– Hvis man spoler litt tilbake så husker vi jo at ordføreren i Kristiansund gikk ut allerede før rettssaka og sa at dersom de ikke vant, så ville de anke. Dermed lå det allerede en forventning om anke der. Så har ordføreren snudd ut fra faglige råd kommunen sjøl bestilte. På et tidspunkt så det også ut som at ting var avklart. Flere gikk ut og sa at de nå gjorde andre vurderinger enn tidligere. Men så snur altså stemningen igjen, sier Dahl.

Han fulgte ikke kommunestyredebatten i Kristiansund tirsdag, men holdt seg oppdatert. Kommunestyret endte med å vedta med 28 mot 17 stemmer å anke tingrettsdommen i sjukehussaka inn til lagmannsretten.

Utfordring

– Ordføreren er nå pålagt en oppgave fra kommunestyret. Sjøl var han tydelig på sin anbefaling om ikke å anke, men han er profesjonell nok til å prøve å gjennomføre kommunestyrevedtaket på en mest mulig effektiv måte, tror Dahl.

– Det spesielle er at man her hadde en rådmannsinnstilling mot anke, en uavhengig vurdering fra advokat som sa det samme og en tydelig ordfører. Men så velger et relativt klart flertall likevel å velge annerledes. Dette viser jo en av demokratiets utfordringer. Det politiske skjønn blir annerledes enn de faglige vurderingene, sier Dahl.

– Veldig spesielt

Molde-ordføreren mener også det er svært spesielt at kommuneadvokaten er gitt et så stort rom i saka. Han var tydelig på at saken måtte ankes, stikk i strid med rådmannens anbefaling

– Det vanlige er jo at det er rådmannen som legger fram administrasjonen sin anbefaling. Men situasjonen her er jo at kommuneadvokaten har et annet syn som han framfører, dette er veldig spesielt i kommunal forvaltning, sier Dahl.

– Hva mener du vedtaket kan få av konsekvenser?

– Jeg synes ordføreren i Kristiansund framførte det godt – at dette betyr at man fortsatt er i konflikt med Helse Midt-Norge, og at det kan gi større problem med å komme i dialog igjen. Hans vurdering er jo at det er viktig å komme i god dialog når man skal gjøre endelige vurderinger ut fra det som ligger i konseptfaserapporten, sier Dahl.