begrense smitten. Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune og andre aktører for å håndtere situasjonen best mulig, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Hurtigruten stopper alle seilinger med skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen. En foreløpig evaluering viser svikt i flere interne prosedyrer

– Vår egen rutinesvikt og økt smitte internasjonalt gjør at vi inntil videre innstiller alle våre ekspedisjonscruise både i og utenfor norsk farvann, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Hurtigrutens to ekspedisjonscruiseskip som er i drift – MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen – legges til kai når de nåværende cruisene avsluttes i løpet av de neste dagene.

Hurtigrutens rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes påvirkes ikke.

Selskapet opplyser at de i løpet av mandag vil starte arbeidet med å kontakte gjester som blir berørt av kanselleringene.

Innrømmer svikt

– Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok, og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut, sier Skjeldam.

Etter smitteutbruddet på cruiseskipet Roald Amundsen jobber rederiet nå med å gå gjennom hele hendelsesforløpet. En foreløpig evaluering viser svikt i interne rutiner.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor går vi nå gjennom alle våre prosedyrer og alle sider av vår egen håndtering, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Fylkeslegen gransker saken

Folkehelseinstituttet (FHI) hadde et møte med skipslegen på Roald Amundsen onsdag, etter at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for koronavirus. Men først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å orientere passasjerene.

Fylkeslegen i Troms og Finnmark har varslet at de skal granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet, og politiet har sagt at de oppretter en undersøkelsessak. På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes en etterforskning av mulige straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.

69 kommuner berørt

Fredag kveld ble det klart at alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, måtte sitte i karantene etter flere smittetilfeller blant besetningen på skipet.

Ifølge FHI er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.

Hele mannskapet på båten, i alt 160 personer, er testet. Alle er nå enten i isolasjon eller karantene om bord på skipet, som ligger til kai i Tromsø.

Om lag 40 passasjerer som fortsatt er i Tromsø, er i karantene. Alle som er smittet, er isolert og blir fulgt opp der de er, ifølge Tromsø kommune.

 NTB

Hurtigrutens konsernsjef: Evaluering viser svikt i flere interne prosedyrer

33 personer blant mannskapet på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen fra Hurtigruten er korana-smittet. Her ligger skipet ved kai i Tromsø. Passasjerer er installert på hotellet The Edge, til ventre for skipet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Etter smitteutbruddet på cruiseskipet Roald Amundsen går Hurtigruten gjennom hele hendelsesforløpet. En foreløpig evaluering viser svikt i interne rutiner.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor er vi nå i gang med en full gjennomgang av alle prosedyrer, og alle sider av vår egen håndtering, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

I alt 36 besetningsmedlemmer og fire gjester har testet positivt for covid-19 etter at det fredag formiddag ble bekreftet koronautbrudd på ekspedisjonscruiseskipet Roald Amundsen.

– Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut, sier Skjeldam.

 NTB

Fylkeslegen skal granske smitteutbrudd på Hurtigruten

TROMSØ: 33 personer blant mannskapet på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen fra Hurtigruten er korana-smittet. Her ligger skipet ved kai i Tromsø. Passasjerer er installert på hotellet The Edge, til ventre for skipet.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Fylkeslegen i Troms og Finnmark opplyser til TV 2 at de vil granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet på skipet.

– Vi har besluttet å granske den aktuelle saken, og det vil skje etter samråd med Helsetilsynet, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen i Troms og Finnmark til kanalen.

Totalt 40 personer, blant dem fire passasjerer og 36 blant mannskapet på Roald Amundsen, hadde søndag fått påvist koronasmitte.

(©NTB)

 NTB

Stod fast i tåka i Gjemnes

To personer måtte søndag kveld få hjelp for å komme seg ned fra et fjell i Gjemnes, melder NRK Møre og Romsdal. Personene stod fast på grunn av tett tåke. De fikk hjelp fra Norsk Folkehjelp for å komme seg ned.

– De var våte og kalde, men ellers i god form, sier Borge Amdam, operasjonsleder i politiet til NRK Møre og Romsdal.

Helsedirektoratet mener Hurtigruten har brutt koronaregler

Hurtigruten sier de fulgte internasjonale regler da besetningsmedlemmer fra Filippinene ikke ble koronatestet i Norge. Det er feil, mener Helsedirektoratet.

36 besetningsmedlemmer og fire passasjerer har foreløpig testet positivt for koronaviruset etter to seilaser med Hurtigrutens skip Roald Amundsen. 32 av de smittede besetningsmedlemmene er fra Filippinene.

