Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Katharina Hovde

Starter søk etter savnet mann

Mannskap fra Røde Kors er på stedet for å bistå i søket. Foto: Ottar Rydjord

En eldre mann er savna ved Eidsbygda i Rauma, melder politiet i 23-tida mandag kveld.

Mannen skal ha gått ut for å gå tur i 16-tida og har ikke kommet hjem igjen.

Operasjonsleder Jens Dahl i politiet sier til Romsdals Budstikke at pårørende varslet politiet like før klokka 22.

– På stedet har vi politi, innsatsleder, hundefører og dronepilot fra politiet, i tillegg til frivillige og redningshelikopter fra Ørlandet, opplyser han.

I 01-tida pågår søket fortsatt for fullt.

– Vi er i full aksjon og kjører på med full innsats i området hvor vi formentlig tror han befinner seg. Vi har ikke gjort noen funn enda, sier Dahl.

Saka oppdateres

Foto: Ottar Rydjord
Katharina Hovde

Rykker ut til røykutvikling i Molde

Nødetatene rykker ut til Høgnakken i Molde etter røykutvikling som følge av tørrkoking, melder politiet klokka 18.57 mandag kveld.

– Det var ingen personer i den aktuelle leiligheten, skriver politiet.

Katharina Hovde

Forsinkelser på Molde-Vestnes

Det må påregnes forsinkelser i sambandet mellom Molde og Vestnes, melder Boreal i 17-tida mandag ettermiddag.

Årsaken er tekniske problemer på Molde ferjekai.

Statens vegvesen er på saken, melder Boreal.

Like før klokka 20 melder selskapet at det er normal drift i sambandet.

Katharina Hovde

Endrer datoer for nattestenging

Ferjesambandet mellom Sølsnes og Åfarnes har vært nattestengt på grunn av arbeidet med elektrifiseringa av ferjedrifta. Perioden med nattestenging skulle egentlig vare fram til 5. mai, men denne blir nå flytta, skriver fylkeskommunen i ei pressemelding mandag.

Det blir normalt drift i sambandet fra tirsdag 23. april til mandag 29. april.

Fra tirsdag 30. april til søndag 12. mai skal ferja igjen være nattestengt.

«Under arbeidet med programmering av kommunikasjon mellom ferje og infrastruktur på land, må ei av de to ferjene ligge i ferjekaia og være kobla opp mot ladetårnet. Det er årsaken til at sambandet må være stengt om natta når programmering går for seg», skriver fylkeskommunen.

NTB

Flere hundre tusen nordmenn returnerer skattemeldingen uåpnet

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen oppfordrer til å sjekke skattemeldingen før det er for sent. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Skattebetalerforeningen / NTB Foto: Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Skattebetalerforeningen / NTB

Fristen for å levere skattemeldingen går ut 30. april, men det er ikke alle som benytter muligheten til å kontrollere tallene.

Tall fra Skatteetaten viser at antallet skattebetalere som fikk igjen på skatten i fjor økte med 300.000 fra utsendelse til innleveringsfristen. Antall som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000 skattebetalere.

Altså er det god grunn til å kontrollere at alle tallene er riktig, men det er det ikke alle som gjør. I fjor var det flere hundre tusen nordmenn som returnerte skattemeldingen uåpnet, opplyser Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

– Det forundrer oss i Skattebetalerforeningen, for tallenes tale er klare – det lønner seg å sjekke skattemeldingen, sier fagsjef Rolf Lothe.

Ikke for sent

Ifølge tall fra Skatteetaten økte antallet som fikk igjen på skatten med 300.000 fra skattemeldingene ble sendt ut og fram til innleveringsfristen i fjor, og antallet som fikk restskatt ble redusert fra 900.000 til 740.000.

Det kan altså lønne seg å gå gjennom opplysningene i skattemeldingen og kontrollere at det som står der er riktig.

Det er heller ikke for sent om du skulle ha det litt travelt fram til fristen 30. april.

– Dersom du tror at du ikke rekker å levere skattemeldingen til fristen 30. april, er det mulig å søke om utsettelse i 30 dager. I 2023 søkte 77.500 skattebetalere om utsettelse, alle fikk innvilget, skriver Skattebetalerforeningen.

