Hobbydykkeren Aleksandar Gyulev og en kollega tok torsdag turen til Festøya i Ørsta for å dykke etter jobb.

Et par kilometer fra ferjekaia skal det ifølge Gyulev finnes gode dykkermuligheter.

Opp fra sjøen fikk de med seg fire torsk og én lyr.

– Inne i magen på den ene torsken fant jeg halvdelen av en ølboks! Vi bør ikke bare snakke om at det finnes mikroplast i havet, påpeker han.

Gyulev synes det er viktig å få fram historien for å vise viktigheten av å ta vare på havet.

Erfaren hobbydykker

– Jeg har hørt lignende historier om ulike funn i magen på fisk før, og har tenkt at det ikke var mulig, men det var det altså.

Aleksandar Gyulev og kollegaen jobber som elektroreparatører. De driver på med fridykking med harpun på fritida. Ifølge Gyulev ble torsdagens fisker tatt på mellom 13 og 16 meters dybde.

– Ølboksene glinser i sjøen og fisken har sikkert tenkt at ølboksen var noe han kunne spise. Jeg sa til kameraten min at han skulle komme å se. «Er det krabbe inni den?», spurte han. «Nei, det er noe helt annet», svarte jeg.

– Håper det blir siste gang

Gyulev forteller at fisken hadde sår i magen, men den svømte friskt og fint, slik at den trolig ikke hadde hatt ølboksen i magen lenge. Han spekulerer i om fisken sikkert hadde blitt sjuk og kunne omkommet om et par dager.

– Jeg har drevet med undervannsjakt i sju år og har tatt mye fisk, men aldri opplevd noe sånt. Jeg håper det blir siste gang.

De to elektroreparatørene dykker «overalt». Gyulev forteller at de dykker ved Valle minst to ganger i uka. Han har også vært hele kysten fra Kristiansund og ned til Volda og Måløy. Gyulev har også dykket ved Hitra-Frøya, og i sommerferien var han i Lofoten.

Aleksandar Gyulev har drevet med undervannsjakt i sju år. Foto: Aleksandar Gyulev/PRIVAT

Perfekte forhold

Torsdag var det 8 grader i vannet og 2 grader i lufta, med sikt over 20 meter.

– Det var perfekte forhold. Ingen vind, men sol og klarvær.

Gyulev forteller at han ikke trenger å holde pusten lenge under vann, og at 1,5 minutt er maks.

– Jeg har funnet masse fisk som har andre fisk i magen, men ikke ølbokser. I løpet av det siste året har vi tatt over 700 kilo med fisk. For to uker siden fikk jeg en piggvar på 12,3 kilo. Det er faktisk skikkelig bra matfisk, sier hobbydykkeren.

Det er mer enn bare mikroplast i havet som bør diskuteres, påpeker Gyulev. Foto: Aleksandar Gyulev
Fra torsdagens fangst. Foto: Aleksandar Gyulev
Her er Aleksandar på en tidligere dykkertur. Foto: Aleksandar Gyulev/Privat