Ifølge konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten gikk de filippinske besetningsmedlemmene rett på jobb uten å ha vært i karantene eller blitt testet på norsk jord først.

– Det er i tråd med de internasjonale reglene. Men så har vi etterkant innført enda strengere testkrav til besetningen, sa han på en pressekonferanse søndag.

har spurt Helsedirektoratet om å komme med en avklaring på om det Skjeldam hevder, er riktig. Det er det ikke. Regelen er ifølge Helsedirektoratet at mannskapet som skal mønstre på skip, skal gjennomføre karantene i Norge, og at testing uansett skal skje i Norge, ikke i hjemlandet. TV 2

På pressekonferansen fortalte Skjeldam at de har skjerpet regelverket for utenlandsk besetning.

– Alle besetningsmedlemmer må i ti dagers karantene og være symptomfrie før de får lov å gå om bord, sa han.

 NTB

Politiet skal granske koronautbruddet på Hurtigruten

Politiet i Tromsø starter mandag undersøkelser av koronautbruddet på Hurtigrutens skip MS Roald Amundsen. Hurtigruten lover å samarbeide.

– Vi samarbeider allerede tett med FHI, Tromsø kommune, smittevernmyndighetene og andre aktører. Vi kommer selvsagt også til å samarbeide med politiet og vil være tilgjengelige for dem når de trenger det, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NTB.

– Det aller viktigste nå er å følge opp alle som er berørt, og bidra til å spore og begrense smitten, legger han til.

Det var NRK som søndag kveld meldte at politiet i Tromsø nå vil opprette en undersøkelsessak.

– Vi kommer til å gjøre en vurdering om vi skal opprette en sak. Sannsynligvis kommer vi til å opprette en undersøkelsessak, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Christian Hanssen.

På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes etterforskning av straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.

Slike brudd kan straffes med bøter eller fengsel.

I alt 40 personer, fire passasjerer og 36 mannskaper, hadde søndag fått påvist koronasmitte etter to seilaser med Roald Amundsen. Fortsatt venter mange av de i alt 386 passasjerene på sine prøvesvar.

 NTB

To personer i karantene

To personer er satt i karantene i Kristiansund, skriver NRK . Begge har vært i nærkontakt med personen som er innlagt på Molde sjukehus. Alle tre hører til Seadrill-riggen til West Poenix. De to som er satt i karantene har ikke symptomer.

Ytterligere en passasjer fra Hurtigruten har fått påvist koronasmitte

Smittetallet etter koronautbruddet på Hurtigrutens skip Roald Amundsen fortsetter å stige. Søndag kveld ble nok en passasjer bekreftet smittet.

Dermed er i alt fire passasjerer fra Hurtigrutens skip Roald Amundsen bekreftet smittet med koronaviruset, to på hver av skipets to siste seilaser.

– Vedkommende er en av passasjerene som er i karantene i Tromsø, og har oppholdt seg i en egen leilighet arrangert av Hurtigruten. Den smittede er allerede satt i isolasjon, opplyser ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø.

– Vårt smittesporingsteam har intensivert arbeidet med å kartlegge alle kontakter vedkommende har hatt. Vi har en god oversikt gjennom det arbeidet som allerede er gjort, men gjør ytterligere kartlegging nå. Vi vil ta kontakt med personer som vi mener bør teste seg, sier Wilhelmsen.

Også 36 medlemmer av besetningen på skipet har testet positivt på covid-19.

Tromsø kommune får svar på resten av prøvene som er tatt i Tromsø, i løpet av søndag kveld eller mandag og vil fortløpende orientere om disse.

Folkehelseinstituttet (FHI) har oversikt over tester av passasjerer som har bosted eller oppholder seg i andre kommuner.

 NTB

FHI: Prioriterte å be Hurtigruten varsle onsdag

Folkehelseinstituttet (FHI) hadde et møte med skipslegen på Hurtigruten onsdag, og skulle ønske at selskapet da startet varslingsarbeidet.

Først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å varsle passasjerene som hadde vært om bord på de to seilasene der deler av besetningen var smittet av koronaviruset.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier til NTB at de skulle ønske at Hurtigruten hadde startet varslingsarbeidet etter et møte mellom FHI og skipslegen på Roald Amundsen onsdag.

Da var det blitt avdekket at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for koronavirus.

Vold sier FHI prioriterte å be Hurtigruten varsle de andre passasjerene på denne seilasen onsdag, og at det ikke ble diskutert om hvorvidt passasjerene på den andre seilasen også skulle settes i karantene.

