Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,5 prosent i mars. Så langt i år har boligprisene steget med 5,8 prosent.

– Storparten av boligprisfallet gjennom høsten 2022 er nå hentet inn igjen, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han omtaler veksten i mars som «kraftig».

– Den sterke utviklingen må forklares med at norsk økonomi går mye bedre enn mange så for seg ved inngangen til året, i kombinasjon med lettelsene i utlånsforskriften fra nyttår, sier han.

Det er Kristiansand og Stavanger med omegn som hittil i år har den sterkeste utviklingen, med en oppgang på 9,1 prosent.

Svakest utvikling så langt i år har Tromsø med en oppgang på 3,5 prosent, opplyser Eiendom Norge.

Forventer fortsatt vekst

Oppgangen nasjonalt i første kvartal er mye sterkere enn prognosene som Eiendom Norge laget i desember.

Prisøkningen kommer til tross for at Norges Bank har hevet rentene de siste månedene.

– Hvis det ikke kommer en vårflom på tilbudssiden etter påske, vil vi fortsatt se vekst i boligprisene fremover, og det selv om rentene skulle bli satt opp ytterligere, sier Lauridsen.

Statistikken viser at det har vært en kraftig reduksjon i antall boliger som er lagt ut for salg. I mars ble det lagt ut 8.535 boliger for salg i Norge, noe som er 16,3 prosent færre enn i samme måned i fjor.

Vårslipp på vei

Mange i bransjen venter i spenning på hva som skjer i det såkalte vårslippet over påske.

– Så langt i år er det solgt flere boliger enn det er lagt ut, slik at varelageret minker. Det vil komme flere bruktboliger ut etter påske, men volumene tegner til å bli noe lavere enn normalt, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hos Nordea merker de fortsatt stor pågang i lånesøknader fra folk som vil kjøpe bolig, men at interessen for fritidsbolig har sunket noe.

– Etter at myndighetene fra nyttår lettet på utlånsforskriften for kjøp av sekundærbolig i Oslo, merker vi økt pågang på lånesøknader for kjøp av bolig for utleie, sier leder for personmarked Randi Marjamaa i Nordea.

På pandemi-nivå

Administrerende direktør Laila Neverdahl i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom biter seg merke i det lave antallet nye boliger som legges ut.

– Årets mars var på samme nivå som pandemiåret 2020 når det gjelder boliger for salg, sier hun.

Hun mener dette kan skyldes rentehevingene og andre økte kostnader.

– Det virker altså som at rentehoppene og økte kostnader gjør at folk venter med å selge boligen sin. Det er ikke unaturlig at økt usikkerhet og uro gjør at flere avventer å legge ut boligen for salg, sier hun til Rogalands Avis.

Men understreker samtidig at salget går svært godt.

Tregt nyboligsalg

Mens bruktboligsalget går godt, meldes det om tregt salg i nyboligmarkedet.

Den siste tiden har flere advart om at lav boligbygging framover kan gi prispress i bruktboligmarkedet.

– Boligprisutviklingen i årets første måneder er overraskende sterk. På samme tid er det paradoksalt at nyboligsalget fortsetter nedover måned for måned, ifølge Boligprodusentene.

– Vi nå har det laveste salget av nye boliger siden finanskrisen og samtidig sterk befolkningsvekst, sier Lauridsen i Eiendom Norge.