Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Gjermund Kjøpstad

Plagsom gjest solgte narkotika

Politiet i Rauma rykket i 01-tida natt til søndag ut til et utested på Åndalsnes etter melding om en person som plaget andre gjester.

– Patrulje har vært på stedet og personen blir anmeldt for omsetning av narkotika, opplyser politiet.

Gjermund Kjøpstad

Sovnet utenfor butikk

Det har vært ei varm mai-natt med mye festing. Noen fikk i seg litt for mye å drikke, og politiet melder om flere personer som ikke har vært i stand til å ta vare på seg sjøl.

Klokka 06.19 fikk politiet melding om en beruset person som lå utenfor en butikk i Elnesvågen og sov.

– Patruljen har vært på stedet. Personen vurdert til å kunne ta vare på seg selv og patruljen har sørget for at han kom seg til bopel, skriver politiet i sin logg.

I Molde kom politiet i 01-tida over en beruset hotellgjest som lå i vegbana.

– Patrulje til stedet og har fått personen til hotellet han bodde på, heter det i politiloggen.

02.55 i Ålesund sentrum: En patrulje har kommet over en person som er ute av stand til å ta vare på seg selv grunnet beruselse. Personen ble overtatt av helse, melder politiet.

Klokka 02.13 i Kristiansund: Melding om overstadig beruset person som lå på bakken. Patruljen framstilte personen for lege.

Det har ellers vært flere tilfeller av feststøy. Både på Bruhagen i Averøy, i Ålesund sentrum og på Sula ferjekai måtte politiet rykke ut for å dempe festlighetene.

Gjermund Kjøpstad

Ålesund: Meldt om mulig fall i sjøen

Nødetatene var lørdag kveld på veg til Brosundet I Ålesund etter at det er melding om at noen kunne ha falt i sjøen.

Like over midnatt melder politiet at dykkere fra brannvesenet har foretar dykk, uten at noen er funnet.

– Patruljen opplyser at det ikke er funnet holdepunkt for at noen er havnet i sjøen, skriver politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Forstyrret naboer med krangling

En krangel i Kristiansund lørdag kveld ble så høylytt at den forstyrret naboer.

– Patrulje til stedet og beboer er gitt pålegg om å holde ro frem til i morgen tidlig, skriver politiet i sin logg i 23-tida lørdag.

– En person blir også anmeldt for besittelse av mindre mengde narkotika, skriver politiet i en oppdatering.

NTB

Lerøy lover lakse-dusør til sportsfiskere

Sportsfiskere som tar opp rømt oppdrettslaks fra et smitterammet Lerøy-anlegg i Trøndelag, får 700 kroner i dusør.

Rundt 8400 laks rømte fra Lerøys anlegg på Hitra i Trøndelag 5. mai.

Nå får sportsfiskere i nærområdet dusør fra Lerøy dersom de tar opp rømt oppdrettslaks, skriver Dagbladet/Børsen. I dette området ligger blant annet lakseelvene Orkla, Namsen og Gaula.

«Du mottar 700 kroner i dusør for hver oppdrettslaks som fanges i elva og som blir bekreftet som oppdrettslaks etter innlevering», skriver Norske Lakseelver på sine nettsider.

– Det er sterkt beklagelig at vi har hatt rømming av laks. Vi jobber nå målrettet for å iverksette tiltak utover gjenfangsten som foregår i sjøen, sier daglig leder i Lerøy Midt, Harald Larssen til Dagbladet.

Avisen har tidligere skrevet at laksen i anlegget var smittet av bakteriell nyresyke (BKD).

Mattilsynet påla 16. mai oppdrettsgiganten Lerøy Seafoods å teste all gjenfanget laks for BKD-smitte. Sykdommen er alvorlig, blant annet fordi den smitter fra foreldre til avkom – såkalt vertikal smitte.

NTB

Mann skadet etter voldshendelse i Kristiansund

En mann i 20-årene er skadet etter en voldshendelse i Kristiansund sentrum.

Politiet kom over mannen, som hadde kuttskader i ansiktet, natt til lørdag.

– Ambulanse er på stedet. Mannen opplyser at det er snakk om en voldshendelse, sier operasjonsleder Tove Holst-Dyrnes i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Det er snakk om et kutt under et øye, ifølge Holst-Dyrnes. Det er ikke meldt om at det er brukt noen gjenstand til å utføre volden.

