Ap har mistet to av tre velgere

Også i resten av Romsdal går det riktig ille for Arbeiderpartiet.
Politikk

Arbeiderpartiet har mistet to tredeler av velgerne sine i Romsdal som følge av sjukehussaken.

I Molde er situasjonen enda verre. Her faller Arbeiderpartiet som en stein til 5,8 prosents oppslutning, ned fra 21,4 prosent ved kommunevalget i 2007 og 33,3 prosent ved stortingsvalget i 2009. Styrtblødningen av velgere innebærer at Arbeiderpartiet ville blitt redusert til et småparti i Molde på linje med Venstre om det hadde vært kommunevalg i dag.

Fra 4.680 til 815 velgere

Folkets dom er altså klar viser en meningsmåling InFact har tatt opp for Romsdals Budstikke i kommunene Molde, Rauma, Nesset, Gjemnes, Eide, Fræna, Midsund, Aukra, Sandøy og Vestnes. Målingen ble bestilt for flere dager siden, og ble tatt opp mandag kveld.

Høyre er vinneren

Nesten 44 prosent av velgerne i Romsdal sier de vil stemme et annet parti ved neste valg. Og det er Høyre som først og fremst nyter godt av regjeringens løftebrudd i sjukehussaken. Hele 46 prosent av de som stemte Arbeiderpartiet sist, ville stemt Høyre dersom det var valg i morgen.

Samtidig er velgerne veldig klare på at sjukehussaken påvirker deres valg av parti. 44 prosent sier at det er svært sannsynlig at sjukehussaken gjør at de vil stemme på et annet parti ved neste valg.

– Djupt alvorlig

– Dette er en djupt alvorlig situasjon for oss. Det virker nå ekstremt krevende å få fram budskapet om at det ikke tatt noe standpunkt til lokalisering av nytt sjukehus, kommenterer partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet til Romsdals Budstikke.

Får nye medlemmer

Partisekretæren forteller at ikke alt er like helsvart for Arbeiderpartiet i Møre og Romsdal.

– Den siste uka har flere meldt seg inn enn ut av Arbeiderpartiet i#<\p>Møre og#<\p>Romsdal. Vi får også nye medlemmer i Molde. Om de melder seg inn for å kjempe mot Kristiansund eller for å støtte partiets politikk, skal være usagt, påpeker Raymond Johansen.

Professor og valgforsker Toril Aalberg ved NTNU sier til Adresseavisen at hun er overrasket over de store effektene sjukehussaken synes å ha på folks valg av parti:

– Utrolig betent

– Nesten halvparten av velgerne sier at sjukehussaken gjør at de vil skifte parti, og det er mye. Samtidig er denne saka utrolig betent og svært aktuell akkurat nå, og velgerne kan la seg påvirke av det. Man skal likevel være klar over at et slikt hypotetisk spørsmål også gir hypotetiske svar: Flere kan framstå som sinte enn det som nødvendigvis blir resultatet om et halvt år, sier professor Aalberg til Adresseavisen.

Hun utelukker likevel ikke at det nedslående resultatet for Arbeiderpartiet i Molde og Romsdal kan komme til å gi partiet lavere oppslutning ved kommune- og fylkestingsvalget til høsten.

Negative ringvirkninger

– Sjøl om denne beslutningen fattes sentralt, er saka svært viktig for lokalsamfunnet. Og dersom saka i enda sterkere grad utvikler seg til en viktig rikssak, der regjeringens sjukehuspolitikk blir tema, kan dette gi negative ringvirkninger for Arbeiderpartiet i landet for øvrig, tror professor Toril Aalberg.

Hun understreker likevel at det som skjer i valgkampens siste uker er svært viktig:

– Velgerne bestemmer seg seint, og vi vet ennå ikke hvilke saker som kan dukke opp de siste ukene. Både media og velgerne har korttidshukommelse, og velgerne lar seg gjerne påvirke av de siste øyeblikksbildene. Men at Arbeiderpartiet heller ikke denne gangen kommer til å gjøre noe brakvalg i Molde, er vel klart, sier Toril Aalberg.