De små gummibitene som skal gjøre kunstgresset mjukt å løpe på, kan stå for store mengder av forurensing. Mikroplasten er i søkelyset til Miljødirektoratet, og ettersom det har økt fra 100 til 1000 kunstgressbaner på landsbasis de siste 15 åra, har gummigranulatet blitt pekt på som en kilde til forurensing.

Granulatet blir med snøen

I Molde kommune er det 13 kunstgressbaner og 20 nærmiljøanlegg/ballbinger, samt Akerhallen, som har innendørs kunstgress. Reknesbanen er den eneste kommunen drifter og som er i bruk om vinteren. Når banen brøytes for snø, følger mye av granulatet med snøen av banen.

Utnyttelsen av banen er svært høg, etter at undervarmeanlegget på Lubbenes ble stengt høsten 2015 på grunn av alder, slitasje og miljøhensyn.

Tidligere i år har Molde kommune hatt flere befaringer i området rundt Reknesbanen for å se på spredning av granulat til områder rundt banen. Henvendelser fra Naturvernforbundet har gjort at Molde vann og avløp som forurensingsmyndighet har fulgt oppryddingen som kulturtjenesten er ansvarlig for. Det ble avdekket spredning av granulat særlig i skråningen sørover ned mot Moldelivegen, og noe på vestsida og mindre mengder på østsida. Dette skal nå være ryddet opp i høst.

– Et signal

For å unngå at det fortsatt spres granulat rundt banen, foreslo rådmannen at politikerne oppretter et snødeponi på den i dag grusa plassen sørvest for banen. Ved å samle all snø der, vil også granulatet bli liggende på ett sted. Gjenbruk av granulatet blir enklere, og det tas hensyn til miljøet. Plassen skal asfalteres, og tiltaket vil koste 1,1 million kroner. Tirsdag ga Plan og Utviklingsutvalget grønt lys for dette.

– Dette er et signal om at vi må ta tak, og få til ei satsing på miljøet. Debatten blant politikerne var veldig positiv, som handlet om mer enn bare deponi, forteller Randi Myhre, utviklingssjef i kommunen. Det var hun som presenterte saka for utvalget tirsdag, på vegne av rådmannen.

Kostnaden var ikke mulig å dekke innenfor budsjettet til opprustingen av arrangementshall eller utbedringen av Reknesbanen. Derfor kom saka opp om en tilleggsbevilgning.

Ekstra parkering

– Om formannskapet og kommunestyret også godkjenner dette, så er vi klare til å sette spaden i jorda dagen etter kommunestyret og komme i gang. Dette skal vi ha klart i god tid før vinteren, sier Myhre til Romsdals Budstikke.

I de periodene av året hvor det ikke er snø på deponiplassen, vil det være 30 nye parkeringsplasser tilgjengelig. Det kan komme godt med når det er store arrangement i Molde Arena.

Kommuneadministrasjonen jobber nå med en sak om behandling av gummigranulat ved eksisterende baner, og retningslinjer for nye kunstgressbaner i kommunen.

– Det skjer mye nasjonalt nå, og vi må følge med og være i forkant av eventuelle påbud. Det etterlyste politikerne også, som både vil ha en prinsipiell sak og et estimat på hva det vil koste å skifte ut dagens granulat med mer miljøvennlige løsninger, sier Myhre.

Når snøen måkes av banen, blir mye av det svarte gummigranulatet med snøen. Dette bildet fra Tostenbanen i Molde viser problemet. Foto: Ole Bjørner Loe Welde
Randi Myhre i Molde kommune. Foto: ERIK BIRKELAND