Eide: – Vi har forelska oss i denne kyststrekninga. Det er noe med havlufta og det ville landskapet. Deilig og fritt og vakkert, sier Kari Hansen fra Halden.

Hun har tatt med barnebarnet Martin Eriksen (14) på havferie til Farstad. I dag er de på Atlanterhavsvegen og prøver seifisket. Men så langt har de fått bare én sei. Kanskje er det like godt å prøve etter makrellen, som biter villig vekk på flere snører bortover fiskebrua.

– Jeg var her første gang i fjor gjennom noen venner vi har fått, og falt pladask. Dette er noe annet enn Hvaler, der vi har hytte. Der nede er det mye mer «turistaktig». Her er det god plass og utrolig mye å oppleve i det romslige landskapet.

Tur med mormor

Martin bekrefter at det går fint å være på tur med mormor. Han liker svært godt å fiske, og i går (mandag) var han på Sjurvarden på fjelltur. Sjøbad har det også blitt, temperaturen var ikke så aller verst.

Nå håper de på godvær så de kan få seg en skikkelig båttur før de tar på heimvegen. For Martin begynner et nytt skoleår på Risum ungdomsskole, like under festninga i Halden, om et par uker.

Vedtok Atlanterhavsvegen

Litt lenger borte haler svinebonde Tore Moksnes fra Steinkjer makrell på harde livet.

Han forteller at han bodde på Averøya i fem års tid på 70-tallet. Ja, han var til og med innvalgt i kommunestyret og var med på vedtaket om å bygge Atlanterhavsvegen.

– Da er det artig å stå her og fiske så mange år etter og se hva vedtaket førte til.

Han har ferie nå. Griseflokken er det sønnen som passer – han skal snart overta produksjonen. Da kan det fort bli flere fisketurer i året på senior.

Tore Moksnes ble gift med ei fra Ågrenda på innsida av øya, og slik har de feriested der. Han liker å prøve stanga fra bergene, men makrell i straumen er også artig å jakte på.

Varmrøyker makrellen

Fisken blir blokkfryst i mjølkekartonger, da står den seg i et år. Tore har utstyr til varmrøyking, som på 20 minutt tryller fram den reine delikatessen.

– Med litt rømme og dill i buken vet jeg ikke om makrellen kan bli stort bedre.

– Snadder! sier Tore Moksnes.

Vaffelkos på tur fra Bud

Utenfor Atlanterhavskiosken på Skarvøya treffer vi en livat gjeng som viser seg å være fra Hadeland og Trøndelag.

Geir Thony Sæther fra Stange lovpriser havlufta.

– Vi har fast plass i Bud hvert år, der vi leier ei rorbu. Du kan si, vi får oppleve en annen natur her enn på Østlandet. Havlufta er blitt et must. Vi er oppe her minst en gang i året.

– Hva gjør dere på?

– Vi fisker, går turer og koser oss. Er det ikke vær til fiske fra båt, prøver vi fra land, forteller feriegjestene på kosetur.

foto
Tore Moksnes fra Steinkjer dro makrell på harde livet. Den beit på små angler med litt rødt på. – Dette er skikkelig avslapping, sa svinebonden med forhistorie i Averøy.
foto
Hadelendingene (f.v.) Geir Thony Sæther, Ingunn Sæther, Rune Bratvoldengen og trønderen Per Emil Engen fant ei lun krå å nyte vaflene utenfor Atlanterhavskiosken på Skarvøya.
foto
Bobilene dominerer stort på Atlanterhavsvegen. Å stoppe på Strømsholmen gir mulighet for vidt utsyn over havet.