Kamplysten i Kristiansund er fortsatt så stor at kommunen anker sjukehussaka inn for lagmannsretten. Målet med rettssaka? Der spriker det.

Før store begivenheter slippes løs, hyres det ofte inn en oppvarmer. I bystyret i Kristiansund tirsdag spilte kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen den rollen.

– Anker vi ikke, gir vi Molde tidenes gavepakke. Da blir lettelsen stor i Romsdal. Det står på spill skatteinntekter på mellom 250 og 280 millioner kroner årlig i 50 år. Regionutviklingen står på spill. Mye vil rakne på Nordmøre. Kostnaden ved å anke er lik null. Det finnes ingen gode argument for å legge sjukehuset til Hjelset. Jeg mener vi har god sjanse til å få medhold i lagmannsretten og i Høyesterett, konkluderte kommuneadvokat Mathiesen.

Det hjalp lite at advokat Christian Galtung, som er spesialist på forvaltningsrett, mente Kristiansund hadde svært liten sjanse for å vinne fram med kravet om å få endret tomtevalget for nysjukehuset ved å anke til lagmannsretten.

«Det er ikke slik at om man summerer sammen mange svake argument, får man ett sterkt argument», sa advokat Galtung og var så tydelig som han kunne være: «Jeg og min kollega kommuneadvokat Mathiesen er på forskjellige kloder».

Forbitrelsen over Hjelset

Debatten i bystyret i Kristiansund bekreftet at forbitrelsen over ikke å få fellessjukehuset plassert på Storbakken, er veldig stor. Noen er forbannet på helseminister Bent Høie, andre retter skytset mot administrasjonen og styrelederne i Helse Midt-Norge og dels Helse Møre og Romsdal. Anklager om en rigget prosess, udemokratisk, maktmisbruk og kokkelimonke ble framført med høg røst. Det ble tidlig klart at flertallet i bystyret ville anke dommen. Resultatet ved avstemmingen ble 28 for å anke, 17 mot å anke.

Bak en felles front om å anke dommen fra Inn-Trøndelag tingrett fra 30. juni 2016, der tingretten ikke fant noe som gjorde sjukehusplasseringen på Hjelset ulovlig, spriker det.

Tre fløyer i kommunestyret

Minst tre fløyer finnes:

1. Den ene gruppa vil anke dommen fordi de mener retten kan kjenne Hjelset-valget ugyldig. De vil ha fellessjukehuset plassert på Storbakken.

2. Den andre gruppa vil anke dommen for å få vist at hele prosessen med ett sjukehus har vært så råtten og udemokratisk at man må nullstille alt og starte på nytt. Da kan utfallet bli det såkalte null-alternativet, altså at alt er som i dag, med lokalsjukehus både i Molde og i Kristiansund. Om det betyr at Molde kan finne fram igjen planene om nytt sjukehus på Eikrem, gir de ikke svar på.

3. Den tredje gruppa i Kristiansund anker dommen, men har egentlig ingen tru på at de kan presse helseministeren til å endre på valget av Hjelset. Gruppa håper derimot å oppnå at ankesaka kan brukes som brekkstang for å sørge for at det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund får dagkirurgi, og for øvrig får så mange oppgaver lagt dit at det nærmer seg et fullverdig lokalsjukehus.

Invitert av helseforetaket

Kristiansund-politikernes dilemma er ikke over med dette: I timen før bystyret startet, satt de samme kommunepolitikerne i Festiviteten og hørte prosjektledelsen for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal fortelle om planene for sjukehuset på Hjelset og et robust distriktsmedisinsk senter (DMS) i Kristiansund. Helseforetaket inviterte politikerne til nært samarbeid. Målet var å klare å fylle dagens sjukehusbygg med flest mulige tilbud, både i regi av helseforetaket og kommunale tjenester, den dagen Hjelset står ferdig. Knuten som må løses, er: Hvordan skal Kristiansund gå inn i et helhjertet samarbeid om å lage et best mulig DMS, samtidig som kommunen skal kjøre konfliktlinja mot Helse Midt-Norge med påstander om snusk og skittent spill?

Rir to hester

Den erfarne Ap-politikeren Bjarne Elde trakk fram den politiske spagaten Kristiansund setter seg i: Å ri to hester samtidig; altså kjempe for å få fellessjukehus på Storbakken samtidig som man vil beholde dagens Kristiansund sykehus som lokalsjukehus.

– Kristiansund og Nordmøre har beveget seg til å bli et splittet folk, sa Elde.

I løpet av et halvt års tid møtes partene i retten igjen. Frostating lagmannsrett har hovedsete i Trondheim. Vinner ikke Kristiansund fram der, er Høyesterett neste. Kostnadene ved en anke er lik null, mente kommuneadvokaten.