Gassgrill tok fyr

En gassgrill tok fyr ved en bolig på Øvre Fuglset lørdag ettermiddag. Vakthavende Rian Morrison på 110-sentralen sa til Rbnett rundt kl. 17.45 at brannen raskt ble slukket av beboer.

– Brannbilen kom til stedet for kontroll. Og tankbilen er med i tilfelle det skulle bli større enn man trodde, sier han.

Trafikkulykke i Rauma

Fredag morgen rykket politiet ut til en trafikkulykke på E136 ved Måndalen rett ved Måna camping. Det skal ha blitt kjørt ned en stolpe.

Norsk kvinne blir ny HBO-sjef i Europa

Norske Christina Sulebakk blir ny administrerende direktør i strømmenettverket HBO i Europa.

Sulebakk erstatter Hervé Payan, som har fungert som administrerende direktør i HBO Europe i åtte år, melder Sulebakk blir ansvarlig for selskapets strømmetjenester i Europa.

– Jeg kunne ikke vært mer begeistret over min nye rolle og våre ambisiøse planer for HBO Europe, sier hun i en pressemelding.

Den norske direktøren har over åtte års fartstid i HBO Europe og har sittet i konsernledelsen som både markedsdirektør, distribusjonssjef og viseadministrerende direktør.

Sulebakk har tidligere vært administrerende direktør i Canal Pluss og vært journalist i en rekke danske aviser. Hun har medieutdanning fra Universitetet i Bergen og Universitetet i København.

 NTB

Tre norske universiteter og høyskoler utvalgt til europeisk universitetssatsing i EU

Universitetet i Oslo, NTNU og Norges Handelshøyskole er valgt ut i et nytt europeisk nettverk av universiteter og høyskoler i EU.

Nettverket European Universities er et initiativ fra EU-kommisjonen for å skape en felles identitet og styrke kvaliteten og konkurranseevnen til europeisk høyere utdanning. Det er etablert under EUs utdanningsprogram.

I hard konkurranse med europeiske utdanningsinstitusjoner har Universitetet i Oslo, NTNU og Norges Handelshøyskole blitt valgt ut til å delta. De slutter seg dermed til Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen, som ble valgt ut i fjor.

– Dette er en stor anerkjennelse av den internasjonale satsingen hos norske universiteter og høyskoler. Europeisk samarbeid er svært verdifullt for samfunnet og bidrar til å øke kvaliteten på norsk utdanning. Derfor er det utrolig viktig at norske institusjoner deltar, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim H).

Totalt består initiativet av over 280 europeiske universiteter fordelt på 41 nettverk. Hensikten med nettverkene er at studentene skal tilegne seg kompetansen som er nødvendig for å møte de globale samfunnsutfordringene og kunnskapsbehovet Europa står overfor.

Totalt skal 287 millioner euro som fordeles på de 41 nettverkene over en periode på tre år.

 NTB

Nytt milliardfond til bekjempelse av antibiotikaresistens

WHO, EU og farmasøytisk industri har gått sammen om et initiativ for å motarbeide antibiotikaresistens. Initiativet inkluderer et fond på 1 milliard dollar.

Initiativet ble presentert i Berlin torsdag ettermiddag, på et arrangement der blant andre sjefen for Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, og helseministrene fra Danmark og Tyskland var til stede.

Antibiotikaresistens beskrives som en helsekrise som potensialet kan koste mer i kroner og menneskeliv enn kreft og covid-19, skriver Novo Nordisk i en pressemelding. Farmasigiganten er blant dem som står bak det nye initiativet og fondet, som har fått navnet AMR Action Fund. AMR står for antimikroberesistens.

– Dette er en av de største globale helsetruslene, som verdenssamfunnet må gå sammen om å løse. AMR Action Fund er et viktig initiativ fordi det skal være med på å sikre at det utvikles ny og effektiv antibiotika, sier Danmarks helseminister Magnus Heunicke på den virtuelle presselanseringen i Berlin.

Ifølge Novo Nordisk døde 700.000 mennesker i verden i fjor som følge av infeksjoner forårsaket av resistente bakterier. Tallet spås å stige til 10 millioner i året innen 2030.

