– Dette var vitamininnsprøytingen partiet vårt trengte, sier fylkesleder Per Vidar Kjølmoen i Arbeiderpartiet.

Mandag la Sentio fram en ny meningsmåling, bestilt av Arbeiderpartiet. På målingen får Ap 23,4 prosent oppslutning. Det plasserer Ap på 1. plass blant partiene her i fylket.

– Utrolig inspirerende og gledelige tall. Vi har sett den siste tida at Arbeiderpartiet har fått en knekk oppover på meningsmålingene nasjonalt. Vi har ventet: Når kommer oppturen til Møre og Romsdal? Nå ser vi at oppturen er her. Vi holder samme styrke som ved fylkestingsvalget i 2015, sier Per Vidar Kjølmoen til Romsdals Budstikke.

– Vitamininnsprøyting

På målingen til Sentio får Ap 23,4 prosent oppslutning. Det ville gitt 12 plasser i fylkestinget – samme antall Ap har i dag.

– For oss som partiorganisasjon er dette vitamininnsprøytingen vi trengte, sier Kjølmoen.

– Hva er forklaringen på at Ap foretrekkes av flere velgere?

– Meningsmålinger foran fylkestingsvalg er ofte et resultat av nasjonale strømninger. Jeg tror velgerne begynner å se seg lei av parti som roper høyt og kommer med lettvinte løsninger. Se på Fremskrittspartiet som ikke klarer å løfte seg fra 2015-valget. Velgerne samler seg om mer trauste partier, som Ap, sier fylkesleder Kjølmoen.

Sp fosser fram

Den andre vinneren på dagens meningsmåling er Senterpartiet. Sp ville fått tre nye representanter i fylkestinget, i tillegg til dagens fem, altså ei gruppe på åtte. Det ville ført Sp inn som fylkets tredje største parti, større enn Fremskrittspartiet.

– Blir Senterpartiet den største konkurrenten til Arbeiderpartiet, Kjølmoen?

– Det håper jeg ikke. Jeg ønsker heller Senterpartiet som en god samarbeidspartner. Vi har lenge sett at Sp har hatt framgang på meningsmålingene.

Også SV har framgang, og ville doblet representasjonen i fylkestinget fra en til to, dersom det hadde vært valg i dag.

Høyre har også framgang på Sentio-målingen, og er der nest største parti med 20,3 prosent oppslutning. Høyre ville dermed fått 10 av de 47 plassene i fylkestinget.

Plassene på fylkestinget

Slik ville de 47 plassene i fylkestinget blitt fordelt, med Sentios måling:

Arbeiderpartiet: 12 plasser.

Høyre: 10 plasser.

Senterpartiet: 8 plasser.

Fremskrittspartiet: 7 plasser.

Kristelig Folkeparti: 4 plasser.

SV: 2 plasser.

Venstre: 2 plasser.

Rødt: 1 plass.

Miljøpartiet De Grønne: 1 plass.

Rødgrønt flertall

Dersom dagens samarbeidsgruppering i fylkestinget holder sammen, ville Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Venstre, MDG og Rødt fått 24 av de 47 plassene, og dermed flertall.

Målingen til Sentio skiller seg på ett punkt vesentlig fra målingen Romsdals Budstikke presenterte laget av Respons Analyse 21. august. Partiet som skiller seg ut, er Fremskrittspartiet. Respons Analyse ga Frp 21,4 prosent oppslutning her i fylket. Sentio gir Frp 13,2 prosent. Spriket er hele 8,2 prosent – langt ut over feilmarginen.

– Det er vanskelig å peke på enkeltsaker som skulle slått ut for Fremskrittspartiet, sjøl om bråket rundt Per Sandberg har fått mye oppmerksomhet. Vi skal være forsiktig med å forklare meningsmålingen ut fra enkeltsaker, sier Per Vidar Kjølmoen.

FAKTA:

Meningsmålingen fra Sentio Research 3. september 2018, sammenliknet med fylkestingsvalget 2015:

Ap: 23,4 prosent (- 0,9)

Høyre: 20,3 prosent (+ 2,3)

Senterpartiet: 14,9 prosent (+ 4,3)

Fremskrittspartiet: 13,2 prosent (+ 0,1)

KrF: 7,9 prosent (- 0,4)

SV: 4,1 prosent (+ 1,4)

Venstre: 3,5 prosent (- 2,1)

MDG: 1,7 prosent (- 1,0)

Rødt: 2,8 prosent (+ 2,3)

Andre*: 8,4 prosent (- 5,8)

* blant andre Nordmørslista og Sunnmørslista