Å prioritere rus og psykisk helse er en av regjeringens sentrale målsetninger i helsepolitikken. Jeg er derfor svært godt fornøyd med at et budsjett med hovedfokus på arbeid, aktivitet og omstilling,  har fått en så god sosial profil, sier stortingsrepresentant Elisabeth Røbekk Nørve (H).

Hun viser til statsbudsjettet der følgende skal satses på:

• Helsestasjons- og skolefritidsordningen, hvor det legges inn 200 mill.  kroner i kommunenes frie inntekter.  (180 mill. i 2014 og 270 mill. i 2015)

• Det legges opp til flere psykologer i kommunene. Dette er viktig for å bygge gode forebyggende fagteam inn mot spesielt helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Bevilgningen på 45 mill. kroner vil utgjøre 150 nye psykologårsverk. Hvert årsverk finansieres med 300.000 kroner. Dette er en ordning som vil komme årlig frem mot 2020, da vi vil lovfeste ordningen med psykolog i kommunene.

• Opptrappingsplan for rusomsorgen kommer til Stortinget nå i høst, og vil ha en ramme på 2,4 mrd. kroner i perioden 2016 – 2020  (480 mill. kroner til opptrappingsplanen for rusfeltet årlig)

• Regjeringen har også foreslått en tilsagnsramme på 4100 mill. kroner i Husbankens investeringstilskudd som skal dekke tilskudd til bygging og fornyelse av om lag 2500 heldøgns omsorgsplasser i sykehjem og omsorgsboliger i 2016. Regjeringen har økt den statlige tilskuddsandelen til 50% (35%) «Staten tar nå halve regninga» noe som allerede har satt fart i utbyggingen. ( Innen utgangen av 2015 vil det ifølge Husbanken være finansiert 12 000 sykehjemsplasser og omsorgsboliger i tråd med Omsorgsplan 2015

• Sist men ikke minst, så går ventetiden ned og helsekøene blir kortere ved sykehusene, som aldri har hatt høyere aktivitetsvekst. Nå venter vi bare på Nasjonal helse- og sykehusplan, og en ny styringsmodell for helseforetakene.

- Med flyktningestrømmen som nå kommer, må vi regne med et stort behov for gode helsetjenester i kommunene, da spesielt innen psykisk helse. Satsingen på psykologer i kommunene er derfor svært viktig. Regjeringen har også meldt at der i tillegg vil komme en egen pakke - et vertskommunetilskudd inklusive dekning av helse- og sosiale utgifter knyttet til bosetting av flyktninger i kommunene, understreker Elisabeth Røbekk Nørve.

ALT OM STATSBUDSJETTET HER