– Jeg har viet rundt ti par til nå. Hittil i år er jeg satt opp med tre vielser: på Varden, Haramsøya og i Reknesparken, sier Magnar Nesbakk (64), opprinnelig fra Bremanger, men bosatt i Molde.

Taleskriver

Til daglig er Nesbakk lærer på Bekkevoll ungdomsskole, men på fritiden har han viet noe av tiden sin til å utføre seremonier for Human-Etisk Forbund.

– Jeg har vært gravferdstaler i Human-Etisk Forbund siden 2010. Det er ikke så ofte det er humanistiske gravferder, og da jeg hørte at det var behov for flere vigslere kastet jeg meg på. Jeg stiller meg også disponibel som konsulent for musikkstykker og lyrikk, sier Nesbakk, som har holdt vielse blant annet i Saga siglarhallen på Håholmen, Haukås-setra på Urke, grusbana ved Heggem allaktivitetshus og i private hager.

Første gang i Norge

En godværstirsdag i september 2016 fikk Nesbakk utføre sin mest spesielle vielse til nå. Australske Bronwen og Edward, bosatt i Skotland, ønsket å gifte seg humanistisk i Norge. Valget deres falt på Eikesdalen.

– Ingen av dem hadde vært i Norge før, men de hadde funnet Eikesdalen på nett. De var vanvittig heldige med været. Sola skinte fra skyfri himmel, og de hadde sett seg ut en skikkelig fin plass i en åpning i skogen. Så dit tråkket vi opp. Fotografen, Christin Eide fra Bergen, sa det var den vakreste rammen rundt et bryllup som hun hadde vært med på, ser Nesbakk.

– Hva innebærer jobben din som vigsler?

– På forhånd snakker jeg med brudeparet sammen og hver for seg. Basert på intervjuene skriver jeg en personlig tale som jeg holder i bryllupet. Under vielsen har de fleste valgt seg en dikt eller sang som framføres. De får spørsmål om de vil ha hverandre, og hvis de svarer ja på det skriver de under protokollen, sier Nesbakk.

– Vil være fleksible

Nesbakk forteller at han synes det er kjekt å få være til stede på det som er en høytidelig og spesiell dag for et par.

– Jeg får betalt for jobben også, men jeg gjør det fordi jeg synes det er hyggelig og fordi mange setter pris på det. Jeg ønsker å bidra til at de får en fin tale og at bryllupet skal bli bra, sier han.

For at et par skal få gifte seg humanistisk må minst en av dem være medlem av Human-Etisk Forbund. De fleste parene ønsker å gifte seg utendørs, ifølge Nesbakk.

– På våre trakter er vi ikke garantert godvær, så vi må ha et innendørs alternativ. Vi prøver å være fleksible og etterkomme ønsket som brudeparet har. Vi må være litt på tilbudssida. Noen ønsker en enkel markering, andre vil gjør mer ut av det, sier Nesbakk.

Jevne vigseltall

I følge tall fra Human-Etisk Forbund viet 735 par seg på landsbasis i fjor. 30 av parene var fra Møre og Romsdal. Hittil i år har 522 par meldt at de ønsker å gifte seg humanistisk, 20 av dem er fra Møre og Romsdal. Hovedforskjellen mellom humanistisk vigsel og borgerlig vigsel – som nå er overført til kommunene - er at den borgerlige er livssynsnøytral mens den humanistiske vigselen er knyttet til livssynshumanismen.

– Humanistiske vigsler har holdt seg ganske jevnt de siste årene. Vi hadde et toppår i 2016 med 762 vigsler, og er tilbake til mer «normale» i 2017, med 735 vigsler, opplyser kommunikasjonsrådgiver Christine Vollan i Human-Etisk Forbund.

– Basert på intervjuene skriver jeg en personlig tale som jeg holder i bryllupet, sier Magnar Nesbakk. Foto: privat