Helseplattformen er et gigantisk IT-prosjekt til nærmere fire milliarder som er ment å gi hver pasient en journal som skal være felles for de ulike nivåene i helsevesenet.

Etter flere års forberedelser ble løsninga først rullet ut ved St. Olavs for noen uker siden, og planen var utrulling i resten av Midt-Norge utover vinteren og våren. Helse Møre og Romsdal skulle ta løsninga i bruk fra april.

Problemet er at utrullinga ved St. Olavs slett ikke har fungert. Tross massiv innsats, har situasjonen ved Midt-Norges største sjukehus vært kaotisk, med utslitte ansatte og advarsler om at pasientsikkerheten er i fare.

Helge Storøy fortalte om utrullinga av Helseplattformen på forrige styremøte i Helse MR. HelsaMi er den enkelte innbyggers inngang til den ambisiøse nye journalløsninga. Foto: Marit Heiene

Vil utsette

Lille julaften varslet Helse Midt-Norge i en pressemelding at styringsgruppa for innføring av løsninga anbefaler å utsette videre utrulling.

De skriver at alle tilgjengelige ressurser i Helseplattformen og ved St. Olavs nå må prioriteres til arbeidet med å bedre den tekniske løsninga, før utrulling ved de øvrige sjukehusa i Midt-Norge. Det må gjøres for at St. Olavs igjen skal kunne drifte normalt.

Anbefalinga rettes til styret for Helse Midt-Norge som skal ta stilling til utsettelse eller ikke på neste møte 5. januar.

Kritiske feil og mangler

​Styringsgruppa «erkjenner at det er kritiske feil og mangler» ved løsninga og bruken av den, og at det påvirker sikkerheten for pasientene og selve drifta ved St. Olavs hospital, ifølge pressemeldinga.

Gruppa har vedtatt en plan som er laget av St. Olavs hospital og Helseplattformen, og som dokumenterer hvilke tiltak som må gjennomføres for å bedre den tekniske løsninga.

– Oppstart må utsettes

Styringsgruppa mener at en ny framdriftsplan for utrulling av Helseplattformen må på plass samtidig som styret i Helse Midt-Norge anbefales å vedta en utsettelse.

Styringsgruppa består av ledelsen i alle helseforetakene og representanter fra de tillitsvalgte.