 NTB

80 prosent færre passasjerer ved Avinors flyplasser i juni

Ferske tall fra Avinor viser en nedgang i passasjertrafikken i juni på 79,8 prosent sammenlignet med juni i fjor. Størst er nedgangen i utenlandstrafikken.

– Juni er tradisjonelt den måneden i året vi har flest passasjerer, men på grunn av koronasituasjonen ser vi at hele åtte av ti flypassasjerer nå er borte fra Avinors lufthavner, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nora Hoberg Prestaasen i Avinor i en pressemelding.

Tallene for juni viser at utenlandstrafikken har stupt med 96 prosent sammenlignet med samme måned i 2019.

– Til tross for nedgangen ser vi en liten antydning til at passasjertallene tar seg noe opp, spesielt på innland, der økningen er på 12,4 prosent sammenlignet med mai i år, sier Prestaasen.

Antall flyginger er også stigende sammenlignet med mai 2020, ettersom flere flyselskaper har gjenåpnet en del ruter den siste tiden.

 NTB

Skulder ved skulder blir lov på buss, trikk og T-bane

Kollektivselskapet Ruter fjerner gradvis klistremerkene på buss-, tog- og trikkeseter etter ny veiledning. Nå kan man sitte ved siden av hverandre.

Passasjerene kan dermed ta i bruk flere seter og spre seg mer i transportmidlene.

Helsedirektoratet har revidert . Basert på en trafikklysmodell med grønne, gule og røde tiltaksnivå, er kollektivtrafikken i Norge nå på gult nivå. veilederen om smittevern i kollektivtransport

– Ved å sitte skulder ved skulder er det mulig å begrense ansiktskontakt, noe som er viktig for å begrense smitte, heter det i en pressemelding fra Ruter.

Unngå ansikt til ansikt

Det presiseres at det fremdeles er anbefalt å holde avstand, men at bruk at sitteplasser skal prioriteres fremfor ståplasser for å nettopp begrense kontakt ansikt til ansikt.

Oslos byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), er glad for nyheten.

– Jeg er glad for at de nasjonale helsemyndighetene har hørt på Oslo. I praksis har tiltakene til nå ført til at de som er heldige og får sitte, kan holde god avstand, mens resten har stått ansikt til ansikt i midtgangen. Med de nye retningslinjene kan flere sitte, og det blir mindre trengsel i midtgang og ved dører, skriver han i en epost til NTB.

Øker kapasiteten til 70 prosent

Som et tiltak mot koronasmitte innførte Ruter i slutten av april merking av hvilke seter passasjerene kunne bruke.

Fjerningen av setemerkingen øker kapasiteten til 60–70 prosent, skriver selskapet. Med dagens merking er kapasitetsutnyttelsen ca. 38 prosent på trikk og T-bane, og rundt 50 prosent på bussene.

Alle seter vil bli tilgjengelige unntatt de første seteradene på buss og trikk. Disse beholdes avsperret av hensyn til smittevern for fører.

 NTB

Bil kjørte inn i låve på Tingvoll

En bil med to personer kjørte onsdag kveld inn i en låve ved Aspøyvegen (fylkesveg 6122) i Tingvoll. Det melder politiets operasjonsleder litt før klokka 20.

På Twitter, rett før klokka 21, skriver politiet at føreren av bilen er sendt til St. Olavs hospital i Trondheim, og at tilstanden til personen er uavklart.

Over 2.500 personer tvangsreturnert fra Norge i første halvår

Til sammen har 2.515 personer med ulovlig opphold blitt tvangsreturnert fra Norge i løpet av første halvår.

1.478 av disse ble returnert som følge av den nye bortvisningsforskriften som trådte i kraft 16. mars, viser ferske tall fra Politiets utlendingsenhet.

Det har hittil i år vært en 23 prosents økning i antall returer totalt sammenlignet med fjoråret. Dette er en økning knyttet til smittevernhensyn. Samtidig har færre personer blitt returnert etter avslag om asyl og etter Dublin-forordningen. Bakgrunnen for dette er særlig innreiserestriksjoner i en rekke land og kansellerte flyginger.