Endringer for lån

Skatteetaten har gjort en endring i årets skattemelding som kan være lurt å merke seg om man har lån. Endringen går ut på at lån og rentefradrag fordeles mellom låntakerne.

– Samboere som har skjevdeling på bolig og lån bør sikre seg at de får riktig låneandel og andel rentefradrag, det kan gi uttelling for sluttsummen, sier Lothe.

Også unge låntakere som har fått hjelp av foreldre til å komme seg inn på boligmarkedet bør ta en ekstra sjekk.

– Dersom foreldrene står som medlåntakere på boligen, får de automatisk halvparten av lånet og halvparten av rentefradraget. Har du betjent hele lånet selv skal alle rentene føres i din skattemelding. Denne endringen reduserer skatten din med 22 kroner per hundrelapp, opplyser Lothe.

Katharina Hovde

Brannvesenet øver i Årødalen

– Vi har slokkeøvelse på Årødalen øvingsfelt, melder Nordmøre og Romsdal brann og redning mandag ettermiddag.

Røyk vil kunne observeres, skriver de.

Katharina Hovde

Brann i bolig

Brannvesenet er ute på brann i en bolig på Kleive i Molde, melder 110-sentralen i Møre og Romsdal mandag klokka 15.18.

NTB

Kriminalomsorgen og Statsbygg foreslår å legge ned 16 fengsler – Mehl sier nei

Sem fengsel er blant institusjonene som foreslås nedlagt i rapporten. Foto: Terje Pedersen / NTB

I en ny rapport fra Kriminalomsorgen og Statsbygg om bygningsmassen i norske fengsler foreslås det nedleggelse av 16 fengsler og større ombygginger av 19 andre.

Bakgrunnen er at det er et stort vedlikeholdsetterslep i sektoren, samt at det er gjort prognoser rundt behovene for fengselskapasitet på lang sikt.

Rapportens forslag innebærer at det også bygges fire fengsler på nye tomter, samt at 23 fengsler og overgangsboliger beholdes slik de er i dag. De fire nye fengslene som er foreslått ligger i Vestfold/Buskerud, Møre og Romsdal, og på Haugalandet og Helgeland.

Mehl vil ikke legge ned

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) avviser imidlertid at det skal legges ned 16 fengsler slik det blir foreslått i rapporten.

– Dette er ikke aktuelt nå. Fengsler som Fauske, Kragerø, Kongsvinger og Ålesund er viktige arbeidsplasser og bidrar til en fengselsstruktur med bredt tilbud. Unntaket er Hamar, hvor vi i tråd med lokale ønsker har varslet nedleggelse når nytt fengsel står klart på Ilseng om noen år, sier Mehl i en pressemelding.

I prognosene heter det blant annet at det trengs en «moderat» økning av kapasiteten på lang sikt, og at det må vris til noen flere plasser på lavt sikkerhetsnivå mot noen færre på høyt sikkerhetsnivå.

Gamle bygg

Mange av fengslene som foreslås lagt ned er gamle bygg, ofte fra 1800-tallet. Disse er ofte plassert i bysentrum der det er vanskelig å få tak i nye arealer som tilfredsstiller en moderne kriminalomsorgs behov.

De fleste av disse fengslene er foreslått lagt ned. Oslo fengsel er det mest kjente av disse, og er allerede besluttet nedlagt og erstattet av tre andre høysikkerhetsavdelinger.

– Mange av dagens fengsler har et behov for oppgradering eller erstatning. Regjeringen vil bygge et nytt høysikkerhetsfengsel på Ilseng og i Oslo, samtidig som kapasiteten på Ullersmo utvides. Vi utreder også nytt kvinnefengsel til erstatning for Bredtveit. Nå skal vi se videre på behov i resten av landet, sier Mehl.

Foreslår å legge ned 1000 plasser

Justis- og beredskapsdepartementet har ansvar for rapporten sammen med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, som har ansvar for Statsbygg.