Mannen er fraktet med ambulanse til legevakta, opplyser politiet på X.

NTB

Påkjørt av bil etter slåsskamp på fotballstadion i Trøndelag

En person er påkjørt etter en slåsskamp under en fotballkamp i Rørvik i Trøndelag, men er bevisst.

Fotballkampen pågikk på Rørvik stadion i Nærøysund kommune i Trøndelag da det lørdag kveld brøt ut slåsskamp mellom flere personer.

En person har forlatt stedet i bil og kjørt på en annen person, ifølge politiet.

I en melding til pressen skriver politiet at personen som er påkjørt, er bevisst, men at det var en uoversiktlig situasjon.

Klokken 19.40 melder politiet så at de har kontroll på stedet og har startet etterforskning. Det er ikke kjent hva slags fotballkamp som pågikk da slåsskampen brøt ut.

Joachim Høyer

Instiller ferje på grunn av sykdom

Sykdom blant mannskapet gjør at Fjord1 innstiller B-ruta mellom Åfarnes-Sølsnes, fra oppstart klokken 12.05. Det melder ferjeselskapet på egne driftsmeldinger.

Joachim Høyer

Mistenker utforkjøring i natt: – Spor tyder på det

Politiet i Møre og Romsdal varsler om at de etterforsker en mulig utforkjøring i Hustadvika i natt. Nærmere bestemt på Ekrenvegen.

– I løpet av natten har en bil kjørt av vegen på stedet. Spor i terrenget tyder på det. Bilen er borte, melder operasjonssentralen.

– Vi har hatt kontakt med bileier. Vi jobber med å få kartlagt hva som har skjedd, melder politiet videre.

Joachim Høyer

Tussentunnelen åpen igjen

Like før klokken 14.00 melder Vegtrafikksentralen at Tussentunnelen er åpen for trafikk igjen.

Stengingen skyldtes at det var gjenstander i vegbanen.

Joachim Høyer

Nav etterbetaler foreldrepenger – etterlyser foreldre tilbake til 2007

Over 5500 personer får etterbetalt foreldrepenger eller erstatning etter at en juridisk feiltolkning førte til at de i perioden 2019–2022 ble fratatt foreldrepenger.

I tillegg har et uvisst antall rammede fra perioden 2007 til 2019 også krav på penger. Nav ber disse ta kontakt, skriver Altinget.

Høyesterett slo i desember i fjor at Nav ikke hadde ikke lov til å frata foreldrepenger til en nybakt far som søkte etter fristen. Dette får nå konsekvenser for tusenvis av andre – og Nav skal nå behandle søknader fra en rekke foreldre på nytt.

– Vi kan finne saker fra og med januar 2019, men kan du være berørt og saken din er fra perioden mellom 2007–2019 ber vi om at du tar kontakt med oss, skriver Nav på sine nettsider.

Sakene vil bli behandlet på nytt de neste månedene. Hvor store summer de vil få, avhenger blant annet av hvor mange dager de har tapt og hva de tjener.

En gjennomgang viser at om lag 50 prosent har tapt ti stønadsdager eller mindre, mens i underkant av 10 prosent har tapt 50 dager eller mer.

– Med utgangspunkt i tallene vi har for 2019 til 2022, har vi anslått merutgiftene på stønadsbudsjettet til om lag 89 millioner. Dette er tall for hele perioden, fra 2007 til 2021. Disse tallene er imidlertid svært usikre, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli til Altinget.

(©NTB)

Katharina Hovde

Atlanterhavstunnelen stengt

Atlanterhavstunnelen mellom Averøy og Kristiansund er stengt på grunn av gjenstander i vegbanen, melder Vegvesenet like før klokka 14 fredag.

Katharina Hovde

På utkikk etter tomter – ber om tips

Møre og Romsdal fylkeskommune ber om tips til tomter og lokaler som kan brukes til bussdepot på stedene Elnesvågen, Eide, Hustad, Bud, Gossen og Midsund, skriver de på sine nettsider.

Tidligere har de også spurt om tomter i Vesntes, Rauma og Molde.