– Returarbeidet har vært svært krevende etter utbruddet av koronapandemien, og vi regner med at det vil være det også fremover, forteller fungerende PU-sjef Marianne Jakobsen.

– Vi ser at flere land letter på restriksjoner og at enkelte ruteflyginger har startet opp igjen. Vi vurderer derfor fortløpende mulighetene for å gjenoppta vårt ordinære returarbeid, legger hun til.

Som følge av pandemien har politiet ikke gjennomført ledsagede uttransporteringer siden begynnelsen av mars, men returer uten ledsager foregår til enkelte destinasjoner der dette er mulig.

 NTB

Nesten 500 utenlandsflyginger denne uken

Etterspørselen etter utenlandsturer øker, og dette får konsekvenser for antall flyginger. Denne uken vil nesten 500 avganger gå fra Norge til utlandet.

Utenlandstrafikken har siden 12. mars hatt en tilbakegang på mellom 95 og 99 prosent. I forrige uke var imidlertid nedgangen «bare» 91 prosent, skriver E24.

Avisen peker på at utenlandstrafikken er i ferd med å ta seg opp igjen, og at flyselskapene nå tilbyr turer til blant annet Spania og Portugal.

Blant flyselskapene som har merket bevegelse i passasjertallene, er Air France og KLM. De to selskapene vil i sommer ha 44 ukentlige flyavganger fra Norge til Amsterdam og Paris – noe som er fire ganger så mange som de hadde tidligere i år.

Utviklingen er lik for SAS og Norwegian. Siden midten av juni har SAS nesten doblet kapasiteten til 30 fly i drift, og ytterligere 15 fly vil bli satt i drift i juli. Norwegian har 20 fly i drift fra norske baser etter at de gjenåpnet flere ruter fra 1. juli.

 NTB

Ny pågripelse etter knivstikking i Trondheim

Politiet har pågrepet nok en person etter at en mann i 20-årene ble knivstukket i Trondheim natt til mandag.

Den pågrepne meldte seg for politiet tirsdag ettermiddag, opplyser Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Vedkommende skal avhøres tirsdag kveld.

Fra før var en mann i 30-årene pågrepet i forbindelse med saken. Han ble i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud og full isolasjon.

Begge de pågrepne er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til dette.

Mannen som ble varetektsfengslet tirsdag, har knyttet seg til hendelsen, men erkjenner ikke straffskyld, skriver . Adresseavisen

Politiet fikk melding om hendelsen 1.40 natt til mandag. Den fornærmede, en mann i 20-årene, ble fraktet til St. Olavs hospital. Politiet opplyser at tilstanden til mannen er alvorlig, men stabil.

Politiet ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha informasjon, video eller bilder fra hendelsen.

 NTB

Kraftig økning i henvendelser om uhell med avløpsåpnere hittil i år

Fra januar til mai mottok Giftinformasjonen 388 henvendelser om uhell med etsende avløpsåpnere. Det er en økning på 50 prosent.

– Giftinformasjonen ser med bekymring på økningen i antallet henvendelser knyttet til uhell med avløpsåpnere. Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på at dette er produkter som kan gi alvorlig skade ved uhell, sier seniorrådgiver Merethe Midtervoll hos Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Årsaken til det økte antallet henvendelser er ukjent, men økningen begynte før koronapandemien satte inn. Likevel ser ikke Midtervoll hos Giftinformasjonen bort ifra at tiden folk har hatt hjemme, kan ha bidratt til den økende trenden.

Avløpsåpnere er blant de farligste produktene som finnes i hjemmet. De inneholder ofte sterke syrer eller baser som kan gi alvorlige etseskader i hud, svelg og øyne, og det kan ta tid før skadene blir synlige.

Får man avløpsåpner i munnen, må man ringe til 113 for øyeblikkelig hjelp.

 NTB

Billegere SFO for familier med lav inntekt

Fra 1. august innføres det redusert foreldrebetaling i SFO for lavinntektsfamilier, samt gratis SFO for barn med behov for særskilt tilrettelegging.

Regjeringen har satt av totalt 79 millioner kroner til ordningen.

