Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) legger penger på bordet for å bytte ut Forsvarets artillerivogner fra 60-tallet. Og satser videre på Telemark Bataljon.

Fredag skal Søreide legge fram regjeringens forslag til fornyelse av Hæren og Heimevernet. Overfor  VG bekrefter hun at en av prioriteringene er å bytte ut de 24 artillerivognene i artilleribataljonen i Troms. Kjøretøyene nærmer seg nå 50 år.

– Vi setter i gang anskaffelsen av nytt rør-artilleri så rakt som mulig. Det er noe Hæren virkelig trenger, uavhengig av hvilket konsept som blir valgt for fremtidens landmakt, sier forsvarsministeren. Hun tar sikte på å legge fram en sak for Stortinget allerede denne høsten.

Forsvaret er blant budsjettvinnerne i regjeringens forslag til 2018-budsjett, og får nærmere tre milliarder kroner ekstra, men rammene rundt langtidsplanen for forsvaret vil ikke bli utvidet.

Etter det VG erfarer skal langtidsplanen i stor grad bygge på forslaget som brigader Aril Brandvik presenterte før sommerferien.

Det innebærer blant annet 16 måneders førstegangstjeneste i Brigade Nord, ingen kutt i Telemark Bataljon, videreføring av Heimevernet i den nåværende størrelsen og et nytt jegerkompani i Sør-Varanger. Cyberforsvaret vil også bli forsterket.

Ifølge VG vil kuttene komme i den planlagte nye hæravdelingen i Porsanger i Finnmark. Istedenfor en ny bataljon vil utvidelsen i Finnmark bli redusert til en mindre styrke. Også nedleggelsen av Sjøheimevernet vil etter alt å dømme stå fast.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke kommentere noen deler av landmaktplanen før en pressekonferanse senere fredag.