Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Gjermund Kjøpstad

Nordmøre: Garasje brant ned i natt

En garasje brant ned på Tustna i Aure på Nordmøre natt til onsdag.

– Noen biler som sto ved garasjen ble berget bort før brannen slo gjennom tak og vegger, huset har mindre skader, skriver 110-sentralen på X.

I 07-tida var brannvesenet fortsatt på stedet og drev etterslokking og kjøling av branntomta

Gjermund Kjøpstad

Pågrepet etter voldshendelse

Politiet melder klokka 05.22 onsdag morgen at de har pågrepet en person etter en voldshendelse.

– Forholdet har skjedd i en leilighet. Fornærmede er sjekket av helse og dimittert. Sak opprettes, opplyser operasjonsleder Per Åge Ferstad i politiets logg.

Katharina Hovde

Flere mistenkt for ruskjøring

Gjennom tirsdag kveld melder politiet om tre tilfeller hvor de har mistenkt en sjåfør for å ha kjørt bil i berusa tilstand.

Klokka 18 ble en mann stoppa i en fartskontroll i ei 60-sone i Giske. Politiet målte han til 95 km/t.

– Han var i tillegg berusa og ble tatt med til politistasjonen for bevisopptak, skriver politiet.

Et par timer seinere stopper de ei kvinne i Herøy, som også ble tatt med til politistasjonen for bevisopptak etter mistanke om promille.

I samme tidsrom melder de at det av samme årsak blir tatt blodprøve av en mann i Kristiansund.

Alle tre mistet førerkortet og politiet oppretter straffesak på alle sjåførene.

NTB

Tiktok har svart på EU-ultimatum

I flere land har Tiktok kommet på banen med en ny app som fryktes å være avhengighetsskapende for barn. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB Foto: Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB

EU er bekymret for at Tiktoks nye «Lite»-app kan gjøre barn avhengige og svekke mental helse. Nå har Tiktok gitt et svar til EU innen fristen på 24 timer.

Det er ikke kjent hva Tiktok har skrevet i svaret, hvor de ble bedt om å svare på EU-kommisjonens innvendinger.

Det er belønningssystemet i applikasjonen Tiktok Lite som vekker bekymring. Der kan brukerne få belønning for å se på videoer. Belønningen kan veksles inn i eksempelvis kuponger til nettbutikken Amazon, ifølge kommisjonens tjenestepersoner.

Hvis ikke selskapet sørger for tilstrekkelig bevis for at belønningssystemet ikke gjør barn avhengige, kan Tiktok bli avkrevd høye bøter, og tjenesten kan bli forbudt.

Mandag skrev det kinesisk-eide selskapet at de var skuffet over at kommisjonen stilte et 24-timersultimatum. De vektlegger at belønningssystemet ikke er tilgjengelig for barn under 18 år og at det er daglig grense i systemet.

Tiktok Lite er ikke tilgjengelig i Norge.

Katharina Hovde

Brann i skole på Sunnmøre: – Påtent

Det er observert røykutvikling fra et av byggene ved Vigra skule i Giske kommune, melder politiet og 110-sentralen tirsdag kveld.

Politiet opplyser i ei oppdatering at det har vært brann i utvendig kledning på den gamle vaktmesterboligen ved skolen. Brannen er nå slukka.

– Brannen er påtent og vi har en mistenkt, sier politiets innsatsleder Joachim Olsvik til Sunnmørsposten.

Den mistenkte er en mindreårig som ifølge politiet har erkjent å ha forårsaka brannen. Politiet har orientert personens foresatte og oppretter straffesak.

Sigrun Lossius Meisingset

Inviterer til møte om innvandring

Molde FrP inviterer til åpent møte om innvandrings- og integreringspolitikk på rådhuset i Molde onsdag 24. april klokken 18.

Fra sentralt hold er Frps innvandringspolitiske talsperson invitert: Stortingsrepresentant Erlend Wiborg.

Kommunestyret i Molde vedtok i mars å si ja til mottak av et rekordhøyt antall flyktninger i 2024. Bare Frp stemte imot, og foreslo at mottak av flyktninger settes på vent inntil en reell kostnadsoversikt er utarbeidet.

Lokallagsleder David Heggem forteller at bakgrunnen for møtet er at Molde kommunes økonomi står foran betydelige utfordringer.