I 2020 er det satt av 58 millioner kroner til innføring av redusert foreldrebetaling i SFO for 1.–2. trinn for familier med lav inntekt.

I tillegg til redusert foreldrebetaling for 1.–2. trinn bevilges det 21 millioner kroner til gratis SFO for elever på 5.–7. trinn med særskilte behov.

– Vi vet at SFO er viktig både for forebygging og inkludering. Alle skal ha like muligheter, uavhengig av hvilken familie man vokser opp i, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Grunde Kreken Almeland (V).

 NTB

Over og ut for daglig post - sjekk hvilke dager du bør tømme postkassen

Tirsdag er det slutt på daglige postutleveringer. Hvilke dager postbudet kommer på besøk, kan du sjekke på postens nettsider.

Postbudet kommer mandag, onsdag og fredag i en uke, og tirsdag og torsdag i den påfølgende uka, opplyser Posten i en pressemelding.

Her kan du se når budet kommer dit du bor etter at Posten har gjennomført sin største omlegging i nyere tid.

For lite post til daglig utlevering

Endringen kommer fordi mengden post har gått drastisk ned de siste 20 årene.

–I dag mottar hver husstand i gjennomsnitt tre brev i uken, og i årene fremover vil det bli enda færre brev, sier konsernsjef i Posten, Tone Wille.

Kun en av ti mener omleggingen vil ha negative konsekvenser for dem, viser en spørreundersøkelse utført for Posten. Og for dem som ønsker å motta post hver dag, er det mulig å leie postboks.

Den nye omleggingen gjør om lag 1.000 årsverk overflødige. Rundt 35 prosent får annet arbeid i Posten.

«Gjennom godt samarbeid med fagforeningen er det funnet løsninger for alle, slik at ingen blir oppsagt», hevder Posten i pressemeldingen.

 NTB

Nesten alle hurtigruteskip tilbake i drift i september

14 av Hurtigrutens 16 skip er tilbake i drift igjen innen utgangen av september. Dermed er de fleste permitterte ansatte tilbake i jobb i løpet av samme måned.

– Responsen da vi startet seilingene igjen i juni var overveldende. Både gjester, mannskap og lokalsamfunnene langs kysten er glade for at vi seiler igjen. Etterhvert som reiserestriksjonene og innreisereglene nå blir endret, fortsetter vi opptrappingen mot vanlig drift, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Han understreker at opptrappingsplanen forutsetter at de internasjonale reiserestriksjonene blir opphevet, og at utenlandske reisende kan reise til og fra Norge.

 NTB

Utrykning til Julsundvegen

I morgentimene onsdag meldte Møre og Romsdal 110 at brannvesenet rykket ut til en adresse i Julsundvegen i Molde. Det var ingen brann, men årsaken til at brannalamen gikk av, var steiking av speilegg.


Rekordfå asylsøkere – nesten tomt på ankomstsenteret

Rekordfå asylsøkere kom til Norge i løpet av årets første måneder, men nå rustes det nasjonale ankomstsenteret opp for en enda mer effektiv søknadsbehandling.

– Akkurat nå kommer det veldig få asylsøkere. Koronasituasjonen har gjort at mulighetene til å forflytte seg er mindre, men dette kommer til å endre seg etter hvert som grensene åpner opp, sier justisminister Monica Mæland til NTB.

Mandag besøkte hun det nasjonale ankomstsenteret for asylsøkere i Råde. Senteret kan skaleres opp til å huse 1.000 asylsøkere, men nå bor det bare 12 personer der. Store deler av anlegget er tomt.

I april kom det 35 asylsøkere til Norge, 38 i mai og 62 i juni. Til sammen er dette færre enn det som kom på én dag over grensen ved Storskog 2. november 2015, da 174 asylsøkere ankom.

Den tilgjengelige månedsstatistikken på nettsidene til UDI går tilbake til 2007, og i denne perioden har det aldri kommet færre i disse månedene eller i første halvår.

Til sammenligning kom det for eksempel rundt 1.200 asylsøkere på én måned i både mai og juni både i 2014 og 2015.