Fylkeskommunen vil ha tipsene innen 7. juni.

Det blir lagt vekt på om det aktuelle arealet har god avkjøring fra hovedvegen og sentrumsnær plassering.

De spesifikke behovene for hvert enkelt sted er presisert på fylkeskommunens nettsider.

Pernille Huseby

Nyåpning i Storgata – har investert flere millioner

Specsavers med nyoppusset butikk og nyåpning fredag. .F.v: Ole Erik Holmen, Janett Farstad, Amalie Sandvik og Ida Synnøve Sandvik. Foto: Bjørn Brunvoll

«Det er mye snakk om døde handelssentrum og butikker som går konkurs. Men Specsavers Molde har stor tro på storgata og investerer millionbeløp i modernisering av butikken. 24. mai ønskes de første kundene velkommen inn til ny butikk med utvidede åpningstider», skriver Specsavers Molde i ei pressemelding.

– Vi ansetter en ny optiker til sommeren, så da blir vi 3 optikere i butikken, utvider åpningstidene på morgenen og med topp moderne lokaler er vi klare for hjelpe enda flere, sier Ole Erik Holmen, optiker og eier av butikken som først ble etablert i 2007.

Katharina Hovde

Rykker ut til melding om løpske hester

Politiet er fredag formiddag på veg til Bergsøybrua mellom Gjemnes og Tingvoll etter å ha fått melding om løpske hester. Det melder politiet like før klokka 11.

I ei oppdatering melder politiet at samtlige tre hester er lokalisert, og at eier tar over på stedet.

Katharina Hovde

Streiken påvirker snøskredvarslinga

Unio og Akademikerne er tatt ut i streik. I Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er 295 ansatte tatt ut.

Det er NVE som sender ut varsler om fare for flom og skred i Norge.

Til NRK sier direktør Christine Kiste i NVE at de på grunn av streiken setter overvåkings- og varslingssystemene på et minimumsnivå. Snøskred- og isvarslinga kan mangle heilt, mens flom- og jordskredvarslinga vil foregå tilnærma som normalt, sier hun til NRK.

NTB

LO og YS enige med staten – unngår streik

LO og YS er enige med staten og unngår dermed streik etter å ha meklet gjennom natten.

Det opplyser LO og YS i en pressemelding fredag morgen.

– Vi har fått gjennomslag for viktige elementer fra våre krav. Lønnsrammen endte på 5,2 prosent, som skal fordeles mellom et sentralt tillegg på 25 prosent og et lokalt tillegg på 75 prosent, sier YS Stat-leder Jens B. Jahren til Parat.

Forhandlingslederen fra LO, Egil André Aas sier dette har vært det vanskeligste oppgjøret i hans tid som LO Stat-leder.

– Vi måtte ta noen tunge valg, men tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte før dette oppgjøret har vært at det viktigste er å komme tilbake til likelydende tariffavtaler, der forhandlinger skjer i samme rom, og alle statsansatte ivaretas, sier han.

LO Stat hadde i forkant varslet at de ville ta ut totalt 4200 ansatte dersom det ble streik. I første omgang ville 1097 ansatte i Oslo tas ut, blant annet ansatte ved Universitetet i Oslo og Oslo Met.

NTB

Store Telia-problemer løst etter at mange mistet internett

Flere Telia-kunder hadde torsdag problemer. Foto: Fredrik Hagen / NTB Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB

Flere Telia-kunder mistet torsdag kveld internett, og nettsidene var en periode nede. I natt ble feilen løst, melder selskapet.

Ifølge nettsiden Downdetector var det ved 22-tiden torsdag kveld over 5500 rapporterte problemer. 84 prosent av problemene var da knyttet til internett.

Problemene ble løst rundt klokken 1.45 natt til fredag.

– Vi beklager på det sterkeste ulempene feilen medførte for berørte kunder. Vi fortsetter å overvåke tjenestene nøye og anbefaler at kunder som fortsatt skulle oppleve problemer om å ta en omstart av utstyret, opplyser informasjonssjef Daniel Barhom i Telia til NTB.

