Det er fylkeskommunedirektøren som vil ha en prisøkning og innføre betaling for sykkel.

Færre passasjerer

Årsaken er en stor kostnadsøkning i driften av buss og båt, og at folk har endret sitt reisemønster. Fylkeskommunedirektøren peker på at kostnadsøkningen ikke er kompensert av staten i forslaget til statsbudsjett. Lavere inntekter på grunn av færre passasjerer blir heller ikke kompensert etter 1. januar 2023. Dermed må prisene økes for å unngå at tilbudet reduseres, konkluderer fylkeskommunedirektøren:

«Fylkeskommunedirektøren ser at dei aukande kostnadane på busskontraktar som følje av indeksutviklinga, gjer det naudsynt å nytte takst som eit grep for å unngå eit vesentleg redusert busstilbod», står det i saksframlegget som skal behandles i samferdselsutvalget i fylkeskommunen 30. november.

Familierabatt

Det blir heller ikke lenger gratis å ha med seg sykkel om bord i hurtigbåt eller på buss. Forslaget er at det skal betales barnetakst for sykkel.

Samtidig ønsker fylkeskommunedirektøren å innføre familierabatt på buss lørdag og søndag og helligdager. Da kan en person over 20 år som er i kategorien voksen, student eller honnør ha med seg fire barn gratis på samme reise så lenge de reiser samme strekning. Tilbudet skal gjelde helger og helligdager, unntatt 17. mai. Fylkeskommunedirektøren tror det kan øke antall reisende og gi flere kjennskap til kollektivtilbudet:

– De fleste andre kollektivselskap har innført en slik ordning, med positiv effekt.

Flere forslag

I saken legges det også fram flere andre forslag:

-Prisen på periodekort FRAM student og FRAM ung økes til 500 kroner

-Det innføres FRAM voksen buss til 1.500 kroner og FRAM voksen buss + hurtigbåt til 2.100 kroner

-Verdikort og firmakort fjernes