 NTB

Normal fraværsgrense i skolen til høsten

På grunn av koronapandemien ble det i mars innført midlertidige endringer i fraværsgrensen. Når skoleåret starter igjen, er det tilbake til normalen. For elever som har milde eller ingen symptomer på sykdom, men som likevel må holde seg hjemme, kan skolene vurdere en ordning hvor elevene utfører organisert studiearbeid hjemmefra etter avtale med faglærer eller rektor, opplyser . Kunnskapsdepartementet

Det gjøres dessuten unntak fra fraværsgrensen for elever som begynner på Vg4 påbygg, fordi enkelte av disse elevene parallelt vil måtte gjennomføre fag- og svenneprøver som ble utsatt i vår.

 NTB

Måtte kjøre hjem beruset jente

Politiet i Romsdal hadde flere oppdrag knyttet til russ som ikke hadde avsluttet russefeiringen for i år natt til lørdag.

De første klagene begynte å komme litt før 23.00 på om lag 150 russ som var samlet i Kringstadbukta og spilte høg musikk.

Før den tid kom det inn klager på feststøy fra en bolig i Elnesvågen. Politiet kontaktet huseier og ba dem dempe seg.

Nesten-slagsmål på bussholdeplassen

Utpå natta ble det amper stemning på bussholdeplassen i Molde. Det har vært tilløp til slagsmål, men ingen vil anmelde og ingen var skadet, skriver politiet på Twitter.

Da klokka nærmet seg halv fire på natta fikk politiet melding om en svært beruset jente på Gotfred Lies plass i sentrum. Hun ble oppfattet som vanskelig og vrang, og ble kjørt hjem av patruljen på stedet.

Mistet lappen i Malmefjorden

Natt til søndag stanset en UP-patrulje en bil som kjørte 103 km/t i en 70 sone i Malmefjorden.

Førerkortet til føreren ble beslaglagt på grunn av maks antall prikker, opplyser politiet på Twitter.

På Vevang i Hustadvika kommune var det også fest på lørdag. Her måtte politiet rykke ut og ta med seg en person til fyllearresten, etter at vedkommende var utagerende og beruset.

Sigrun Lossius Meisingset

Sunnmøre: Røyk fra hus, bulking og feststøy

Politiets operasjonssentral for Møre og Romsdal melder om disse hendelsene natt til lørdag og lørdag morgen:

Fosnavåg: Melding om røykutvikling fra hus. Nødetatene rykker ut.

Oppdatert: Brannvesenet melder at det er kontroll på situasjonen. Ingen personskader.

Hovdebygda, Ørsta: Ein mann i 30 åra blir meld for i rusa tilstand å ha sparka inni ein parkert bil. Bilen fekk ein stor bulk.

Ålesund: Melding om feststøy fra en bolig i Mulelia. Deltakere fikk pålegg fra patruljen om å holde det stilt resten av natten.

Tom Cruise vil møte Erna Solberg – men får det neppe

Tom Cruise har tatt kontakt med statsminister Erna Solberg for å starte opp innspillingen av «Mission Impossible 7» i Norge i september.

Det kommer fram i et brev til Statsministerens kontor fra den norske linjeprodusenten Truenorth Norway, skriver . Bergens Tidende

Linjeprodusenten tilrettelegger for at «Mission Impossible 7» kan spilles inn her til lands.

Men Cruise kan denne gangen for alvor ha tatt på seg et umulig oppdrag.

Fagdirektør Tor Aagaard Borgersen ved Statsministerens kontor opplyser nemlig til at et slikt møte neppe blir noe av. Dagens Næringsliv

– Saken er sendt til Kulturdepartementet. Det blir ikke noe møte med Erna Solberg, og derfor har vi sendt den videre, sier han, selv om han ikke vil være helt kategorisk avvisende.

– Jeg skal ikke si at det 100 prosent sikkert ikke vil forekomme, men svaret er at det ikke er lagt opp til noe møte med Erna Solberg, og saken vil håndteres av Kulturdepartementet, sier han.

Kulturminister Abid Raja (V) bekrefter overfor Bergens Tidende at det har vært kontakt.

– Vi har snakket med folk i staben hans. Og vi tar gjerne et møte med Tom Cruise. Cruise og jeg har én ting til felles – begge har hengt utenfor Preikestolen. Han i forrige «Mission Impossible», jeg i «71 grader nord», sier Raja og ler.