NTB

Eirik Jensen slipper trolig fengsel 1. juni

Narkotika- og korrupsjonsdømte Eirik Jensen ble midlertidig løslatt fra fengselet av helsemessige grunner i mars i fjor. Foto: Javad Parsa / NTB
Nå må Eirik Jensen inn i fengsel igjen. Her fra Borgarting lagmannsrett i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Den korrupsjonsdømte ekspolitimannen Eirik Jensen (66) ble opprinnelig kalt inn til soning 1. juni, men slipper trolig dette. Han er nå innlagt på sykehus.

– Vi har fått innvilget oppsettende virkning i vår klage. Det vil si at Jensen ikke skal inn i fengsel før alle klager er ferdig behandlet. Vi var forberedt på rettslige skritt for å få til en utsettelse, men nå har vi altså fått det, sier Jensens advokat Farid Bouras til TV 2.

De skal nå klage på vedtaket fra Kriminalomsorgen der det ble besluttet at Eirik Jensen må tilbake til fengsel.

I mars i fjor fikk ekspolitimannen innvilget soningsavbrudd av Kriminalomsorgen på grunn av sin helsesituasjon. I januar ble dette forlenget til fram til 1. juni.

Flere medisinske sakkyndige er entydige i at Jensens helsetilstand ikke gjør det forsvarlig, opplyste Bouras til NTB tidligere fredag.

– Han er knust

Ifølge advokaten kommer de nå til å legge ved nye legeerklæringer som beskriver Jensens helsetilstand. Det kan også bli aktuelt å hente inn flere medisinske fagpersoner.

Bouras sier at klientens tilstand er dårlig.

– Han er knust og ser på dette som en dødsdom. Tilstanden hans er elendig. Det er ikke noe mer å si enn det.

Eirik Jensen ble innlagt på sykehus fredag etter nyheten om at han må tilbake til fengsel.

– Jeg kan bekrefte at han er lagt inn på sykehus, men ønsker ikke å si mer om dette, sa Bouras til Nettavisen tidligere fredag ettermiddag.

Tar det svært tungt

Til Dagbladet sa advokaten at han mener det er skadelig for 66-åringen å fortsette soningen.

– Gitt Jensens alvorlige helsetilstand og de enstemmige anbefalingene fra over seks sakkyndige og behandlere som støtter et varig soningsavbrudd, er det krystallklart at videre soning ikke bare er utilrådelig, men direkte skadelig, sier Bouras.

Ifølge advokaten har ikke Kriminalomsorgen hentet inn ytterligere dokumentasjon i saken etter vedtaket i januar.

– Jensen får løpende behandling i helsevesenet, en behandling han ikke kan få i fengselet, sier Bouras til NTB.

Dømt til 21 års fengsel

Jensen ble i 2020 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning gjennom rundt ti år til innførsel av flere tonn hasj.

Borgarting lagmannsrett fant det bevist at den tidligere politimannen over mange år hjalp narkotikadømte Gjermund Cappelen i hans mangeårige virksomhet med å smugle store mengder narkotika inn i landet.

66-åringen har nektet straffskyld siden straffeprosessen mot ham startet for snart ti år siden.

NTB

Flertall for 15-årsgrense for sosiale medier

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: Foto: Beate Oma Dahle / NTB

En ny undersøkelse viser at 70 prosent av befolkningen er for å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier.

På spørsmålet «bør det være 15-årsgrense for sosiale medier i Norge», har derimot 15 prosent svart nei, mens 14 prosent er usikre. Undersøkelsen er utført av Sentio for Klassekampen. 1000 personer ble spurt mellom 18. og 24. april.

I dag er det en aldersgrense på 13 år for å opprette en profil i sosiale medier, men det er lett å omgå denne grensa. Nesten halvparten av norske 9-åringer bruker sosiale medier, ifølge en undersøkelse gjort av Medietilsynet.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) varslet i april at de vil se på muligheten til å sette og håndheve aldersgrenser for sosiale medier for barn.

– Jeg synes det er positivt at så mange ser at det er grunn til å sette noen tydeligere aldersgrenser. Det er i tråd med det jeg og Senterpartiet mener og er opptatt av, og det viser at det arbeidet vi gjør nå, er viktig, sier Toppe til Klassekampen om resultatene i undersøkelsen.

– Det at så mange støtter en høyere aldersgrense, viser hvor viktig det er at regjeringen tar tak i dette, sier Nordtun.