Infact: – Uvanlig sterk tilbakegang

– Jeg kan ikke huske å ha sett en slik tilbakegang tidligere på en måling, sier seniorrådgiver Magnus L. Larsson i meningsmålingsbyrået Infact.
Politikk

Molde: Larsson beskriver Aps tilbakegang i undersøkelsen som helt uvanlig og dramatisk. For mens Ap fikk en oppslutning i Molde ved det siste stortingsvalget på 33,3 prosent raser partiet ned til en oppslutning på fattige 5,8 prosent på Infacts måling. Tar man med de andre romsdalskommunene, samt nordmørskommunene Eide og Gjemnes, får Ap en oppslutning på drøyt 10 prosent i den ferske meningsmålingen. Ved stortingsvalget i 2009 fikk Ap i de samme kommunene 28,7 prosent og ved kommunevalget i 2007 oppnådde Ap 23 prosent oppslutning i regionen. I Molde var oppslutningen på drøyt 20 prosent.

– Drastisk nedgang

– Vi ser en drastisk nedgang i oppslutningen om Ap på barometrene. Der de ved et stortingsvalg var oppe i nær 30 prosent er de nå nede på 10 prosent. Dette er dramatisk, sier Larsson. Han viser også til spørsmålet der de som stemte Ap ved stortingsvalget blir spurt hva de ville stemt dersom det var kommunevalg i morgen. Bare 29,1 prosent av Ap-velgerne i regionen svarer at de ville stemt på Arbeiderpartiet.

Sjeldent

– Den typen tilbakegang som vi ser her er veldig uvanlig. At et parti har mistet så mye av oppslutningen og at en enkeltsak virker så sterkt inn, kan jeg ikke huske å ha sett noen gang tidligere, sier Larsson. Han tar forbehold om at han ikke kjenner forrige kommunevalgresultatet for AP, men sammenlikner med resultatet fra sist valg, altså stortingsvalget.

– Men vil du si at dette er en god temperaturmåling for hvordan stemningen er nå?

– Ja, absolutt, sier Infacts seniorrådgiver.

Klar advarsel

– En ting er sjølsagt hva folk sier nå. En annen ting er hva de gjør den dagen de skal av gårde for å stemme. Men dette er en helt klar advarsel til politikerne om at de er ute på tynn is her, sier Larsson.