Nettdebatten som raser på Rbnett, på Facebook, og VG.no er mildt sagt av ujevn kvalitet. Men noe av debatten er saklig og interessant.

Vi har klippet ut et knippe som både støtter og kritiserer SV-politikerne i Molde.

Torgny Lars Bakken

Jeg vil forsvare representantenes rett til å avstå fra å synge, men å forlate salen synes jeg er er unødig dramatiserende!

Som humanetiker og lærer har jeg tidligere sunget i sangkor, og deltatt i en rekke andre fora, eksempelvis også skolegudstjeneste med elever. Det har nok hendt at jeg har følt min egen "blasfemiske" stemme, men man kan altså ikke melde seg inn i et sangkor og selv bestemme reportoaret. Da må man eventuelt avstå fra å være med i koret.

Det samme dilemmaet har jeg av og til følt på som lærer, og det har hendt at jeg har holdt munnen lukket i kirkerommet. Men, jeg ser det slik, at julegudstjenesten er en nasjonal tradisjon for flertallet av foreldre og elever. Dermed har jeg ansett min deltagelse i alle elevenes skoletimer, som en plikt som har fulgt mitt yrke.

Kanskje er tilstedeværelse likevel enklere for en agnostiker enn en ateist? Der ateisten fornekter og avskriver enhver guddom, så bærer agnostikeren ennå i seg filosofiens tanker og tvil omkring en guddom som man overfor seg selv verken kan bevise, eller motbevise.

Mener likevel at SV´s representanter her befinner seg i et demokratisk forum, der flertallet må få anledning til å bestemme reportoaret. Jeg vil forsvare representantenes rett til å holde munn, men jeg finner det usømmelig å forlate rommet.

Torbjørn Kvernberg

Ser at SV i Molde kommunestyre nektar å synge Deilig er Jorden på juleavslutninga i rådhuset. Eg har vanskeleg for å tru at det er sannt. Eg har vore politikar i Fræna Kommune uten å oppleve tilsvarande. Min næraste stor- familie går frå Raudt/SV til ytterste Høgre, frå muslim til klokkar, frå truande til agnostikar, frå homofil til heterofil. Men julesongane- inklusive Deilig er jorden- har vi alltid songe med stor glede heime hos oss og i alle høgtidelege samanhengar. Kjære SV: Kor er respekten for andre religionar ( kristendomen inklusive ), for norsk tradisjon, og for andre sine synspunkt på legningar etc. ? Eg trur de har eit stort forbetringspotensiale. Tenk dykk om- og utnytt dette !

Stein Øivind Magnell

Slik jeg kjenner et kommunestyremøte så har det en sakliste, og når den er slutt så heves møtet. Om å synge julesanger stod på dagsorden har ordfører eller flertallet misbrukt representantenes tid, da julesangsynging har lite med styring av kommunen å gjøre. Om sangen ble avsunget etter at møtet var hevet, må det være opp til enhver å delta og være tilstede. Nå må julehysterikerne slutte å kritisere noen som kanskje mente at religion og politikk ikke hører sammen, og derfor ikke ønsket å delta. Vi nordmenn er raske til å kritisere andre som blander religion og politikk. God jul hjemme og der du ellers selv velger å feire eller la være.

Martine Brandt Lassen

Torgny: Jeg er ikke helt uenig, men i følge din logikk skal kommunestyret sammenlignes med et kor? Som du sier, hvis du ikke liker reportoaret til koret, så slutter du. Skal disse da slutte i kommunestyret? I et demokratisk samfunn må man passe på at ikke flertallstyranniet tar over. Skal det ikke være plass til minoriteter? Skal det ikke være religionsgrihet? Hva med å avslutte hvert møte med en salme? Hadde det vært et tydelig skille mellom stat og kirke, da?

Guro Aarø Scarfi

Trist, respektløst og en totalt mangel på folkeskikk. Kunne dere ikke bare latt være å synge? Jeg forventer, og mange med meg, en beklagelse fra representantene fra SV. Slik oppførsel ønsker man ikke å vise den oppvoksende slekt! Og når så mange I Norges land reagerer, så håper jeg dere ser at dere gikk for langt. Og en ting til, dere er ikke hyklere ved å bli værende i salen. Nei, dere viser respekt for at ikke alle har samme holdning og verdier som dere.