Statens vegvesen gjennomførte trafikkontroll på Bergsøya kontrollstasjon i Gjemnes fra klokka 9 til 15 mandag.

– Alt i alt lite å sette fingeren på, lyder hovedkonklusjonen fra Frank Sandvik i Statens vegvesen etter kontrollen.

Noen feil ble likevel avdekket, og det alvorligste tilfellet var en en varebil med last på tur til Trondheim. Denne bilen var i så dårlig teknisk stand at den fikk bruksforbud.

- Spesielt var det helt utslitte komponenter på styringen, skriver vegvesenet.

Øvrige forhold blir oppsummert slik:

  • En lastebil fikk bruksforbud fordi lasteflaket på bilen stakk for langt ut bak i forhold til underkjøringshinderet. Flaket ble satt av før videre kjøring.

  • Noen mindre avvik på fire sjåfører i forhold til kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

  • Noen mindre tekniske mangler med krav til utbedring og ett vognkortgebyr.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Stort hopp i ny meningsmåling

Fremskrittspartiet hopper fram 4,2 prosentpoeng på en ny partimåling og nærmer seg Arbeiderpartiet.

Frp får dermed oppslutning på 16,4 prosent, ifølge målingen som er gjort av Norstat på oppdrag fra Dagbladet og Vårt Land.

Frp ligger kun 1,9 prosentpoeng bak Arbeiderpartiet. Høyre er på sin side fortsatt klart størst, men mister 2,2 prosentpoengs oppslutning.

– Jeg tror velgerne forstår at dersom det skal bli reell forandring med økt frihet, lavere skatter og avgifter, at eldre og syke skal prioriteres og bedre integreringspolitikk, så er Frp det eneste alternativet til dagens regjering, sier partileder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Meningsmålingen gir et knapt flertall på 85 mot 84 til de rødgrønne partiene, dersom man inkluderer MDG på den siden. Dette skyldes blant annet at KrF måles under sperregrensa.

Norstat har utført målingen fra 19. til 24. februar på oppdrag fra Vårt Land og Dagbladet. Det er 985 respondenter, hvorav 724 har oppgitt partipreferanse. Feilmarginene ligger mellom 0,4 og 3,2 prosentpoeng.

Partienes oppslutning som følger, endring i parentes: H: 25,1 (-2,2), Ap: 18,5 (+0,6), Frp: 16,4 (+4,2), SV: 10,6 (-1,4), Sp: 6,4 (-0,1), Rødt: 6,2 (+0,7), V: 4,9 (-0,6), MDG: 4 (-0,8), KrF: 3,6 (-0,1), Andre: 4,2 (-0,3).

NTB

Tatt i 103 km/t!

Utrykningspolitiet hadde fartskontroll på Skåla mandag kveld.

På politiloggen meldes det at det ble gitt tre forenklede forelegg.

Høyeste hastighet var 103 km/ i 80-sona.

NTB

Telefon gikk i bakken og ringte nødetatene

Møre og Romsdal 110-sentral melder om en litt spesiell varsling tirsdag kveld.

Brannvesenet på Smøla rykket ut til et mulig trafikkuhell på fv669 på Smøla etter en automatisk generert nødmelding fra en mobiltelefon.

Da brannvesenet kom fram ble det klart at det var ingen biler involvert i noen ulykke.

Men telefonen hadde gått i bakken, og slik ringt nødetatane.

NTB

Knekt flaggstang ligger over vegen

Brannvesenet i Molde melder at de har rykket ut etter at en flaggstang har knekt.

Den ligger over Museumsvegen i Molde.

Brannvesenet bistår med å få fjernet den.

NTB

Erna Solberg ligger an til å få sterk kritikk av kontrollkomiteen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ligger an til å gi Høyre-leder Erna Solberg sterk kritikk for habilitetssaken rundt ektemannen Sindre Finnes. Det skriver både TV 2 og VG.

Konklusjonene til komiteen i habilitetssakene rundt fem politikere skal etter planen legges fram på en pressekonferanse onsdag.

«Sterk kritikk» er den nest strengeste formuleringen Stortinget kan anvende i saker om tillit til medlemmer av regjeringer. Det ansees som en dyp ripe i lakken til en statsråd, men ikke som en marsjordre ut av regjeringen.

Solberg har selv innrømmet at ektemannen Sindre Finnes' handel med aksjer kan ha gjort henne inhabil i flere saker.

Sakskomplekset handler dessuten om habiliteten til den avgåtte utenriksministeren Anniken Huitfeldt (Ap), hvis ektemann også handlet aksjer. Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) gikk av i 2023 på grunn av habilitetsspørsmål.

Også arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har innrømmet å ha brutt habilitetsreglene, men måtte ikke gå av som følge av dette.

