Skredvarselet på nettstedet varsom.no har fått fargekode oransje, hvilket betyr at risikoen er «betydelig», det nest høyeste nivået på fare-skalaen.

Fokksnø og vedvarende svakt lag gir utfordrende forhold. Skred kan løses ut både naturlig og av skiløper. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø.

Ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå skredterreng. Skred kan treffe enkelte skredutsatte veier og en sjelden gang bebyggelse.

Respekt

— Det er viktig å ikke miste respekten for snøskredfaren ved moderat skredfare. Det er nemlig ved moderat og betydelig snøskredfare de fleste ulykkene skjer, sier vaktleder i NVE Snøskrevarslingen Tommy Skårholen.

Med moderat skredfare følger gjerne godt skiføre og vær, og mange tar turen ut i fjellet.

Det er fokksnø som er hovedskredproblemet i de fleste regionene det varsles for. Fokksnø samles gjerne der vinden har lagt fra seg snø.

Svake snølag

Både i Romsdal og mange andre fjellregioner er det nå registrert vedvarende svake snølag, noe som kan være vanskelig å gjenkjenne og unngå, fordi det ligger gjemt nede i snødekket.

– Vedvarende svake lag har også den egenskapen at du kan fjernutløse skred. Det vil si at du kan stå i flatt terreng å løse ut skred i bratte heng over deg, fortsetter Skårholen.

– Observasjoner er kanskje det viktigste hjelpemiddelet vi har når vi gjør skredfarevurderinger i Snøskredvarslingen, sier Skårholen. Han oppfordrer skiløpere til å bruke Varsom-appen for å dele observasjoner.