 NTB

Helsemyndighetene frykter et større smitteutbrudd

69 norske kommuner er berørt av smitteutbruddet på Hurtigruten. Det kan føre til et større nasjonalt utbrudd, frykter FHI og Helsedirektoratet.

36 besetningsmedlemmer og tre passasjerer har foreløpig testet positivt for koronaviruset etter to seilaser med Hurtigrutens skip Roald Amundsen.

Om lag 40 passasjerer ble satt i karantene i Tromsø, der skipet la til havn. Det store flertallet av passasjerene har imidlertid reist hjem til sine kommuner, noe FHI frykter kan føre til økt smittespredning.

– Vi frykter er større utbrudd, sier fagdirektør Karin Straume i Helsedirektoratet til NTB.

– Vi er bekymret for at vi kan få flere positive utbrudd etter dette utbruddet, ja. Det er allerede et stort utbrudd, og vi er bekymret for at omfanget skal bli større enn det vi ser nå, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til NTB.

– Vi har erfaring fra andre utbrudd på cruiseskip, at de kan bli store. Det er viktig at vi får kartlagt omfanget og stoppet videre smittespredning. Derfor er det så viktig at de som har vært om bord går i karantene, og lar seg teste.

 NTB

Hurtigruten med nye testkrav til besetningen

Alle besetningsmedlemmer må i ti dagers karantene og være symptomfrie før de for lov å gå om bord, opplyser Hurtigruten, som har forsterket koronaregelverket.

– Vi valgte å forsterke regelverket vårt for noen dager siden, men det gjaldt ikke for det crewet som var om bord på Roald Amundsen, men at alle nye crewmedlemmer fra Filippinene må i 10 dagers karantene og være symptomfri før de får lov å gå om bord i skipene, sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en stream fra Oslo på en pressekonferanse i Tromsø rådhus søndag.

Det internasjonale regelverket har medført at besetningsmedlemmer fra Filippinene, der de fleste på Hurtigrutens skip er fra, testes to ganger med et antall dagers mellomrom før avreise fra hjemlandet. I tillegg har de blitt fulgt opp av lege om bord på skipet, forklarte Skjeldam.

– Alle som har testet positivt, men er symptomfrie, må teste negativt etter karantenetiden på land før de får lov å gå om bord, sa konsernsjefen.

 NTB

En innlagt på Molde sjukehus

En ansatt på Seadrill-riggen West Phoenix, som ligger utenfor Kristiansund, har testet positivt på Covid-19, melder NRK. Personen har vært innom Kristiansund på et hotell. Kommunen sier det likevel er lav risiko for smitte, skriver Tidens Krav.

Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Liv Jannie Omdal i Neptune Energy til E24.

– Vi fikk varsel om smitten i går kveld klokken 20. Personen er nå til behandling på Molde sjukehus, sier Omdal.

Seadrill-riggen borer for tiden på oppdrag for Neptune Energy.

Det er 126 personer på riggen, som for øyeblikket befinner seg i Norskehavet i nærheten av feltene Heidrun og Draugen. Helsepersonell ankom riggen lørdag. Produksjonen på riggen er stanset.

Kommunen skal ha et statusmøte klokken 18.00 søndag kveld. Da kommer de til å finne ut av omfanget og hvilke tiltak som eventuelt skal settes i gang, skriver NRK.

 NTB og Sunniva Bøthun

Hurtigruten-sjefen sier rederiet har fulgt reglene

Hurtigruten-direktør Daniel Skjeldam sier rederiet har fulgt alle internasjonale og nasjonale regler. – Vi er veldig lei oss, sier han.

– Hurtigruten har mange internasjonale ansatte om bord på ekspedisjonsskipene. De gjeldende reglene sier at de skal ha to tester i hjemlandet før de forlater det, og at de skal være i karantene på skipet etter ankomst i karanteneperioden, men de kan gjøre jobb om bord i skipet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam til VG.

Han understreker samtidig at situasjonen er både krevende og trist.

– Vi er veldig lei oss for det som har skjedd, sier han til NRK.

Skjeldam møtte pressen utenfor Hurtigrutens hovedkontor i Oslo sentrum lørdag ettermiddag, samme dag som det ble bekreftet at til sammen 33 besetningsmedlemmer på ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen har testet positivt for koronasmitte. Skipet ligger nå til kai i Tromsø.

 NTB

Rykket ut til Nøisomhedvegen

Nordmøre og Romsdal brannvesen rykket lørdag formiddag ut til ABA på Knausensenteret i Molde. Det var ukjent årsak og brannvesenet skriver på Twitter at det mest sannsynlig er teknisk feil. Brannvesenet skriver også at de fortsetter helgevasken på stasjonen.

