Tok grep rundt halsen på mindreårig

Politiet i Møre og Romsdal melder tirsdag kveld om en episode ved trafikkterminalen i Molde. Klokka 20.54 ble en beruset mann i 50-åra satt i arresten.

Vedkommende er anmeldt for å ha slått og tatt grep rundt halsen til en mindreårig.

– De involverte har ingen relasjon til hverandre. Hendelsen fremstår uprovosert, skriver politiet på Twitter.

– Den fornærma vil bli avhørt i kveld, mens mannen som er arrestert blir sittende over natta før han bli avhørt onsdag, sier operasjonsleder John Bratland ved politiets operasjonssentral til Rbnett.

Han ønsker ikke å si mer om det som har skjedd så tidlig i etterforskningen. Det skal ha vært flere personer til stede.

Enighet i journalistoppgjøret

Etter to dager med tarifforhandlinger ble det natt til fredag enighet mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening i årets journalistoppgjør.

– Vi har jobbet hardt for å finne gode løsninger og er glad for å ha kommet fram til en forhandlingsløsning, sier forhandlingsleder Pernille Børset i Mediebedriftenes Landsforening i en pressemelding.

Løsningen innebærer at minstelønnssatsene heves med 8.100 kroner og at ulempesatsene blir justert opp med 2 prosent.

Oppgjøret er i tråd med frontfagsoppgjøret.

– Vi møttes med stor avstand, men begge har vist vilje til å komme i mål, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk Journalistlag (NJ), som også leder NJs forhandlingsutvalg.

Utgangspunktet i dette mellomårsoppgjøret var vanskelig ettersom mange NJ-medlemmer opplevde en svak lønnsutvikling i fjor.

– Forhandlingene ble krevende. Vi er spesielt fornøyde med at dette ble et godt resultat for de lavest lønte, sier Tryggestad.

Partene ble også enige om en mal for protokoll som kan brukes i de lokale oppgjørene, ettersom erfaringen har vist at lokale forhandlinger ikke fungerer godt nok i mange mediebedrifter.

 NTB

Vogntog sperrer vegen i Nakkedalen

(Smp): Mandag ettermiddag melder Vegtrafikksentralen Midt at fylkesveg 5970 i Nakkedalen er stengt på grunn av bilberging. De anbefaler omkjøring via fylkesveg 661.

Ifølge politiets operasjonssentral er det et vogntog som har kjørt seg av og sperrer vegen.

Operasjonslederen er usikker på når vegen igjen vil åpne, og at store språkvansker gjør at prosessen tar tid. Det er også knytta usikkerhet til om firmaet vil betale for bilberging, noe de så langt ikke har godtatt.

Like før klokka 19 er patruljen på stedet. Vegen er fortsatt sperra.

– Patruljen på stedet forsøker å kommunisere med sjåfør og selskapet som eier lastebilen. Så får vi se om de kommer med økonomiske garantier for bilberging. Hengeren står fremdeles på skrått ut i vegbanen og sperrer for trafikken, forteller operasjonsleder Ferstad kl. 19.10.

En time senere, klokka 20.10 sier Ferstad dette:

– Klokka 19.35 fikk vi melding om at firmaet som eier vogntoget har bestilt berging, og at vogntoget skal bli berget så fort som mulig. Vi er fortsatt på stedet og håper det vil skje noe ganske raskt, sier operasjonslederen.

Det er et utenlandskregistrert firma som eier vogntoget. Det er også utenlandsk sjåfør, ifølge politiet. Vogntoget skal ikke være lastet. Politiet fikk melding om at vogntoget hadde kjørt av vegen klokka 16.20. Fire timer senere sperret det altså fortsatt fylkesvegen.

– Etter at vogntoget kjørte av vegen var det mulig å passere, har vi fått opplyst. Men så har det skjedd noe som vi ikke har oversikt over, som gjør at vogntoget sperrer hele vegen. Om det har skjedd i forbindelse med at det er forsøkt tauet opp igjen vet vi ikke, sier Ferstad.

Rundt klokka 20.30 meldte politiet følgende: Vogntoget blir trolig innen en time transportert bort fra stedet av tungbilberger. Tungbilberger fra Straumen bil vil være på stedet om kort tid.

Det var Sunnmørsposten som først hadde denne saken.

Politi og brannvesen advarer mot bråtebrenning etter flere branner

Politi og brannvesen advarer nå mot bråtebrenning. I helgen brant nabohuset til en mann som skulle brenne søppel, ned til grunnen.

Huset var ubebodd, men politiet har opprettet sak, skriver , som melder at det bare i Innlandet var fire lignende branner lørdag: NRK

En person fikk i seg røyk etter en gressbrann på Sjoa, mens på Gran ble en person anmeldt for ulovlig bråtebrenning. På Tangen brant to mål gress ned, og brannstifteren får forelegg, mens i Folldal holdt bålbrenning på å spre seg til nærliggende hus.

– Med fordel kunne vi i en del tilfeller tatt fra folk fyrstikkene i perioden fra etter påske til godt utpå høsten, sier politijurist Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt. Han mener at mange av brannene kunne vært unngått.

