Førstkommende lørdag arrangerer Bud IL ryddeaksjon i Bud. Det gjør de på en litt annerledes måte.

Jogge og plukke

– Vi har en litt annen vri på dette for at det skal skape engasjement blant våre aktive medlemmer. Jeg har sett dette med plogging flere steder på sosiale medier i det siste. Det er et fenomen som brer om seg. Plogging vil rett og slett si at man kombinerer søppelplukking i naturen med ei kondisjonsøkt, forteller Malin Kleppen. Hun er ansvarlig for ungdom/senior dame-gruppa i idrettslaget, og initiativtaker til plogging-aksjonen. Kleppen håper mange vil delta på den spesielle treningsøkta.

Turismen

– Det skal være felles oppstart, én time løpetur med søppelposer før man vender tilbake igjen til start. Alt søppelet vil bli veid for å se hvor mye hvert enkelt lag har bidratt med for å gjøre naturen bedre, sier Kleppen. Bedriften Møre Codfish stiller med vekt.

– Det er mange turister som kommer til Bud. Mange som besøker stedet, spesielt i løpet av sommeren. Det ligger mye søppel igjen i naturen, blant annet langs kyststien her. Vi har også mye strandlinje, sier Kleppen. At lokalbefolkningen bidrar til å holde det fint der, og ta vare på naturen, synes hun er viktig.

– Hvorfor plogging?

– Jeg tenkte at dette arrangementet kunne engasjere de aktive medlemmene i Bud IL. Her får de en kondisjonsøkt samtidig som de plukker søppel. Det blir en litt annen form for trening. Og kanskje oppleves det som mer meningsfylt fordi man bidrar til å ta vare på naturen rundt oss samtidig. Det er jo mye fokus på plastforurensing for tida, og siden vi bor tett på havet, så ser vi det ekstra godt. Jeg håper denne aksjonen kan skape enda mer bevissthet blant barn og unge, sier Kleppen. Hun utfordrer alle spillere over 8 år til å bli med på ploggingen lørdag.

– Spesielt utfordrer vi gutter 16-laget til å bli med, sier initiativtakeren. Det vil bli premie til det laget som stiller med flest spillere, opplyser Kleppen. Hun skryter av styreleder Rita Myren og de andre i fotballgruppa fordi de er åpne for ideer som denne.

– Er det kun medlemmer i idrettslaget som kan delta på ploggingen?

– Nei, alle som vil kan melde seg på. Vi har opprettet arrangementet på holdnorgerent.no. Der kan man melde seg på og delta på aksjonen vår, sier Kleppen.

– Ser du for deg at plogging kan bli noe å drive med mer permanent – ikke bare en dag i året?

– For de som jogger kan det jo det. Med plogging får de en litt annen form for trening, der de får beveget kroppen enda mer og på en annen måte. I tillegg tar de vare på naturen rundt seg. Så hvem vet, kanskje kan det bli en trend her også, sier Kleppen.