– Vi ønsker mer informasjon om flyktninger og integrering, og hvordan flyktninger påvirker kommunes økonomi. Både positive og negative sider må selvsagt vurderes, men å ta beslutninger om å bosette et stort antall uten å ane konsekvensene etter de fem første årene mener vi er dårlig politisk håndverk. Vi har derfor invitert Erlend Wiborg til Molde for å belyse temaet fra sentralt hold, forteller Heggem til Rbnett.

NTB

Tre personer siktet for å ha fulgt etter Sylvi Listhaug

– Det mest truende jeg har opplevd, sa Frp-leder Sylvi Listhaug til NRK etter hendelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

PST har pågrepet tre kvinner for å ha fulgt etter Frp-leder Sylvi Listhaug. De er siktet for medvirkning til «angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet».

Det var NRK som først meldte om pågripelsene.

De tre skal være blant pro-Palestina-aksjonistene som 13. mars fulgte etter Sylvi Listhaug gjennom Oslo sentrum da hun var ute et ærend og passerte forbi en Palestina-markering ved Utenriksdepartementet.

Listhaug fortalte at de ropte ukvemsord mot henne og filmet henne mens hun gikk mot Stortinget.

– Det mest truende jeg har opplevd, sa hun til NRK etter hendelsen.

De tre ble pågrepet tidligere tirsdag og løslatt etter avhør. Aksjonistene er siktet for medvirkning til overtredelse av straffelovens paragraf 115 og 266.

«Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet»

Paragraf 115 har tittel «Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet» og rammer den som «ved bruk av makt, trusler eller på annen rettsstridig måte volder fare for at ..... Stortinget ..... eller et medlem av disse institusjonene, hindres eller påvirkes i sin virksomhet.» Strafferammen er ti års fengsel.

Paragraf 266 rammer den som ved «skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred». Strafferammen er bot eller fengsel inntil to år.

– Kvinnene som nå er pågrepet, fremstår som de tre som var tettest på Listhaug og de som var mest aktive under hendelsen. Etterforskningen av hendelsen pågår fortsatt, og vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer nå, sier politiadvokat Thomas Blom via pressevakten i PST.

Elden: – Overdramatisering

– En overdramatisering, kaller advokat John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden PSTs bruk av paragraf 115.

– Jeg skjønner at det var ubehagelig, men det var en lovlig demonstrasjon og meningsytringer til lederen av vårt nest største politiske parti, og uten trusler. Alt er filmet og overlevert PST, sier Elden til NTB.

– De forlot altså stedet for den lovlige demonstrasjonen og fulgte etter Listhaug?

– Ja, de gikk bak henne fra UD til Stortinget, men la aldri en hånd på henne. De prøvde å diskutere med henne, men hun ville ikke svare.

– Har samarbeidet med politiet

Elden forsvarer en av de tre. De to andre siktede har to andre forsvarsadvokater fra Elden Advokatfirma: Anne-Marie Gulichsen og Astri Rønningen Stautland. Advokatfullmektigene Jonas Berge og Armin Khoshnewiszadeh bisto aktivistene under avhør tirsdag.

– En koordinert aksjon mot tre fredsaktivister fremstår som en unødvendig overdramatisering fra PST sin side. Samtlige har etter pågripelsen samarbeidet og forklart seg for politiet, noe de også ville ha gjort uten en dramatisk pågripelse, sier advokat Elden.

Ingen av aktivistene erkjenner straffskyld.

Listhaug: – Skremmende

– Jeg registrerer at PST i dag pågrep tre aktivister og har full tillit til jobben de gjør, sier Sylvi Listhaug via sin pressesjef Haakon Sandvik.

Frp-lederen sier til NRK at hun syntes hendelsen var veldig ubehagelig.

– Jeg har opplevd mye som politiker og levd med livvakter i flere år, og opplevd trusler. Det å bli fulgt etter på gaten som jeg ble der, det opplever jeg som skremmende.

NTB

Bøndene overleverer krav til staten fredag

Bondeorganisasjonene legger fredag fram sine krav i jordbruksoppgjøret. Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

Jordbruksforhandlingene går i gang når bondeorganisasjonene fredag overleverer sine krav til staten.

Jordbruksoppgjøret er årlige forhandlinger mellom staten og jordbruksorganisasjonene Norsk Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Timeplanen for årets oppgjør ble kjent tirsdag da Landbruks- og matdepartementet kunngjorde datoene.