Til sammen ender forslagene til nedleggelser og omgjøringer av dobbeltrom til enkeltrom opp med å fjerne over 1000 av 3800 plasser. Behovet som legges fram i framtida er for 4000 plasser, og dette foreslås altså dekket gjennom nye fengsler og utvidelser.

Rapporten viser til et tidligere prisanslag om tetting av vedlikeholdsetterslepet. Statsbygg har anslått at det vil koste 6–9 milliarder 2022-kroner å få oppgradert hele byggemassen til den beste tilstandsgraden.

– Med å benytte den samme overordnede metoden for vedlikeholdsetterslep er det stipulert at de anbefalte nedleggelsene vil kunne gi en reduksjon i vedlikeholdsetterslepet på om lag 2,7 milliarder kroner, heter det.

Samtidig forutsetter dette umiddelbar handling.

Gjermund Kjøpstad

Kjørte på skilt - søker etter bilfører

Politiet i Møre og Romsdal meldte klokka 13.32 mandag om et trafikkuhell på Lerstadvegen i Ålesund.

– En bil har kjørt på et skilt ved rundkjøringen. En mann i bilen. Kun meldt om materielle skader. Nødetatene er på veg til stedet, lød meldingen.

I en oppdatering skriver de at bilen som kjørte ned skiltet var borte da politiet kom fram.

– Det blir søkt etter kjøretøyet, skriver politiet på sin logg.

NTB

Mann funnet død av fiskefartøy på Svalbard, var savnet i over et år

Det var latviske Romans Solovjovs (38) som ble funnet død av mannskapet på et fiskefartøy sørøst for Svalbard 12. april. Han hadde da vært savnet i over et år.

– Troms politidistrikt har identifisert avdøde og pårørende er varslet. Det foreligger ikke en endelig obduksjonsrapport, men dødsårsak oppgis å være drukning, opplyser politiet i en pressemelding mandag ettermiddag.

Solovjovs ble meldt savnet til politiet etter melding om mann-over-bord på et fartøy som drev med krabbefiske utenfor Svalbard 30. januar 2023.

Liket hans ble funnet av Lerøy-tråleren «Kongsfjord» under fiske 12. april. Tråleren gikk umiddelbart til land etter funnet.

I følge Sunnmørsposten var Solovjovs på jobb på krabbebåten «Hunter», som er eid av sunnmørsrederiet Havøy Kystfiske AS.

Gjermund Kjøpstad

Har sendt ut farevarsel for snø

Varselet gjelder for tirsdag og onsdag. Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om snø i fjellet i deler av Møre og Romsdal og Trøndelag. Varselet gjelder fra tirsdag fram til onsdag morgen. Det er ventet snøbygene vil gi mellom 5 og 20 cm med snø i disse områdene, skriver Meteorologisk institutt på X.

– Kjør forsiktig! lyder oppfordringen fra meteorologene.

Det er også sendt ut gult farevarsel om snøfokk for de nordlige fjelltraktene i Sør-Norge.

– Natt til onsdag er det ventet snøfokk i fjellet på grunn av kraftig vind og snøbyger, heter det i varselet.

Gult farevarsel kan blant annet medføre lokalt vanskelige kjøreforhold. I tillegg kan snøfokk i fjellet gi redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veger. Yr anbefaler å beregne noe ekstra tid til transport og kjøring.

Ifølge varselet vil det bli bedring i været fra 11-tida onsdag.

Vinter på Ørskogfjellet lørdag. Foto: Olav Skjegstad
Gjermund Kjøpstad

Ålesund: Brøt seg inn i garasje og stjal bil

Politiet melder at det i løpet av natt til mandag har vært innbrudd i en garasje på Aspøya i Ålesund.

– Fra denne garasjen er det stjålet en bil. En Volvo 240 GL, blå av farge med registreringsnummer DF 81186, skriver politiet i sin logg.

NTB

Hjemhenting av kongen bidrar til at Norge når Nato-målet

Kong Harald hilser på Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en audiens på slottet. Hjemhentingen kongen fra Malaysia i februar telles som en del av Norges bidrag for å nå Natos toprosentmål. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Kostnadene for flyet som hentet hjem en syk kong Harald fra Malaysia i februar er del av beregningen av Norges bidrag til Natos forsvarsbudsjett. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: Foto: Annika Byrde / NTB

Hjemhentingen av en syk konge i Malaysia og produksjon av podkaster bidrar til Norges forsvarsevne og evne til å oppnå Nato-målet, ifølge Forsvaret.