Mann sparket pinnsvin til døde i Fredrikstad

En mann 30-årene er anmeldt etter at han sparket til et pinnsvin i Fredrikstad sentrum natt til lørdag mens han filmet det hele. Pinnsvinet døde kort tid etter.

Politiet fikk melding om saken klokken 1.59 fra vakter på et utested, som ble vitner til hendelsen og filmingen.

– Vi hadde en patrulje i nærheten som kjørte pinnsvinet til Fredrikstad dyrehospital, men vi fikk raskt beskjed om at dyret døde av skadene, sier operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til NTB.

Han forteller at mannen i 30-årene fra Buskerud har fått beslaglagt telefonen og er anmeldt for brudd på dyrevelferdsloven. Han ble i tillegg bortvist fra Fredrikstad sentrum.

– Mobilen hans er beslaglagt som bevis, sier operasjonslederen.

 NTB

Syklist flydd til St.Olavs Hospital

En syklist har veltet i Åndalsnes på Fylkesvei 63 i Isterdalen. Det er to syklister som har kommet borti hverandre og veltet. En er flydd til St.Olavs Hospital med hodeskader. Veien er nå åpen igjen.


Kvinne til St. Olavs etter sykkelulykke i Isterdalen

Politiet har ikke kjennskap til skadeomfang på kvinnen i 50-åra, som er flydd til St. Olavs med luftambulanse.

Per-Kristian Bratteng / Åndalsnes Avis

Overlege: – Hurtigruten-passasjerer får ikke dra fra Tromsø

60 Hurtigruten-passasjerer som ikke bor i Tromsø, er satt i karantene i byen, opplyser kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen til NRK.

Passasjerene får ikke reise videre etter at fire av besetningsmedlemmene om bord på Hurtigruten-skipet Roald Amundsen testet positivt for koronasmitte fredag.

Folkehelseinstituttet opplyste samme dag at passasjerer på Hurtigruten-skipet Roald Amundsens to seilaser mellom 17. og 31. juli må i karantene i ti dager. Seilasene hadde samme besetning, men forskjellige passasjerer.

I tillegg til de fire ansatte som er smittet, har én passasjer fra den første seilasen testet positivt.

Det var i alt 177 passasjerer med på det andre seilaset, som ankom Tromsø natt til fredag.

 NTB

Tiltalt for vold i Molde

I juli ble to menn i 40-årene tiltalt for vold mot en annen mann i Molde, skriver NRK. Dette skjedde to ganger i juli. Mennene skal ha slått, sparket og tatt kvelertak på mannen. Det blir sett på som grov vold fordi det skjedde uten grunn. Den ene mannen er også tiltalt for å ha dyrket cannabisplanter hjemme. Saken skal opp i Romsdal tingrett senere i år.

Koronarelatert dødsfall i Moss knyttet til bryllupsfest

Koronadødsfallet ved en omsorgsbolig i Moss settes i forbindelse med bryllupsfesten som knyttes til smittespredningen i kommunen.

Moss har også registrert to nye koronatilfeller. Begge er i hjemmeisolasjon.

– I går kveld, fredag 31. juli, mottok vi beskjed om at en person er død etter å ha vært smittet av koronaviruset, sier ordfører Hanne Tollerud.

– Dette er en utrolig trist nyhet å måtte meddele. Våre tanker går til de etterlatte, sier Tollerud til NTB.

Den avdøde var en eldre person og beboer ved Rosnes omsorgsboliger. Vedkommende fikk påvist koronasmitte søndag 26. juli, skriver Moss kommune i en pressemelding.

Kommunikasjonsrådgiver Vibeke Weibell Eliassen bekrefter overfor NTB at smitten kan spores tilbake til bryllupsselskap som er knyttet til utbruddet i Moss.

– Den avdøde er en del av smitteklyngen knyttet til selskapet, bekrefter Eliassen overfor NTB.

Den avdøde ble overført til Peer Gynt Helsehus for behandling etter å ha blitt alvorlig syk grunnet korona og døde fredag kveld. Pårørende er informert.

I tillegg bekrefter ordføreren at de har fått påvist to nye smittetilfeller i kommunen. De to smittede er i familie, men skal ikke være knyttet til de tre kjente smitteklyngene i kommunen.

– Vi jobber nå med å få kartlagt smittesporingen for disse to, bekrefter Eliassen.

