Torsdag formiddag pakket landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) og stortingsrepresentant Helge Orten (H) ut forslagene regjeringa legger fram i statsbudsjettet for 2018.

Strammer inn pengebruken

– Det store bildet er at regjeringa holder igjen på pengebruken i offentlig sektor for at bedriftene skal kunne ha bedre vilkår. Holder vi orden i økonomien, vil næringslivet fortsette å vokse. Tallene viser allerede at det går bedre for norsk næringsliv. Denne utviklingen vil fortsette neste år. Det fører til at bedriftene kan anseette flere. Ledigheten går ytterligere ned. Og Møre og Romsdal, som var ett av fylkene som fikk merke oljenedturen hardest, vil få kraftigere vekst enn mange andre deler av landet, sier Dale og Orten til Romsdals Budstikke.

Jon Georg Dale er en del av regjeringa som torsdag formiddag la fram forslaget til statsbudsjett for 2018. Dale understreket at regjeringa vil bremse bruken av oljepenger.

– Tråkker dere hardere på bremsen med offentlig pengebruk enn dere lovet i valgkampen, Dale?

– Nei, vi var tydelig i valgkampen på at i 2018 blir det mindre handlingsrom for offentlig pengebruk enn vi har sett de foregående åra.

– Hvorfor ser regjeringa det nødvendig å bremse bruken av statlige penger neste år?

– Etter at nedturen i oljesektoren startet, har vi sett at veksten i privat sektor og i privat næringsliv har vært lav. Nå vil vi stimulere til økt vekst i privat sektor. Da må offentlig sektor skru igjen krana noe mer. Vi sa i valgkampen at i 2018 må vi prioritere pengebruken hardere. Det ser vi i statsbudsjettet, sier Jon Georg Dale.

Vekst i privat sektor

Han viser til at staten har brukt mye penger de siste fire åra for å bremse arbeidsledigheten og skape nye arbeidsplasser.

– Budsjettene framover blir strammere for å sikre at veksten kommer i privat sektor, forklarer Jon Georg Dale.

Både han og Helge Orten er opptatt av at regjeringa fortsetter satsingene som ble påbegynt i forrige fireårsperiode.

– Vi følger opp de viktigste satsingene; på samferdsel, kunnskap og forskning og innovasjon, og bruker 4,3 milliarder kroner mer på næringsretta forskning og utvikling enn i 2013, sier Helge Orten.

Reformene skal fortsette

– Og tida for reformer er ikke over. Vi må effektivisere og modernisere offentlig sektor for å henge med fornyelsene som skjer i privat sektor, legger Dale til.

– Mange ansatte i bedrifter med tilknytning til oljesektoren har de siste åra opplevd å stå uten jobb som følge av innskrenkninger. Hva er budskapet dere har til disse?

– Nå tar oljeprisen seg opp igjen. Det er ikke sikkert like mange som hadde jobben sin i oljerelaterte næringer, skal tilbake dit. Jeg håper mange skal det. Andre vil få seg jobb i andre virksomheter. Vi må sørge for å holde oppe aktiviteten i leverandørindustrien, for eksempel ved å bygge båter ved norske verft. I valgkampen i høst lærte vi at industrilederne og deres ansatte var opptatt av at kompetansen må beholdes i bedriftene. Derfor øker vi potten til innovasjon, næringsrettet forskning og til fagskolene, sier Jon Georg Dale og Helge Orten.

– Hvordan vil statsbudsjettet for 2018 slå ut for Møre og Romsdals del?

– Det treffer godt for dette fylket. Møre og Romsdal er et sterkt industrifylke, og tiltakene med å redusere skattene, vil gi bedriftene bedre konkurransevilkår slik at de kan ansette flere. Vi er på gang med å få flere i arbeid, sier Helge Orten.