Allerede til sommeren skal Norge nå Natos mål om at medlemslandene skal bruke 2 prosent av eget bruttonasjonalprodukt på forsvar. Det blir første gang en sittende regjeringen når målet, skriver Altinget.

Men når Norges toprosentregnskap gjøres opp, regnes en rekke utgiftsposter med, deriblant kong Haralds hjemreise fra Malaysia da han ble syk i februar.

– Ja, disse elementene som belastes forsvarsbudsjettet, medregnes som bidrag til å oppnå toprosentmålet, opplyser pressevakt Vegard Norstad Finberg i Forsvaret til Altinget.

– Evakueringen av Hans Majestet Kongen beløp seg til i overkant av to millioner norske kroner. Dette dekkes over forsvarsbudsjettet, sier han.

Også podkaster om Forsvaret, blant annet podkasten Forsvarsløftet – for Norges trygghet, regnes som en del av Nato-målet, samt kostnadene for at prinsesse Ingrid Alexandra skal gjennomføre førstegangstjenesten.

Finberg sier at Forsvaret mener at disse områdene bidrar til Norges forsvarsevne.

NTB

Kald vinter ga høyt strømforbruk

En kald vinter førte til at strømforbruket til norske husholdninger økte med 10,9 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Strømforbruket til norske husholdninger økte med 10,9 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.

Forbruket har ikke vært så høyt siden starten av 2021, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB).

Strømforbruket i husholdninger var på 14,6 terawattimer (TWh) i første kvartal, opp fra 13,2 TWh i første kvartal i fjor. Av dette utgjorde forbruk i boliger 13,6 TWh, mens hytter og fritidshus sto for omtrent 1 TWh.

Januar i år var en svært kald måned. Særlig i de sørlige delene av landet var temperaturen godt under normalen, noe som gjenspeiles i husholdningenes strømforbruk.

Den største økningen i husholdningsforbruk fant sted i prisområdene i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5), hvor strømforbruket i husholdninger steg med 14,1 prosent fra første kvartal 2023 til samme periode i år.

NTB

Mann på elsparkesykkel omkom etter å ha blitt påkjørt av Bybanen i Bergen

En mann i 30-årene på en elsparkesykkel omkom etter å ha blitt påkjørt av Bybanen i Bergen mandag morgen. Føreren av Bybanen har status som mistenkt.

– Den omkomne var en mann i 30-årene, som kolliderte med Bybanen på en elsparkesykkel, skriver Vest politidistrikt på politiloggen.

Ulykken skjedde like etter klokken 7 ved Nonneseter.

– Elsparkesyklisten krysset bybanesporet mens en bybanevogn var på vei inn mot stoppet. Det ble en kollisjon. Mannen havnet under vognen, og omkom på stedet, sier politiets innsatsleder Frank Listøl til Bergens Tidende.

Mistenkt fører

Føreren av Bybanen har status som mistenkt. Ifølge politiet er dette vanlig når politiet oppretter straffesak etter en hendelse som dette.

– Det betyr ikke at politiet ser grunn til å klandre føreren for noe. Det er litt formalteknisk og handler vel så mye om hans rettigheter, sier politiadvokat Øystein Horn i Vest politidistrikt til avisen.

– Det er ingen mistanke om påvirkning hos bybaneføreren, en mann i 60-årene, opplyser politiet.

Flere vitner

Statens vegvesens ulykkesgruppe og Statens havarikommisjon (SHK) er varslet. SHK har hadde ved 11-tiden mandag ikke avgjort om de vil gå inn i saken eller ikke.

– Spørsmålet er om det er nok med politiets undersøkelser eller om vi begge skal gjøre noe, sier avdelingsdirektør Ida H. Grøndahl i SHK.

Politiet opplyser at hendelsesforløpet er godt dokumentert gjennom vitneavhør og overvåkingsvideo som skal innhentes fra Bybanen, skriver Bergensavisen.