 NTB

Brann på Kvalvåg i morgentimene

Politiet i Møre og Romsdal meldte lørdag klokken 6.27 om en brann i en hytte på Kvalvåg i Gjemnes. Alle personene kom seg ut og skal være i god behold. Like før klokken sju kom politiet med en oppdatering om at hytta er overtent. Brannvesenet prøvde å hindre spredning og jobbet med å slukke brannen.


Hyttebrann på Kvalvåg

En hytte brant til grunnen på Kvalvåg i dag tidlig.

386 passasjerer i karantene etter koronasmitte på Hurtigruten

Ekspedisjonsskipet Roald Amundsen ved kai i Tromsø før jomfruturen i fjor. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

Skipet ligger ved kai i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix 

Totalt fire utenlandske besetningsmedlemmer fra skipet Roald Amundsen er innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN)

To av de ansatte ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på covid-19. Da skipet ankom Tromsø natt til fredag, ble likevel begge rutinemessig testet. Fredag ble de lagt inn på sykehuset i byen.

Senere på dagen fikk ytterligere to besetningsmedlemmer påvist viruset og ble innlagt på sykehus. De fire er foreløpig de eneste pasientene på UNN med påvist koronasmitte.

I tillegg har én person testet positivt på viruset etter å ha vært på en seilas med skipet forrige uke. Seilasen hadde samme besetning som ankom Tromsø natt til fredag.

To seilaser i karantene

Skipet ligger for tiden ved kai i Tromsø, uten passasjerer om bord. Det er isolert, og de øvrige 160 ansatte om bord vil bli testet.

Fredag kveld opplyser Folkehelseinstituttet at passasjerer som har vært på seilasene med skipet 17. til 24. juli og 25. til 31. juli, må i karantene. Karantenen gjelder i ti dager etter at man gikk av skipet.

– Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet, Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Skipet som ankom Tromsø natt til fredag, skulle seilt til Svalbard fredag ettermiddag. Det cruiset blir avlyst, ifølge en pressemelding fra Hurtigruten.

Til sammen 386 passasjerer

Det var 177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer om bord i dette skipet. Etter det Hurtigruten kjenner til, har ingen passasjerer hatt symptomer på covid-19 eller annen sykdom, opplyser selskapet i en pressemelding.

Selskapet sier til VG at det var 209 passasjer på den første seilasen.

Tromsø kommune og Folkehelseinstituttet (FHI) jobber nå på spreng med å få kontakt med passasjerene som forlot skipet natt til fredag.

– Vi jobber nå med å få kartlagt hvor passasjerene er, og har ikke fått kontakt med alle. Det er en betydelig liste med passasjerer, og det jobbes med både fra oss og FHI, sier Øivind Benjaminsen, som er fungerende leder for koronasenteret i Tromsø, til Nordlys.

Teknisk feil

Ifølge Hurtigruten har en teknisk feil gjort at ikke alle som var om bord, fikk SMS eller epost med informasjon om mulig smitte.

– En teknisk feil førte til at ikke alle har fått det før flere timer senere. Det ser ut som at rundt 30 prosent av sms-ene ikke kom fram som de skulle. Et antall eposter kom heller ikke fram når de burde, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege til VG.

Ifølge avisen fikk flere passasjer en epost fra Hurtigruten i 18-19-tiden fredag om at de kunne reise hjem. Samtidig var kommunen hele dagen klar på at ingen skulle reise noe sted.

Ifølge Nordlys forlot skipet Tromsø 17. juli med kurs for Svalbard. Hurtigruten opplyser at den neste reisen med skipet ikke er planlagt før i begynnelsen av september.

(NTB) NTB-Alexander Vestrum og Jonas Berge

Helsedirektoratet: Hjemmekontor anbefales fortsatt

– Man bør unngå å være tett på folk på buss, trikk og T-bane, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på fredagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Han påpeker at det er viktig at folk gjør avtaler med sin arbeidsgiver om mulighetene for hjemmekontor.

(©NTB)

(NTB) NTB

Helsedirektøren: – Jeg er bekymret

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet under regjerings pressekonferanse fredag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 

Helsedirektøren viste under en pressekonferanse fredag til at både tallet på smittede øker og at flere må i karantene.

– Jeg er bekymret for det. Vi har ventet at vi kan få utbrudd, men vi samtidig må erkjenne at vi står i et balansepunkt. Den friheten vi har hatt i sommer, er ikke lettkjøpt. Det er ikke slik at vi kan unngå å følge smitterådene, unngå å være hjemme når vi er syke, ikke vaske hendene og ikke holde sosial distanse i tiden fremover, sier han.

(©NTB)

(NTB) NTB