Droppet planene allerede i februar

Interne dokumenter NRK har fått tak i, viser at regjeringen skrinla planene om nytt sjukehus i Molde allerede i februar.
Sjukehus

De interne dokumentene NRK har fått tak i stammer fra et møte mellom direktør og styreleder i Helse Midt-Norge, Gunnar Bovim og Kolbjørn Almlid, og daværende statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap).

Her kommer Ingebrigtsen med klare signaler på at han ikke vil bygge nytt sjukehus i Molde. I brevet går det frem at statssekretæren var bekymret for protestene i Kristiansund, og at det var viktig for han å bygge et sjukehus så nært Kristiansund at det ble akseptert av politikerne der.

Les også: - Ministeren helt på jordet

Ingebrigtsen, som i dag er statssekretær i Forvarsdepartementet, ønsker ikke å kommentere saken. Leder i Molde Ap, Sidsel Rykhus, er på sin side opprørt.

- Dette er helt forferdelig. Jeg blir skikkelig forbannet, uttalte hun til NRK da hun ble konfrontert med opplysningene.

Hammerø raser

Molde-ordfører Jan Petter Hammerø er også nådeløs i sin karakteristikk av regjeringen, statsråden og statsministeren etter de nye avsløringene.

- Dette er et kjempesvik og et løftebrudd av dimensjoner, iscenesatt av statsråden med støtte av Norges statsminister. Hensikten: å skaffe stemmer fra en utvalgt kommune. Prisen for dette må pasientene i Romsdal betale. Det er helt utrolig at noe sånt kan skje, raste Hammerø til NRK, og la til:

- Kampen fortsetter. Det politiske miljøet i Norge kan ikke leve med denne type politikk.

- Skjult agenda

Opposisjonen har gått knallhardt ut mot regjeringen i sjukehussaken, og KrF-leder Dagfinn Høybråten hadde en klar beskjed da han snakket med NRK.

- Det slapp katta ut av sekken. Mange har mistenkt regjeringen for å ha hatt en skjult agenda i denne saken. Nå er det bevist at de vil bygge ett sjukehus, sier han.

Samleside: Les alt om sjukehussaken

Resultatene fra møtet mellom representantene for Helse Midt-Norge og statssekretær Roger Ingebrigtsen ble offentliggjort i et brev i mars. Der ble det hevdet at regjeringen ønsket flere utredninger rundt økonomi og hvordan et nytt sjukehus ville påvirke helsetilbudet i regionen.

- Ryddig

Nåværende statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Robin Kåss, hevder overfor statskanalen at de har vært tydelige i denne saken.

– Vi har opptrådt ryddig i denne saken. Statsråden har redegjort for sine syn i åpne brev. Der sier vi at vi ønsker en brei utredning og lokal forankring, uttaler han.

Lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Høyres Bent Høie, sier regjeringen har holdt befolkningen i Molde for narr.

Kritisk

Styreleder i Helse Nordmøre og Romsdal, Helge Aarseth, er også sterkt kritisk til spillet rundt Nye Molde Sjukehus. Han sier at det blir stadig tydeligere at sjukehussaken har blitt avgjort ved hjelp av en vennetjeneste.

- Det er en agenda som har vært forsøkt skjult, men som blir tydeligere og tydeligere, sier han.