NTB

Kong Harald innlagt på sykehus i Malaysia

Kong Harald er blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der.Det skriver Kongehuset i en pressemelding.

– Kongen er innlagt på sykehus. Hans Majestet Kongen har blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der, med en infeksjon. Kongen får god oppfølging av både malaysisk og norsk medisinsk personell, heter det.

Kongen er i en periode på privat tur til utlandet. Han fylte 87 år forrige uke.

Mandag forrige uke meldte kongehuset at kongen skulle være på en privat tur til utlandet denne uken, men turen kan ha startet før.

Tidligere i vinter var kong Harald sykmeldt i en periode med en luftveisinfeksjon.

Det siste året har også bydd på noen sykdomsperioder for kongen, og han har vært sykmeldt med infeksjoner og koronasykdom.

Øystein Bjerkeland

Sunnmøre: Mann fikk førerkortet beslaglagt fordi han kjørte for sakte

Politiet i Møre og Romsdal melder tirsdag ettermiddag at en person har fått førerkortet beslaglagt i en trafikkontroll på Herøy på Sunnmøre. Kontrollen skjedde i ei 60-sone. Mannen kjørte i 38 kilometer i timen og lagde kø, heter det i politiloggen. Under kontrollen nektet han dessuten å vise fram førerkortet – og han forulempet politibetjentene som var der.

Politiets operasjonsleder viser til Vegtrafikklovens paragraf 3, som sier at «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».

Det var ellers sju som kjørte for fort inn i kontrollen og som ble bøtelagt for dette.

Øystein Bjerkeland

Holder øvelse i bolig i Molde sentrum

Fagerlivegen 36 er det hvite huset til høyre i bildet. Foto: Google Street View

Brannvesenet har øvelse i Fagerlivegen 36 i Molde sentrum tirsdag. Det melder Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS.

Dermed vil det kunne bli en del røyk å se i tilknytning til denne boligen, opplyser de.

NTB

Vårstemning langs kysten – over 10 grader

Varmere luft er på vei i Sør-Norge. På Vestlandet og i Trøndelag blir det tosifret på gradestokken denne uka.

– I løpet av de neste dagene blir det vårlig veldig mange steder. Dagtemperaturen kan bikke 10 grader langs kysten i vest og i Trøndelag, melder Yr.

I Bergen er det for eksempel varslet 12–13 grader til helga. I Molde er det meldt over 10 grader i starten av neste uke.

NTB

Nudler trekkes tilbake på grunn av manglende grensekontroll

Yerba Mate Norway AS trekker tilbake SamYang Ramen Carbonara Buldak (130g). Produktet har ikke blitt grensekontrollert ved ankomst til EU/EØS, og det kan derfor ikke garanteres at det er helsemessig trygt. Foto: Yerba Mate Norway AS / Handout / NTB Foto: Foto: Yerba Mate Norway AS / Handout / NTB

Nudlene SamYang Ramen Carbonara Buldak trekkes tilbake fordi produktet ikke er grensekontrollert ved ankomst til EU/EØS.

Nudlene kan derfor ikke garanteres at det er helsemessig trygt, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Produktet ble importert til Belgia og deretter distribuert til flere land, blant annet Norge. Produktet er solgt via Yerba Mate Norway AS, og videresolgt til flere dagligvarebutikker i Norge.

Forbrukere som har kjøpt nudlene, kan kaste de.

Katharina Hovde

Fortsetter leiteaksjon i Ålesund tirsdag

Mandag kveld satte politiet i gang en større leiteaksjon i Ålesund. En mann i 20-åra har vært savna i noen dager.

Søkeområdet er Aksla, fra Fjellstua til Gangstøvika.

Til Sunnmørsposten opplyser politiet tirsdag morgen at søket pågikk til klokka 04 natt til tirsdag, og at det tas opp igjen med nye mannskaper litt ut på dagen.

Den siste observasjonen av mannen skal være gjort fredag. Røde Kors, Redningsselskapet og Norske Redningshunder er kalt ut til søket.

Bjørg-Irene Hovde

Redusert kapasitet på ferje

I rute 1060 Sølsnes - Åfarnes blir det redusert kapasitet (maks. 12 passasjerer) på avgangen fra Åfarnes kl. 04:50 tirsdag morgen.

Årsaken er transport av farlig last, melder Fjord1.

NTB

Nye lokale politikontorer har under to besøkende i uken

De nye politikontorene som regjeringen åpnet i fjor, har under to besøkende i uken, viser en kartlegging gjort av TV 2. – Til nå har det ukentlig vært to til tre personer som har besøkt stasjonen. Noen uker er det ingen, sier Tom Johnsen, leder for geografisk driftsenhet Øst i Innlandet politidistrikt, til kanalen.

