Etter tre måneder med lærerstreik, hvor Molde-skoler har vært ramma siden midten av august, gikk regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd tirsdag kveld. Streiken er over.

– Vi fikk akkurat beskjed fra Utdanningsforbundet om at alle lærerne er på plass som vanlig i morgen, sier Ann-Mari Abelvik, som er kommunalsjef for oppvekst, kultur og velferd i Molde kommune, like før klokka 20.30.

Elever som har vært streikeramma ved skolene Bekkevoll, Bergmo, Skjevik og Vågsetra skal altså møte til vanlig tid i morgen. Abelvik forteller at det blir sendt ut informasjon gjennom den enkelte skoles informasjonssystemer.

– Vi hadde ønska at partene kom til ei løsning på ordinært vis, men når det har strukket så langt ut, så ble det helt nødvendig. Jeg er glad på elevene sine vegne, sier Abelvik.

– Tvungen lønnsnemnd er aldri ønskelig

Kompetansesjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, Kariann Dimmen Flovikholm, forteller at det fra og med onsdag blir undervisningsoppstart så fort det lar seg gjøre. Lærerne skal få orientere seg litt først, men plana er at skolene etter lunsj skal være så godt som tilbake til hverdagen. Av de videregående skolene i fylket er det Molde, Romsdal og Hustadvika som har vært ramma av streik.

– Tvungen lønnsnemnd er aldri ønskelig. Vi forholder oss til det som er avgjort fra sentralt hold og gjør det beste ut av det framover, forteller Dimmen Flovikholm.

På Molde videregående skole skal lærerne starte dagen med et felles møte, som gjør at første time utgår for elevene. Fra klokka 09 blir det ulike undervisningstimer, og elevene bes følge timeplanen de har tilgjengelig i sine systemer, skriver skolen i et åpent brev tirsdag kveld.

Det vil bli lagt opp til at alle klasser skal ha klassens time, uavhengig av om kontaktlæreren har vært i streik eller ikke.

Ivar Rød, rektor ved Romsdal videregående skole. Bildet er tatt tidligere. Foto: Richard Nergaard

«Streiketimeplan» før lunsj

Tilsvarende gjelder for elevene på Romsdal videregående skole.

– Vi sitter i møte for å avklare dette nå. Vi har vært i streik lenge og det er mange beslutninger som må tas. Skolene har blitt enige om at det blir en form for «streiketimeplan» før lunsj, så blir det vanlig undervisning så fort det lar seg gjøre etter det, forteller rektor Ivar Rød i 21-tida.

– Hva tenker du om at streiken nå er over, og at det ble tvungen lønnsnemnd?

– Jeg skal lede skolen etter de premissene som er lagt. Det var veldig fastlåst, så noe måtte skje. Sånn sett er vi letta over at vi får tilbake elevene og de ansatte, svarer rektoren.