Jeppesen, som er en av veteranene innen utelivsbransjen i Ålesund, synes nasjonaldagen har tatt en feil retning de siste årene.

– Det toppet seg litt i fjor. Da måtte vi stenge dørene 16.30. Årsaken var at det rett og slett var for mange overstadig berusa folk som ville inn. Vi hadde ikke kapasitet til å håndtere det, sier Jeppesen.

Han frykter det kan bli spesielt mye fyll i år.

– Det er fridag dagen etter, og inneklemt fredag neste dag. Mange vil nok ta den helt ut, sier Jeppesen.

Champagne til frokost

Han har merket en trend årene før korona og gjennom koronaen at folk begynner å drikke tidligere, og tidligere på nasjonaldagen.

– Champagne til frokost, og gjerne store mengder. Så bærer det til byen hvor det fylles på ved utestedene. Når vi kommer til tidlig ettermiddag, er flere overstadig berusa, mener Jeppesen.

Han har også opplevd at folk har prøvd å knuse rutene ved utestedet fordi de ikke slipper inn.

– Gjesten skapte seg skikkelig vrang når han ikke slapp inn på grunn av at han var overstadig på 17. mai. Da gikk han løs på rutene, sier Jeppesen.

Ingen øl fra kranene til Kjetil Jeppesen på nasjonaldagen i år. Foto: Staale Wattø

Full forståelse

Jeppesen har full forståelse for de av kollegene som holder åpent på nasjonaldagen.

– Klart det, det er jo en dag der det er muligheter til å tjene ganske gode penger. Men for oss går vinninga opp i spinninga. For det første er det vanskelig å få folk til å jobbe 17. mai, det er høyere lønninger, og vi må doble vaktholdet. Så når regninga skal gjøres opp, tror jeg ikke det er noe voldsomt overskudd for vår del, sier han.

Det er ikke bare ungdom som får for mye å drikke nasjonaldagen.

– Det er folk i alle aldre og samfunnslag. Også er det jo noe med miksen av barn i gatene og fulle folk som raver rundt. Folk må begrense seg og oppføre seg, mener Jeppesen.

Ronny Kolvik er daglig leder ved restauranthuset Bro i Ålesund.

Samfunnsansvar

Daglig leder for Bro, Ronny Kolvik, er langt på veg enig med Jeppesen.

– I fjor var det strålende vær og fullt hus hos oss. Inne hos oss gikk det greit, men i nærheten gikk det over styr med folk som hoppa i Brosundet og mye fyll, sier Kolvik, som har en av byens største uteserveringer.

Han sier som Jeppesen at økonomisk hadde det nok vært like greit å holde stengt.

– Det koster nok like mye som det smaker. Men vi føler på et samfunnsansvar. Vi kommer til å fokusere på matservering innendørs, og vi stenger rundt kl. 18. Ute blir det neddempet uten DJ, fastslår Kolvik.

Spiller opp

På Dampsentralen i Pir-bygget blir det derimot musikk og god stemning 17. mai.

– Vi holder åpent stort sett hele dagen, og begynner med frokost kl. 08, for så å gå over i lunsj. På kveldstid fram til klokka 21 blir det DJ og loungestemning her, sier daglig leder Anja Solevågseide.

Hun frykter ikke overdreven fyll, sjøl om det er fridag 18. mai.

– Vi regner med folk følger reglene og oppfører seg. Vi rigger oss også opp med ekstra vakthold, sier hun.

Synnøve Sandnes og Terminalen holder åpent 17. mai Foto: Staale Wattø

Føler oss fram

Også på Terminalen blir det musikk og DJ på kveldstid.

– På dagtid er det et studentarrangement her, som studentene sjøl styrer. På ettermiddagen og fram til klokka 23 blir det DJ hos oss. Vi har ikke annonsert det, og føler oss litt fram, men vi har gode erfaringer med 17. mai-arrangement fra tidligere, sier daglig leder ved Terminalen, Synnøve Sandnes.

Hun har ikke inntrykk av at det har vært over gjennomsnittet mye fyll på nasjonaldagen.

– Nå har ikke vi de store, varme uteserveringene, men vi har ikke opplevd at det har vært problemer på nasjonaldagen. Vi er dessuten godt rustet med proffe vakter, sier Sandnes, som opplyser at også uteserveringa ved T2 holder åpent som normalt.