– Det er fantastisk å bo i Aukra kommune, vi har bedre kommunale tjenester enn alle rundt oss. Kunne vi beholde de formidable inntektene i 30 år, må vi være så ærlig å si at vi kan forutsette som egen kommune, mente Kjell Hollen, tidligere leder i grendelaget.

– Men samtidig bør vi se mot en storkommune som en slagkraftig enhet mot de utfordringer vi står foran. Kampen står ikke mellom Molde og Aukra, mer mot en eventuell storkommune på Sunnmøre, mot Trondheim og Midt-Norge.

Bynært

Det kom mange innspill som var preget av at Julsundet i mange sammenhenger står nærmere Molde enn Gossen. Fjorden er ei tydelig sperre.

– Det er i Molde vi har alle tjenestene våre, det er der de framtidige generasjoner vil ha sitt arbeid, mente Hollen. Men innså også at han ville få både en solid  eiendomsskatt og dårligere kommunale tjenester enn i dag.

Midsund dødt

Aukra har tre alternativ ved folkeavstemningen; fortsette som egen kommune, slå seg sammen med Midsund eller med en eller flere av de åtte kommunene i Romsdal som har inngått intensjonsavtale. Det siste ble oppfattet som nokså diffust.

Det var flere av de rundt 30 frammøtte som hadde har lagt merke til utspill og meninger om Aukra fra nabokommunen Midsund. Det kom ytringer om at det ikke var noen grunn til å slå seg sammen med dem.

Sakner Fræna

Da var et samarbeid med Fræna mer interessant, også gjennom en kystkommune der Eide var med. Julsundet føler tilhørighet til Søre Fræna. Det ble beklaget at ikke Fræna var et alternativ.

– Vi har et nært forhold til Fræna, det er et godt samarbeid både på skole og i lag og organisasjoner. Et alternativ den vegen burde vært med, mente Rasmus Nygård. Flere så muligheter for å videreutvikle samarbeidet med Søre Fræna.

Vegprosjekt

Kjerringsundet er derimot et prosjekt som julsundingene ikke er like mye opptatt av som gossingene.

– Er prosjektet så sterkt ønsket? Det går da bra med ferje. Det blir kostbart å komme seg til kommunesenteret. Og tenk hvor mye vi ville fått til med 90 millioner kroner ekstra i året, mente Bjørnar Vasdal.

Politikerne

Det var et folkemøte med god orientering fra  administrasjonen. Ut over det var dette folkets møte. Men de ville gjerne vite hva resultatet av folkeavstemningen hadde å si for politikernes valg.

– Vi vil lytte til folket om vi får tydelige signal, antydet de.

– Det er mange spørsmål, det er ikke alltid like lett å gi gode svar. Men er det ikke slik vi opplever det i valg?, konkluderte kommunalsjef Geir Göncz.