Jordbruket legger fram sitt krav 26. april, og staten skal svare med sitt tilbud 6. mai. Partene har så frist til 16. mai med å komme i mål med forhandlingene.

Det er med et bakteppe av betydelig brudulje at forhandlingene nå går i gang. Bøndene protesterte utenfor Stortinget forrige uke etter at regjeringspartiene hadde vendt seg til Høyre og Venstre for å få flertall for landbruksplanen.

Det endte med at det ikke ble flertall i Stortinget for regjeringens plan for å øke bøndenes inntekter, men landbruksminister Geir Pollestad (Sp) har likevel erklært at han vil legge det til grunn i jordbruksoppgjøret.

NTB

To av tre oljejobber vil forsvinne innen 2050, ifølge rapport

Innen 2050 vil over 60.000 jobber i oljesektoren være borte, ifølge en fersk rapport.

Rapporten «Rettferdig grønn omstilling» er gjennomført av Samfunnsøkonomisk analyse på oppdrag av alliansen Broen til fremtiden, skriver Stavanger Aftenblad. Alliansen består av blant annet Naturnvernforbundet, Greenpeace, Fagforbundet og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

I fjor var rundt 95.000 sysselsatt i oljesektoren, mens rapporten peker på at to tredeler av disse jobbene vil være borte i løpet av årene fram til 2050. Da vil antallet oljejobber være redusert til 32.100, ifølge rapporten.

Samtidig vil nye jobber i grønne næringer som havvind, batteri, hydrogen og karbonfangst- og lagring kunne erstatte mange av de tapte jobbene. Rapporten estimerer at 63.000 flere jobber innen disse næringene i samme tidsperiode.

NTB

Nye regler gjør det forbudt å kaste usolgte klær

Usolgte klær skal ikke lenger kunne kastes, ifølge et nytt regelverk fra EU. Her fra en butikk i USA. Foto: Anne D'Innocenzio / AP / NTB Foto: Foto: Anne D'Innocenzio / AP / NTB

Et nytt regelverk fra EU forbyr store aktører å kaste klær, sko og tilbehør de ikke får solgt. Målet er at bransjen skal bevege seg bort fra overproduksjon.

– Klær blir produsert i unødvendige store mengder og mange av dem har en kvalitet som gjør at de ikke varer lenge. Å kaste usolgte og returnerte klær er å sløse med verdifulle ressurser, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding.

EU-parlamentet har støttet opp om et nytt regelverk fra EU som skal bidra til å redusere avfallsmengdene og stille krav til at produkter blir mer bærekraftige, heter det i pressemeldingen. Det pålegger virksomheter å innføre tiltak for å forebygge destruksjon av alle typer usolgte varer.

Når reglene blir en del av EØS-avtalen, vil de også gjelde for Norge.

EUs miljøbyrå EEA har estimert at mellom 264.000 og 594.000 tonn tekstiler blir destruert hvert år i Europa – uten å ha blitt brukt i det hele tatt.

NTB

Svensk godterikjempe stanser salg av hundrevis av tonn sjokolade

Cloetta stopper blant annet sjokoladen Sportlunch da de mistenker at det er problemer med produktet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Den svenske godterikjempen Cloetta stanser salget av store mengder sjokolade. Årsaken er mistanke om at produktene inneholder forurenset palmeolje.

Foreløpig har Cloetta sporet opp rundt 850 tonn med ulike produkter og partier som holdes tilbake, ifølge avisen Expressen, som viser til en melding fra nyhetsbyrået Siren.

Det gjelder blant annet produktene Kexchoklad, Sportlunch, Center, Polly og Plopp.

Ifølge Cloettas kommunikasjonsdirektør Laura Lindholm er det ennå ikke bekreftet at produktene er helsefarlige. Men hun bekrefter at en av deres råvareleverandører har informert dem om at de mistenker et problem med et produkt.

Mistanken er at palmeoljen er forurenset med forbindelser som stammer fra mineralolje, MOAH, og som kan utgjøre en helsefare for barn og unge, ifølge miljøtilsynet i Malmö.

Gjermund Kjøpstad

Traktor totalskadd i brann

Det har vært brann i en traktor på Vatne i Haram.

– Det har skjedd i løpet av natta. Traktoren er utbrent. Patrulje har vært på stedet, skriver politiet i sin logg.

De oppretter sak etter hendelsen.