Branningeniør Bjørn-Olav Bakken i Glåmdal brannvesen foreslår at folk rett og slett skal rake sammen gresset og kvister og levere det på gjenvinningen.

– En fellesnevner at mange sier at de har hatt full kontroll. Så kommer vinden og bålet kan flytte seg 20–30 meter før de rekker å blunke, sier Bakken til NRK.

Tidligere i uken opplyste at det så langt i år er rapportert inn 194 gressbranner og 26 branner i skog og utmark. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

 NTB

13-årig jente kjørte av veien med stjålet bil 

Tre jenter i alderen 13–16 år er skadd i en utforkjøring i Andebu i Sandefjord kommune. En 13-åring kjørte bilen, etter at hun stjal den hjemme.

Sørøst politidistrikt meldte om ulykken, som skjedde på Vestre Andebuvei, ved 22.30-tiden lørdag kveld.

Det var tre på 13, 14 og 16 år i bilen. To av dem ble kjørt til Sykehuset Vestfold i Tønsberg for behandling og én ble kjørt til legevakta.

En av jentene ble først betegnet som kritisk skadd og skulle fraktes med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

– Hun ble kjørt til Sykehuset i Vestfold isteden, forteller operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til NTB.

Dette kan tyde på at skadene ikke er så alvorlig som først antatt.

Det var ifølge politiet en 13-åring som kjørte bilen. Til Sandefjords Blad opplyser politiet at sjåføren hadde stjålet bilen hjemme.

 NTB

Bilbrann på Hareid – like ved bensinstasjon

Rundt klokka halv to lørdag ettermiddag skriver politiet og 110-sentralen i Møre og Romsdal at det brenner i en bil ved Circle K på Hareid. Det var verken meldt om personskade eller fare for spredning, da bilen var blitt dratt bort fra pumpene.

Kort tid etter melder begge etater at brannen er slukket. Bilen fikk skader i motorrommet.

De første hurtigladerne for elektriske båter kommer nå

Elbiler er blitt veldig populært i Norge og stadig flere båter leveres også som rene elbåter eller som hybridløsninger. Nå blir det lettere å lade disse båtene.

Aker Brygge, Bergen og Florø får hurtigladere for elbåt innen kort tid og dermed er utbyggingen av Nord-Europas første nettverk av elbåt-hurtigladere i gang.

– Norge har ledet an i elbilrevolusjonen. Nå vil vi gjøre det lettere å bytte til elbåt, sier kraftselskapet BKKs konsernsjef Jannicke Hilland i en pressemelding.

Med stadig flere elbåter på markedet har både båteiere, marinaer, båtforhandlere og politikere stilt spørsmål om hvordan lading skal skje, og det mangler et helhetlig tilbud.

Strømanlegget hos de fleste båthavner og gjestehavner er i utgangspunktet ikke dimensjonert for å lade en elektrisk båt, men til lettere lading av små kjøleskap og vanlige forbruksbatterier. I slike tilfeller kan det ta mellom åtte og ti timer å lade en elektrisk båt. Med hurtigladere blir det noe helt annet.

De tre første ladestedene kommer i Solheimsviken i Bergen, på Aker Brygge i Oslo og i Florø havn. Disse tre er hurtigladere og åpner i løpet av våren og sommeren i år.

I tillegg bygges det normalladere ved Marineholmen i Bergen, mens i Vågen i samme by kommer det hurtiglader neste år.

NTB

Gladmelding om «Sinnataggen»

I starten av april ble «Sinnataggen» forsøkt sagd over. – Jeg forventer at han snart er i gammelt, godt slag, sier lederen for Vigelandsmuseet.

Det var natt til tirsdag 6. april at noen forsøkte å sage over venstre ankel på skulpturen. «Sinnataggen» ble like etter derfor fjernet fra broen for undersøkelser og konservering.

Litt over en uke senere har leder Jarle Strømodden ved Vigelandsmuseet gode nyheter:

– Siste nytt er at pasienten er ute av sengen. Han prater fortsatt ikke, men er på bedringens vei, sier Strømsodden til NTB med et glimt i øyet.

– Tilstanden er fortsatt alvorlig, men stabil.

Strømodden sier at de klarte å reparere skaden og at «Sinnataggen» har fått behandling for sagingen av den venstre ankelen.

Han meddeler at «Sinnataggen» ikke er helt ferdig behandlet og at en dato for når han er tilbake i Frognerparken, ennå ikke er satt.

– Han trenger helgen på å hvile og bli helt klar. Vi regner med at han kommer tilbake på 100 prosent. Han har gode folk som ivaretar ham, og han er snart i mål. Han viser en innbitt vilje til å komme tilbake og yte det beste overfor publikum i tiden fremover, bedyrer museumslederen.

Politioverbetjent ved Majorstuen politistasjon Marte Øien Libach sier at de har fått inn ett tips i saken – uten resultat.

– Oslo politidistrikt ønsker flere tips i saken. De kan skrives inn i tipsportalen på politiet.no , eller man kan ringe 02800.

 NTB