(Sunnmørsposten): – Det vil føre til 80 færre vogntog med emballasje inn til anlegget på Stranda kvart år, og 25 færre vogntog ut til grossist.

Det seier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge.

– Er plast som emballasje miljøvennleg?

– Vi gjer faktisk denne endringa ut frå omsynet til miljøet.

Bilete av ein kval full av plast fekk nyleg stor merksemd. Det var eit skrekkeksempel på kva som kan skje når plast hamnar ute i naturen.

Men denne plasten skal ikkje ut i naturen, seier Stokken:

– Omlegginga vår fører ikkje til meir plast hos forbrukarane. Dette er transportemballasje som blir fjerna i butikkane. Pizzaen som ligg i frysedisken på butikken skal framleis ligge i ei pappeske.

– Og dette er vel overvege?

– Ja, det er det. Butikkane har svært gode ordningar for å samle inn plast, komprimere og sende den til attvinning. Den vil ikkje ende opp som plastavfall i naturen eller i havet, seier Stokken.

Reduserer emballasjevolumet

– Ein livsløpsanalyse viser at overgang til plast, i dette tilfellet krympefilm, som emballasje gir 20 prosent lågare klimapåverknad enn bruk av bølgepapp.

– Reknar du med at det vil kome negative reaksjonar på denne omlegginga?

Pizzafabrikken på Stranda produserte i fjor 37,5 millionar pizzaer, noko som svarar til ca. 750.000 pizzaer i veka. Alle blir sendt ut med vogntog, og marknaden er stort sett Norge.

– Både papp og plast krev ressursar for å bli produsert. Og plast kan ha sine fordelar. Men det er ein føresetnad at den blir samla inn og attvunnen, og ikkje kjem ut i naturen, seier Øystein Folden, leiar i Naturvernforbundet i Møre og Romsdal, i ein kommentar.

Denne saka vart først publisert på smp.no