AUKRA: Romsdals Budstikke har spurt fagforeningene Lederne og SAFE på Nyhamna om hvordan det har vært å stå i det som har skjedd, og hva de tenker om framtida på arbeidsplassen.

Ifølge SAFE er organiseringsgraden høg. De er desidert størst med om lag 108 registrerte medlemmer, mens Lederne er oppe i 28 medlemmer. Lederne har fått økt oppslutning det siste året, med egen avdeling på Nyhamna fra 2016.

Utfordrer personvernet

Ifølge leder i Lederne, Egil Vetvik, har det vært veldig ubehagelig å lese hvordan Nyhamna har blitt framstilt som en farlig arbeidsplass.

– Vi i Lederne kjenner oss ikke igjen i denne framstillingen, og mener at Nyhamna er en trygg og god arbeidsplass, skriver Vetvik i et svar fra styret i klubben Lederne.

– Er problemstillingene som har kommet fram kjente?

– Vi kjenner oss igjen i svært lite av det som kommer fram. Rapporten kom overraskende på oss. Samtidig stiller vi spørsmål til om personvernet er godt nok ivaretatt i rapporten, sier Vetvik.

– Hva er viktig for dere i Lederne  på Nyhamna framover?

– Å fortsette det gode samarbeidet vi har med bedriften for å skape trygge og gode rammer for driften av Nyhamna. Dette sammen med SAFE og Vernetjenesten, svarer Vetvik.

– Stemmer påstanden i SAFE-rapporten om at det har manglet på kunnskap om arbeidsmiljøloven (AML) og medbestemmelsesrett hos lederne?

– Vi har ingen informasjon som underbygger påstanden i rapporten om at det har manglet kunnskap om AML og medbestemmelsesrett hos lederne.

Klager inn Shell-advokat Oppsagt hovedverneombud på Nyhamna vil at omstridt undersøkelse forkastes.

Ordknappe

Hos SAFE er de lokale tillitsvalgte mer ordknappe overfor Romsdals Budstikke.

På vegne av styret i SAFE-klubben for Ormen Lange svarer klubbleder Svein Joar Dørum slik:

– De tillitsvalgte i klubben ser alvorlig på det som har kommet fram i media og i rapporten. Nå prøver vi å se framover for å skape et godt samarbeid og arbeidsmiljø.

Shell får slakt i ny arbeidsrapport Ny rapport avdekker at Shell på Nyhamna overkjørte de ansatte i den største omorganiseringen på anlegget noensinne.

Taust hovedverneombud

Romsdals Budstikke har en rekke ganger kontaktet dagens hovedverneombud i forbindelse med funnene i SAFE-rapporten i 2017 og da saka til oppsagt hovedverneombud Runar Kjørsvik ble kjent i media i desember 2016. Hovedverneombudet, som utpekes av SAFE, og som var vara under Kjørsvik, ønsker ikke å uttale seg om sakene til media.

Ledernes leder: Egil Vetvik i AS Norske Shell. Foto: Privat