Han synes det er viktig å møte opp når det skjer noe.

Ute på Ona er det meldt orkan og vindkast opp mot 32 meter i sekundet. Fredag ettermiddag var øyfolket i full gang med å forberede seg til kveldens ekstremvær. Det har nok vært flere ved navn Tor på besøk på den lille øya tidligere, men ingen har nok vært like kraftig og vill som den Tor som har meldt sin ankomst ut på  kveldinga.

Kan bli værfast

Jo Holum fra Dombås har hus på en liten holme på nordsida av Ona. Han er den eneste med hus der ute, og for å komme seg dit må han over en molo. Når det er skikkelig uvær slår sjøen over moloen, og gjør det umulig å komme seg over. Nå forbereder han seg på å være værfast der ute.

– Jeg har rigget meg til med aggregat, gass, ved og bra med mat. Jeg tror nok at vi kommer til å bli isolert en stund hvis været blir like ille som det er meldt, forteller han.

Ikke første gang

Han har akkurat fortøyd fiskebåten sin på 50 fot med ekstra tjukt tau, slik at den ikke skal slå inn i kaia. Men det er ikke første gangen Jo Holum er på Ona i ekstremvær. Forrige gang var han isolert i huset på holmen i ett døgn.

– Da var vindkasta oppe i 52 meter i sekundet, og sjøen slo opp i gatelyktene langs moloen. Det må ha vært en seks til sju meter høyt. Man kjenner virkelig adrenalinet pumpe, sier han.

Spennende med vær

- Synes du det er skummelt å være ute i havgapet under ekstremvær?

Jo Hulum har fortøyd fiskebåten sin ekstra god ute på Ona fredag. Ekstremværet Tor skal ikke få ødelegge. Foto: Jarle Eliassen

– Det kan jo ikke være trygt alt en driver med. Det viktigste er å passe på at løse gjenstander er sikret, for det er det som er det farligste. Sjøen kan vi holde oss unna. Men løse taksteiner og andre gjenstander er ikke godt å bli truffet av, sier han.

Men Holum var aldri i tvil om han skulle dra utover til Ona akkurat denne helga.

– Vi nei? Må møte opp når det skjer noe, vet du. Jeg synes det er ganske spennende med vær, sier han.

Sammen med to kamerater er Holum nå ute og sikrer gjenstander rundt om på øya. De sikrer også for gode naboer som ikke hadde mulighet til å dra ut på Ona i helga. Slik er det der ute på den vesle øya i havgapet.