Fylkestinget vedtok mandag investeringsprogram både for fylkeskommunale bygninger og fylkesveger. Men hva som blir realisert er en helt annen sak. – Det avhenger helt og holdent av hva som skjer med Nordøyvegen, sier Torgeir Dahl (H).

Flere av representantene på fylkestinget mente det var meningsløst å vedta investeringsprogram og økonomiplan så lenge en ikke vet hva som skjer med Nordøyvegen.

– Nå vedtar vi en prioritering vel vitende om at mye av det ikke kan gjennomføres, sa Frank Sve (Frp).

Milliardsprekk

Fylkeskommunen har nå kurs for en gjeld på åtte milliarder i 2022 og et driftsunderskudd på flere hundre millioner. Milliardsprekken på gigantprosjektet Nordøyvegen gjør situasjonen enda vanskeligere. Nordøyvegens skjebne skal avgjøres i en egen sak i fylkestinget i september/oktober.

Frank Sve ville ha investeringsprogram og økonomiplanen utsatt til oktobertinget.

– Fylkestinget bør manne seg opp og utsette saken. Det vi gjør nå er å overlate til fylkesrådmannen å gjøre jobben med å prioritere, mener Sve.

Sve fikk støtte av Per Vidar Kjølmoen fra Ap.

– Nordøyvegen er elefanten i rommet. Vedtakene vi gjør nå står i realiteten bare til oktober, sa Kjølmoen. Utsettelsesforslaget falt.

– Uforutsigbart

Høyre gikk imot å utsette, men Molde-ordfører Torgeir Dahl sier til Romsdals Budstikke at investeringsprosjektenes skjebne avhenger av  Nordøyvegen.

– Det avhenger helt og holdent av det som skjer med Nordøyvegen, sier Dahl.

– Det er tydelig at ting er veldig i bevegelse nå, og alt er veldig uforutsigbart. Nordøyvegen er veldig premissgivende for andre prosjekter, sier Dahl, som er glad for at Nordøyvegen blir en egen sak på fylkestinget til høsten.

– Det er viktig å få en avklaring nå.