Ifølge brevet fra Truenorth Norway er Cruise fascinert av Norge og vil gjøre det han kan for å gjennomføre filmingen her i landet. Filmen er midlertidig stoppet og utsatt på grunn av koronapandemien.

 NTB

15 personer druknet i juni

15 personer mistet livet i drukningsulykker her i landet i juni. Totalt druknet 45 personer i første halvår av 2020, åtte flere enn i samme periode i fjor.

Av de 15 som druknet i juni, omkom sju etter fall fra land, seks under bading og to i forbindelse med bruk av fritidsbåt. To var kvinner og 13 var menn.

– Forklaringen på det høye antallet drukningsulykker i juni er sannsynligvis en kombinasjon av varmt sommervær og gode badetemperaturer siste halvdel av måneden, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet, i en . pressemelding

– I tillegg er vi flere rundt sjø, elv og vann nå som de fleste er hjemme i Norge i sommer, legger hun til.

I juni i fjor druknet ti personer.

I første halvdel av 2020 har 45 personer druknet. 40 av disse var menn.

I snitt skjer rundt 40 prosent av alle drukningsulykker i månedene juni, juli og august.

 NTB

Frps Jon Georg Dale tar ikke gjenvalg til Stortinget

Tidligere landbruksminister og samferdselsminister Jon Georg Dale sier nei til en ny periode på Stortinget.

– Det er ikke en lett beslutning å ta, men det ville ikke vært lettere om fire år. Tiden er nå. Politikk har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, de siste 18 som folkevalgt, sier Jon Georg Dale til . Dagens Næringsliv

Han sier at han nå ønsker å gå ut i næringslivet, og at ønsket har forsterket seg i lys av koronaviruset.

– For jeg har sett hvilke utfordringer næringslivet vil ha de neste årene. Jeg tror jeg har mye å lære der, men også en del å bidra med, sier Dale.

Han ble valgt inn på Stortinget for Møre og Romsdal Frp i 2017 og var landbruksminister fra 2015 til 2018 og deretter samferdselsminister fra 2018 til Frp gikk ut av regjering tidligere i år.

36-åringen fra Dalsbygda i Møre og Romsdal har sammen med Sylvi Listhaug blitt trukket fram som en mulig ny partileder i Frp.

Han avviser at grunnen til at han nå trekker seg fra rikspolitikken, er at Listhaug nå ser ut til å stå sterkere til å ta over etter Siv Jensen.

– Nei, det er heldigvis feil. Jeg er egentlig mye mindre ambisiøs enn du skulle tro. Dessuten mener jeg Sylvi har gjort en strålende jobb for oss. Hun og jeg har stilt til valg i samme fylke og alltid samarbeidet godt.

Han sier samtidig at han tror han vil komme tilbake i rikspolitikken på et senere tidspunkt.

 NTB

Kleven Verft i Ulsteinvik er konkurs

Kleven Verdt i UIsteinvik i Møre og Romsdal er konkurs, melder nett.no.

De ansatte fikk beskjed om dette fredag, skriver . Sunnmørsposten

I januar det ble kjent at det kroatiske industrikonsernet DIV Group hadde inngått en avtale om å kjøpe verftet av Hurtigruten.

I helgen ble kjent at tre långivere skal ha avsluttet avtalen med verftet og at selskapet var nær konkurs dersom man ikke fant en løsning.

Det skal være en gruppe norske banker, sammen med Innovasjon Norge og Giek, som har satt ned foten.

Eieren av DIV Group, Tomislav Debeljak, skrev ifølge nett.no i slutten av forrige uke et brev der det fremgikk at konkurs må vurderes som alternativ dersom det ikke oppnås enighet innen onsdag 1. juli.

Både verftets og datterselskapenes kontoer skal være frosset etter at långiverne avsluttet avtalen.

 NTB

Helsesekretær dømt for uaktsomt drap på funksjonshemmet mann

En helsesekretær er dømt til åtte måneders fengsel for å ha senket en funksjonshemmet mann ned i glovarmt vann. Mannen døde av skadene.

