– Andre kvartal ble nok et godt kvartal for Sparebanken Møre og vi leverer et sterkt resultat for første halvår, bekrefter administrerende direktør Trond Lars Nydal i en pressemelding.

– Vi er i positiv utvikling og opplever god vekst, økte inntekter og lavere tap, sier han.

Resultat før skatt i andre kvartal ble på 224 millioner kroner, opp 50 millioner fra samme periode i fjor.

Driver godt

De siste årene kan banken vise til jevnt gode resultater. Det viser et tilbakeblikk på årsrapportene. Resultat før skatt har ligget mellom 435 millioner og 724 millioner kroner hver av de siste ti årene, med 2016 som toppår.

Når det gjelder resultatet før skatt for første halvår, er veksten formidabel de siste fem årene: Siden 2013 har dette tallet økt fra 275 millioner til 415 millioner kroner, en vekst på 140 millioner.

Fra første halvår i fjor (349 millioner) til første halvår i år (415 millioner), er resultatforbedringen på 18,9 prosent.

Øker målsettingen

Men bankledelsen vil ikke hvilke på noen laurbær – de skal drive enda mer effektivt, og dermed også bli mer lønnsom. De endrer nå målsettingen for egenkapitalrentabilitet (d.v.s. hvor stor avkastning eierne skal få, red. anm.) fra ti til elleve prosent. Samtidig skal de senke det generelle kostnadsnivået de må ha for å tjene penger fra 45 til 40 prosent. Dette skal de få til gjennom ny teknologi og økt kompetanse, heter det. Allerede i andre kvartal var dette tallet nede på 40,6 prosent.

– Medarbeiderne våre viser en imponerende endringsvilje og -evne, sier direktør Nydal.

Vipps-fusjon var lønnsom

Fra tallene for andre kvartal, som banken sendte ut onsdag, kan vi lese at resultatforbedringen i hovedsak skyldes høyere renteinntekter. Netto renteinntekter ble på 291 millioner kroner mot 268 millioner i andre kvartal i fjor.

Vi kan også se at fusjonen mellom Vipps, BankAxept og BankID har gitt resultater. Fusjonen mellom de tre ulike betalingsløsningene ga Spareban- ken Møre ti millioner ekstra på bunnlinja i andre kvartal.

Banken melder også som svært lave tap.

Vokser videre

Utlån til kunder har økt med fem prosent det siste året, noe de forventer en viss reduksjon på til høsten. Innskudd har økt med 2,2 prosent det siste året.

Banken melder at de vokser både i person- og næringslivsmarkedet.