Innkrevingsperioden for Kristiansund og Freis fastlandsforbindelse (Krifast) forlenges trolig ut 2012, melder Statens vegvesen i en pressemelding.

Årsaken er høyere innkrevingskostnader, høyere prisstigning i anleggssektoren, og at avvikling av bomstasjoner og ombygging av kryss ble vesentlig dyrere enn forventet.

Innkrevingen av bompenger på Krifast skal, sammen med et statlig tilskudd på kr. 30 millioner, dekke utbygging og finansiering av prosjektene Knutset – Høgset på E39 og Brunneset – Øygarden på rv. 70 i Møre og Romsdal.

I St.prp. nr. 41 (2007-2008) ble innkrevingsperioden for Krifast forutsatt avsluttet i mars 2012. Bompengeselskapet, Fastlandsfinans AS, varslet imidlertid for ett år siden at de ikke klarte å oppfylle sine forpliktelser i løpet av våren 2012.

Høyere kostnader enn forventet

Høyere innkrevingskostnader, høyere prisstigning i anleggssektoren, og at avvikling av bomstasjoner og nødvendig ombygging av kryss ble vesentlig dyrere enn forventet, har gitt selskapet dårligere økonomi enn det som lå til grunn i Stortingsproposisjonen.

Bompengeavtaler åpner for at man ved økte kostnader og/eller sviktende inntekter kan forlenge innkrevingsperioden med inntil 5 år, alternativt øke takstene med inntil 20 prosent utover det takstnivå som var forutsatt ved Stortingsbehandlingen.

Utvidet med 11,5 måneder

Vegdirektoratet har beregnet resterende finansieringsbehov fra 1. januar til 93 millioner kroner, og at det vil ta 11,5 måneder å kreve inn et slikt beløp.

I tråd med bompengeavtalen har Vegdirektoratet vedtatt å øke innkrevingsperioden med 11,5 måneder, og forutsetter at innkrevingen avsluttes senest 31.12.2012. Eksakt avviklingstidspunkt bestemmes senest 4 måneder før avvikling, heter det i pressemeldingen.