NTB

Høyeste tømmerprisen i ett kvartal noensinne

Tømmerprisen har steget 95 kroner på ett år. Snittprisen per kubikkmeter tømmer var i første kvartal 619 kroner per kubikkmeter. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Snittprisen per kubikkmeter tømmer var i første kvartal 619 kroner per kubikkmeter. Det er den høyeste nominelle tømmerprisen i ett kvartal noensinne.

Hvis vi regner om til faste priser, må vi tilbake til slutten av 1990-årene for å finne tilsvarende høye tømmerpriser, ifølge SSB.

De gode tømmerprisene førte blant annet til høyt hogstkvantum. I alt ble det målt 3,1 millioner kubikkmeter tømmer i første kvartal. Bare en gang tidligere er det målt inn så mye tømmer i ett kvartal.

I alt ble det eksportert 1,1 millioner kubikkmeter tømmer i første kvartal i år, en liten økning fra første kvartal i fjor.

Gjermund Kjøpstad

Snø på fleire vegar i distriktet

Sludd og snø på Fursetfjellet. Foto: Statens vegvesens webkamera

Snøen laver ned flere steder tirsdag formiddag og snøgrensa kryper ned mot 200 meter. Dermed er det vinterdekk som gjelder om du skal kjøre for eksempel over Ørskogfjellet, Fursetfjellet, Vistdalsheia og opp Romsdalen. Statens vegvesens webkameraer viser at det er kvitt eller delvis kvitt alle disse stadene.

– Det er kaldt i heile landet, og i Møre og Romsdal og Trøndelag kryp snøen nedover fjellsidene. Sludd- og snøbygene held fram inn i morgondagen. Ta deg god tid på vegane, skriv Meteorologisk institutt på X.

– Torsdag og fredag ser betre ut, med gode moglegheiter for sol, legg dei til.

Måndag vart det sendt ut gult farevarsel om snø i fjellet i delar av Møre og Romsdal og Trøndelag fram til onsdag morgon. Det er også gult farevarsel om snøfokk for de nordlege fjelltraktene i Sør-Norge.

– Natt til onsdag er det ventet snøfokk i fjellet på grunn av kraftig vind og snøbyger, heter det i varselet.

Ifølge varselet vil det bli bedring i været fra 11-tida onsdag.

Snøen har igjen lagt seg på Ørskogfjellet. Foto: Statens vegvesens webkamera
E136 ved Brustuglia i Romsdalen så slik ut tirsdag morgen. Foto: Statens vegvesens webkamera
På Vistdalsheia ligger det snø på vegen tirsdag formiddag. Foto: Statens vegvesen webkamera
Gjermund Kjøpstad

Kjørte av vegen og havnet på taket

To personer ble fraktet til sjukehus for sjekk etter at bilen de satt i kjørte utfor og havnet på taket i Håvika på Haramsøya i Haram like etter klokka 3 natt til tirsdag. Det var kun den ene bilen som var involvert i uhellet, opplyser politiet.

– Det er kun meldt om mindre personskade. Det er ikke mistanke om ruskjøring, forteller operasjonsleder Jens Dahl.

Politiet oppretter sak.

Katharina Hovde og Gjermund Kjøpstad

Savnet mann funnet død i natt

I tillegg til politiet deltok både frivillige, folk fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder. Foto: Ottar Rydjord

En mann i slutten av 70-åra er funnet omkommet etter en stor leiteaksjon i Rauma i natt.

Klokka 02.37 opplyser politiet at de har funnet den savnede.

– Han er bekreftet omkommet. Funnet ble gjort i aktuelle søksområde. Pårørende er varslet, skriver de i sin logg.

Mannen ble funnet klokken 01.53 ved hjelp av en politidrone, sier operasjonsleder Jens Dahl til NTB.

Det er ikke mistanke om at det har skjedd noe straffbart.

Det var i 23-tida mandag kveld politiet meldte at en eldre mann var savna ved Eidsbygda i Rauma.

Mannen hadde gått ut for å gå tur i området Helberget i 16-tida og ikke kommet hjem igjen.

Operasjonsleder Jens Dahl i politiet sa til Romsdals Budstikke at pårørende varslet politiet like før klokka 22. Da hadde de selv lett etter mannen, uten hell. Mannen skal ha gått i et for ham kjent område.