Fire av de åtte månedene gjøres betinget, skriver Vestfold tingrett i dommen.

Hendelsen skjedde 24. februar 2019 ved Oserødmyra bofellesskap på Nøtterøy i Færder kommune. 51 år gamle Alf Johan Halvorsen ble senket ned i et badekar med vann som holdt en temperatur på rundt 70 grader. Fire dager senere døde han av dyp annengrads forbrenning på Haukeland universitetssjukehus. Halvorsen var multihandikappet, sterkt pleietrengende og uten språk.

Rettssaken gikk i Vestfold tingrett fra 23.–25. juni.

Kjente ikke på vannet

Kvinnen, som er i 30-årene, har innrømmet å ha senket mannen ned i vannet, men erklærte seg ikke skyldig i tiltalen for uaktsomt drap.

– Hvis jeg hadde kjent på vannet, hadde ikke dette skjedd. Noen ganger tenker jeg at det er min feil. Hadde jeg gjort noe annerledes, så hadde ikke han dødd, sa kvinnen under rettssaken, ifølge . Tønsbergs Blad

Dagen før hadde badekaret blitt vasket med skåldhett vann, og regulatoren hadde ikke blitt stilt tilbake bak skåldesperren.

Da kvinnen skulle bade Halvorsen, satte hun på vannet i badekaret uten å kjenne på vannet. Hun satte deretter den handikappede mannen i en heis, og senket ham ned i vannet mens det fremdeles rant.

– Etter hvert som vannet rakk Halvorsen oppover ryggen mot skulderbladene, skrek han på en måte han ikke hadde gjort før, samtidig som han spente kroppen ved å strekke ut beina og strekke armene til siden. Tiltalte forsto da at noe var galt og heiste ham et stykke opp igjen og så at foten hans var rød, skriver tingretten i dommen.

– Fundamental svikt

Kvinnens arbeidsgiver, Færder kommune, var tidligere siktet for manglende rutiner for bading, men saken ble senere henlagt.

– Om det har vært grunnlag for å kritisere Færder kommune for mangelfulle skriftlige rutinebeskrivelser eller for ikke å ha utstyrt badet med sikrere mekaniske innretninger som i større grad kunne ha kompensert for menneskelig svikt, rokker ikke dette ved inntrykket av tiltaltes unnlatelse av å kjenne på vannet som en helt fundamental svikt i hennes utførelse av arbeid som ligger i kjernen av hennes arbeidsoppgaver, heter det i dommen.

– Retten finner etter dette klart at tiltalte har opptrådt grovt uaktsomt ved ikke å forsikre seg om at vannet holdt riktig temperatur før hun senket Alf Johan Halvorsen ned i det, heter det videre.

– Viktig dom

Familiens bistandsadvokat, Christian Lundin, sier til NRK at avdødes søstre ser på dommen som viktig.

Det viktigste for de pårørende har ifølge advokaten ikke vært lengden på straffen.

– Det de er opptatt av, er at man sender et signal rundt omkring til norske kommuner. At man må etablere skikkelige rutiner, sier Lundin.

 NTB

Bil tok fyr etter at sovende sjåfør kjørte inn i murvegg

En sovende sjåfør kjørte mandag morgen inn i en murvegg i Randaberg i Rogaland. Bilen tok fyr etter kollisjonen.

Mannen som kjørte bilen fikk selv slokket brannen, og ingen ble skadd, opplyser Sørvest politidistrikt på Twitter.

Førerkortet til mannen er beslaglagt.

 NTB

Sjukehusene i fylket får ny kjøttleverandør - kontrakten verdt 52 millioner

Nortura skal levere både rødt og hvitt kjøtt til over 200 norske sykehus de nærmeste to årene. Det er klart etter at de vant anbudskonkurransen.

Ifølge er Nortura tildelt kontrakten med å levere rødt kjøtt til sykehus i Helse sør-øst, Helse nord, Helse Midt-Norge og Helse vest. Nationen

Det går fram i en fersk oversikt fra Sykehusinnkjøp HF, som er innkjøpstjenesten for spesialisthelsetjenesten.