– Det som er åpenbart er at elsparkesyklisten krysset traseen mens Bybanen var på vei inn mot stoppet her, opplyser Listøl.

Ifølge politiet har det vært flere vitner til hendelsen.

Bybanen setter krisestab

Det er satt inn krisestab, og bybanefører og andre vitner til hendelsen får tilbud om videre oppfølging av helsepersonell

– Dette er utrolig trist. Vi tenker på de etterlatte, sier fungerende direktør Geir Østerfeldt i Bybanen.

Det var en stund full stans på Bybanens linje 1 som følge av ulykken, men ved 9-tiden gitt trafikken som normalt.

NTB

Helsedirektoratet lanserer liggeveiviser

Denne uken lanserte Helsedirektoratet en veiviser for unge om ligging. Den viser hvordan du skal finne ut av om du kan ha sex med noen.

– Veiviseren skal gjøre det ultraklart hva man må vurdere i en potensiell liggesituasjon, sier seniorrådgiver og overlege Martine Rostadmo til Aftenposten.

Hun har vært med på å lage Helsedirektoratets veiviser til ligging, som blant annet fraråder å ha sex i fylla.

Rostadmo har et inntrykk av at mange tror de har forstått samtykke, men at de likevel ender med å tråkke over andres grenser uten å kanskje være klar over det selv.

Ifølge tall fra direktoratet har 16 prosent av jenter og fire prosent av gutter i videregående skole blitt voldtatt. I 82 prosent av tilfellene er utøverne jevnaldrende.

– Vi vil heller være litt strenge enn at noen i fylla eller kokainrus tråkker over andres grenser. Det som skal være en fin tid, kan bli ødelagt av én dårlig vurdering, sier Rostadmo til TV 2.

Øystein Bjerkeland

Bilbrann på Sunnmøre

Politiets operasjonsleder i Møre og Romsdal meldte søndag rundt klokka 17.10 at de hadde fått melding om brann i et kjøretøy på E39 i Volda. En liten halvtime seinere skriver operasjonsleder at bilen er overtent.

«Ingen personskader. Litt trafikale utfordringer da det står utrykningskjøretøy i vegbana», skriver operasjonsleder på politiloggen.

NTB

Tre personer skal være tatt av snøskred i Luster

Det er igangsatt en redningsaksjon etter at tre personer ble tatt av snøskred i Vetle Skagastølstindane i Luster kommune i Vestland.

Nødetatene og frivillige rykket like før klokken 16 søndag ettermiddag ut til Vetle Skagastølstindane etter melding om snøskred, opplyser Vest politidistrikt på X.

Redningsleder Andreas Ingsøy i HRS Sør-Norge opplyser til TV 2 at de tre personene har kommet seg ut av skredet på egen hånd, og at det var de som meldte ifra selv.

Rundt klokken 16.30 har luftambulansen fra Førde ankommet stedet og lokalisert de tre personene.

– Alle tre er bevisste og oppegående, skriver politiet.

Det er ikke mulig å lande på stedet, og de skredtatte vil derfor bli forsøkt heist opp av redningshelikopter når det ankommer fra Florø.

Politiet opplyser at det ikke skal være flere savnede i området.

Katharina Hovde

Sunnmøre: Barn falt i elv

Et barn har falt i ei elv ved Strandafjellet skisenter, melder politiet søndag ettermiddag.

Barnet er i barneskolealder, og skal ha falt i elva i forbindelse med skikjøring.

Vedkommende er frakta opp med hjelp av Røde Kors og de som var sammen med barnet.

Barnet skal være nedkjølt, men i grei form, skriver politiet. Luftambulanse er på stedet.

NTB

Midt-Norge: Snittpris for strøm på 82,001 øre per kWh mandag

I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 82,001 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 1,33 kroner.

Mandagens snittpris per kWh er 12,4 øre høyere enn søndag og 36,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 1,33 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 44,1 øre høyere enn søndag og 74,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 1,88 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,33 kroner, dekkes 54,8 øre.

Minsteprisen blir på 64,7 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.