– På stedet har vi politi, innsatsleder, hundefører og dronepilot fra politiet, i tillegg til frivillige og redningshelikopter fra Ørlandet, opplyste han.

I 01-tida pågikk søket fortsatt for fullt.

– Vi er i full aksjon og kjører på med full innsats i området hvor vi formentlig tror han befinner seg. Vi har ikke gjort noen funn enda, sa Dahl.

Et SAR Queen-helikopter deltok i søket. Foto: Ottar Rydjord
Katharina Hovde

Rykker ut til røykutvikling i Molde

Nødetatene rykker ut til Høgnakken i Molde etter røykutvikling som følge av tørrkoking, melder politiet klokka 18.57 mandag kveld.

– Det var ingen personer i den aktuelle leiligheten, skriver politiet.

Katharina Hovde

Forsinkelser på Molde-Vestnes

Det må påregnes forsinkelser i sambandet mellom Molde og Vestnes, melder Boreal i 17-tida mandag ettermiddag.

Årsaken er tekniske problemer på Molde ferjekai.

Statens vegvesen er på saken, melder Boreal.

Like før klokka 20 melder selskapet at det er normal drift i sambandet.

Katharina Hovde

Endrer datoer for nattestenging

Ferjesambandet mellom Sølsnes og Åfarnes har vært nattestengt på grunn av arbeidet med elektrifiseringa av ferjedrifta. Perioden med nattestenging skulle egentlig vare fram til 5. mai, men denne blir nå flytta, skriver fylkeskommunen i ei pressemelding mandag.

Det blir normalt drift i sambandet fra tirsdag 23. april til mandag 29. april.

Fra tirsdag 30. april til søndag 12. mai skal ferja igjen være nattestengt.

«Under arbeidet med programmering av kommunikasjon mellom ferje og infrastruktur på land, må ei av de to ferjene ligge i ferjekaia og være kobla opp mot ladetårnet. Det er årsaken til at sambandet må være stengt om natta når programmering går for seg», skriver fylkeskommunen.

NTB

Flere hundre tusen nordmenn returnerer skattemeldingen uåpnet

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen oppfordrer til å sjekke skattemeldingen før det er for sent. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Skattebetalerforeningen / NTB Foto: Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Skattebetalerforeningen / NTB

Fristen for å levere skattemeldingen går ut 30. april, men det er ikke alle som benytter muligheten til å kontrollere tallene.

Tall fra Skatteetaten viser at antallet skattebetalere som fikk igjen på skatten i fjor økte med 300.000 fra utsendelse til innleveringsfristen. Antall som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000 skattebetalere.

Altså er det god grunn til å kontrollere at alle tallene er riktig, men det er det ikke alle som gjør. I fjor var det flere hundre tusen nordmenn som returnerte skattemeldingen uåpnet, opplyser Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

– Det forundrer oss i Skattebetalerforeningen, for tallenes tale er klare – det lønner seg å sjekke skattemeldingen, sier fagsjef Rolf Lothe.

Ikke for sent

Ifølge tall fra Skatteetaten økte antallet som fikk igjen på skatten med 300.000 fra skattemeldingene ble sendt ut og fram til innleveringsfristen i fjor, og antallet som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000.

Det kan altså lønne seg å gå gjennom opplysningene i skattemeldingen og kontrollere at det som står der er riktig.

Det er heller ikke for sent om du skulle ha det litt travelt fram til fristen 30. april.

– Dersom du tror at du ikke rekker å levere skattemeldingen til fristen 30. april, er det mulig å søke om utsettelse i 30 dager. I 2023 søkte 77.500 skattebetalere om utsettelse, alle fikk innvilget, skriver Skattebetalerforeningen.

Endringer for lån

Skatteetaten har gjort en endring i årets skattemelding som kan være lurt å merke seg om man har lån. Endringen går ut på at lån og rentefradrag fordeles mellom låntakerne.

– Samboere som har skjevdeling på bolig og lån bør sikre seg at de får riktig låneandel og andel rentefradrag, det kan gi uttelling for sluttsummen, sier Lothe.

Også unge låntakere som har fått hjelp av foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet bør ta en ekstra sjekk.

– Dersom foreldrene står som medlåntakere på boligen, får de automatisk halvparten av lånet og halvparten av rentefradraget. Har du betjent hele lånet selv skal alle rentene føres i din skattemelding. Denne endringen reduserer skatten din med 22 kroner per hundrelapp, opplyser Lothe.