Kontrakten har en verdi på rundt 52 millioner kroner årlig, og avtalen gjelder for to år med mulighet for forlengelse.

Tidligere denne uken ble det kjent at Tine har fått kontrakt på levering av meieriprodukter til landets sykehus.

 NTB

Mann har meldt seg i Lørenskog-saken

En mann har meldt seg for politiet og sier at det kan være han som er avbildet på overvåkingsbildene som ble offentliggjort onsdag.

– Én person har meldt seg og lurer på om det kan være ham, sier politiadvokat Haris Hrenovica i en epost til . TV 2

Politiet gikk onsdag ut med overvåkingsvideo fra Lørenskog av en mann som de ikke hadde klart å identifisere og som de ønsket kontakt med, i forbindelse med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Opptaket viser mannens bevegelser på Festplassen mellom Metrosenteret og Lørenskog Hus, på vei tilbake fra området ved Langvannet.

Mannen har status som vitne, og politiet har ikke opplysninger som tilsier at han har noe med saken å gjøre.

– Men fordi vi ikke vet hvem han er og fordi han beveger seg i nærheten av eller mot det sentrale åstedet på et tidspunkt som er av interesse for etterforskningen, ønsker vi kontakt, sa Hrenovica onsdag.

Hrenovica sier til TV 2 torsdag at de har mottatt et titall tips etter at de offentliggjorde videoene, og at noen av tipsene inneholder navngitte forslag til hvem mannen kan være.

– Politiet undersøker nå tipsene nærmere. Vi har ingen flere kommentarer til tipsenes innhold, eller hvordan vi følger dem opp, sier han.

 NTB

Dobbelt så mange bobiler de siste ti årene

Ved årsskiftet var det registrert nærmere 52.000 bobiler i Norge. Det er nesten dobbelt så mange som for ti år siden.

I alt var det registrert 51.728 bobiler i Norge ved årsskiftet, mot 26.800 ved inngangen til 2010, viser tall fra (SSB). Statistisk sentralbyrå

– Det er en ganske formidabel vekst. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi vet jo at det vanligvis er mange av dem, og det er grunn til å tro at veksten også i flere andre land har vært stor, sier seniorrådgiver Geir Martin Pilskog i SSB.

 NTB

Tryg fortviler over savnede livbøyer

Flere titalls livbøyer fra forsikringsselskapet Tryg har den siste tiden forsvunnet fra badesteder, havner og vann landet rundt. Nå ber de publikum om hjelp.

– Hvert eneste år blir livbøyer borte, men antallet hittil i sommer synes rekordstort. Det bekymrer oss da hver eneste livbøye kan være redningen for noen som er i ferd med å drukne, og som blir sett av andre på land, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Den siste tiden har det vært en rekke drukningsulykker rundt om i hele landet. Flere av dem har endt med at folk har mistet livet.

– Det å ha tilgang på redningsmateriell i en kritisk situasjon er livsviktig. Da kan ikke livbøyestativet være tomt, sier Rimestad.

Tryg begynte å plassere ut bøyer i 1952 og har siden den gang utplassert over 45.000 livbøyer over hele landet. Rimestad oppfordrer alle som ser en Tryg-bøye på avveie, til å sette den tilbake på plass, eventuelt å overlevere den til kommunen eller havnevesenet.

 NTB

Snusleverandør blir nektet å ha gravid-merking på boksene

Swedish Match Norge ønsket å ha advarsel for gravide på sine snusbokser, men fikk nei fra Helsedirektoratet, skriver NRK.

I Helsedirektoratets svar på forespørselen kommer det fram at avslaget til dels skyldes merkevareforskriften om at alle snusbokser skal utformes likt.

– Det syns vi er veldig rart. Vi skjønner jo at de ønsker å ha standardiserte bokser, men det burde ikke stoppe dem fra å ha sunn fornuft på boksen, sier kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo i Swedish Match Norge AS til . kanalen

– Det vil komme nye helseadvarsler i tekst og omfang når det nye tobakksdirektivet trer i kraft i Norge, skriver avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave i en epost til NRK.

Avdelingsdirektøren oppgir til kanalen at han håper direktivet vil tre i kraft rundt årsskiftet.

 NTB