Det er nok ikke mange som har lengre reiserute for å fiske hummer og krabbe enn Inge Iversen. Romsdals Budstikke traff på 76-åringen på ferja til Ona i forrige uke. Han humret godt da han gikk i land på øya der han vokste opp og bodde fram til han var ni år. Ona badet i sol og det var 13 varmegrader i lufta. Da trenger man heller ikke å være ekte oning for å få godfølelsen.

Føles spesielt

– Det er veldig kjekt å være tilbake. For meg som bor så langt unna føles det spesielt. Tilbake til røttene. Jeg storkoser meg her ute i havgapet. Nå er det også mye liv og røre på Ona. Jeg vil alltid være oning, selv om jeg også føler meg litt som en amerikaner etter så mange år i Florida, ler Inge Iversen.

Det er Sandøya som er basen når Inge er på sin vante høstferie på hjemlige trakter. Han har ei søster og en bror på Sandøya. Inge har også ei søster på Finnøya. Det var dit Inge og familien flyttet da han var ni år gammel. Faren hans hadde fiskebåt og levde av det sjøen gir. At også Inge skulle bli sjømann var ingen stor overraskelse.

Arvelig belastet

– Jeg startet som fisker, men så ble det styrmannskole i Kristiansund, og seinere skipperskole i samme by. Man er jo arvelig belastet, det bare måtte bli et yrkesliv på sjøen.

Inge kan se tilbake på en karriere på alle verdenshav. Han har vært innom så mange land at han for lengst har mistet oversikten. Han var styrmann i to år og skipper i 13 år. Inge fra Ona var i utenriksfart fra 1968 til 1983.

Han giftet seg med amerikanske Lilly og gikk i land i 1983. Nærmere bestemt i Florida. Inge fortsatte yrkeskarrieren med en sjefsjobb som «superintendent» i ei industrihavn i Florida. Han hadde denne jobben i 25 år. Nå er han pensjonist og gjør som han vil.

Glad i Florida

– Livet har vært snilt med meg. Ingen tvil om det. Jeg har god helse, en flott familie og jeg stortrives i Florida. Vi bor i Palmeto Bay, litt sør for Miami. Florida er en veldig bra stat å bo i. The Sunshine state. Sommer hele tida. Jeg kan bade i sjøen året rundt. Florida er også en stat som er utømmelig når det gjelder underholdning og opplevelser. Det er umulig å kjede seg, mener Inge Iversen, som har to voksne barn i USA.

Kjedelig var det nok heller ikke da orkanen Irma nylig raste gjennom Florida og etterlot seg store ødeleggelser. Inge innrømmer at akkurat det med orkaner er noe han kunne ha klart seg godt foruten. Da er det bedre med en skikkelig høststorm på Ona.

Evakuerte under Irma

– Vi fryktet Irma. Det så veldig skummelt ut, så jeg og kona evakuerte til den norske sjømannskirka utenfor Miami. Vi ble i kjelleren der i tre dager. Der er det godkjent tilfluktsrom som tåler de kraftigste tropiske stormer.

– Huset vårt i Palmeto Bay klarte seg godt. Ingen store skader å rapportere om. Vi var heldige. Irma valgte en annen bane, oppover vestkysten av Florida, sier Inge.

Han er hjemme i Norge minst en gang i året. 76-åringen prøver alltid å peile seg inn mot oktober. Det er havets kardinal som lokker.

Vel verdt turen

– Nå kan jeg dra til Ona når det passer meg, men det er noe spesielt med høsten. Å fiske hummer og krabbe er noe at det kjekkeste jeg vet om. Når man i tillegg får tilbringe kvalitetstid med søsken og venner her ute, kan det ikke bli stort bedre. Vi har fått mye krabbe, men det har ikke vært så bra hummerfiske som jeg hadde håpet på. Uansett er det en flott opplevelse å være ute på sjøen og dra teinene. Det er stor spenning og fantastisk god sjømat. Vel verdt den lange reisen fra Miami, understreker Inge.

Inge Iversen har alltid levd av havet. Han var styrmann, skipper og gikk så i land for å jobbe i ei havn i Florida. Foto: Eirik Heen