I fjor åpnet regjeringen åtte nye politikontorer, og i år skal elleve nye åpnes. TV 2s kartlegging viser at kontorene som åpnet i fjor, i snitt har hatt ett besøk i uken.

Gjenåpning av politikontorer var et sentralt valgløfte for Senterpartiet i valgkampen i 2021. Da politikontorene var på høring, var det ingen av politidistriktene som ville ha nye tjenestekontorer. Og det var imot politiets egne faglige råd.

Åpningen av kontorene skjer også samtidig som det i fjor ble 375 færre politistillinger ute i politidistriktene, ni av tolv politidistrikter måtte nedbemanne, og kun fire av tolv når målet om to politiårsverk per tusen innbygger.

I tillegg har Politidirektoratet varslet at politiet nå sliter med å balansere krav, og at oppklaringsprosenten i straffesaker synker. Samtidig er det rekordhøy arbeidsledighet blant nyutdannede fra politihøyskolen.

NTB

Leiteaksjon etter mann i Ålesund

(Smp:) Mandag kveld har politiet satt i gang en større leiteaksjon på byfjellet Aksla i Ålesund. En mann i 20-åra har vært savna noen dager.

Søksområdet er Aksla, fra Fjellstua til Gangstøvika.

Politiets operasjonsleder Per Åge Ferstad opplyser at de satte i gang aksjonen kort tid etter at de fikk kjennskap til dette.Norske Redningshunder er med i aksjonen, og politiet har mandag kveld satt igang dialog med Hovedredningssentralen for Sør-Norge.

Klokka 19.18 opplyser Ferstad at de nå kaller ut Røde Kors. I tillegg vil Redningsselskapet foreta strandsøk.

– Norske Redningshunder hadde i utgangspunktet trening ved Brødrene Sunde. De har kommet til Aksla, sier Ferstad til Sunnmørsposten. Den savna mannen er bosatt i Ålesund.

Klokka 21 melder brannvesenet at de bistår med brannbåt og drone. Også politiet er der med drone med varmesøkende kamera.

– Den siste observasjonen av mannen skal være gjort fredag, sier operasjonsleder Ferstad til Sunnmørsposten.

NTB

Veterinærinstituttet advarer mot laksesykdom

Veterinærinstituttet advarer mot laksesykdommen BKD. Tallet på utbrudd har ikke vært høyere på 20 år.

Ikke siden 1990-tallet har det vært så mange utbrudd av BKD-sykdommen på laks. Det er registrert hele 15 utbrudd hittil på kort tid.

I 2023 ble tolv BKD-utbrudd bekreftet. I tillegg er det påvist to BKD-utbrudd i Midt-Norge hittil i år.

Starten på BKDs tilbakekomst var én påvisning før jul i 2022.

– Vi må følge nøye med hvordan situasjonen utvikler seg utover våren, sier veterinær Torfinn Moldal ved Veterinærinstituttet til IntraFish.

Han er fagansvarlig for fiskehelse ved Veterinærinstituttet.

Også Mattilsynet er bekymret.

NTB

Kommunene tar imot 19.000 flyktninger

Kommuner over hele landet har sagt ja til å bosette nærmere 19.000 personer. Det er halvparten av det de er tidligere bedt om å ta imot.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) ba kommunene om en tilbakemelding på hvor mange flyktninger de kan ta imot etter at de er bedt om å bosette 37.000 i år.

Nå svarer kommunene kun halvparten, 18.885 personer, skriver Kommunal rapport.

Fem kommuner har vedtatt flere plasser enn de er anmodet om, og 103 kommuner har vedtatt like mange plasser som de er bedt om.

De resterende kommunene som har svart, har vedtatt færre plasser enn de er bedt om.

Bjørg-Irene Hovde

Kjørte ruset med balltre i bilen

Politiets operasjonssentral i Møre og Romsdal melder at UP har stanset en bil i Ålesund.

Prøven tatt av føreren ga utslag på bruk av rusmidler.

Det ble også funnet et balltre som politiet tok i forvaring.

Føreren ble tatt med for blodprøvetaking. UP oppretter sak på forholdet.

NTB

Frp trekker seg fra pensjonsforhandlinger på Stortinget

Sylvi Listhaug og Frp blir heller ikke denne gangen med på pensjonsforlik. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Frp bryter forhandlingene med regjeringspartiene og Høyre om endringer i pensjonssystemet.

Det er ikke mulig å sikre flertall for en anstendig minstepensjon og beskytte opparbeidede rettigheter, oppgir Frp-leder Sylvi Listhaug som årsak til at partiet trekker seg fra samtalene på Stortinget.

Før påske skal arbeids- og sosialkomiteen legge fram sin innstilling om regjeringens forslag til justering av pensjonsreformen. Regjeringen har ønsket å lande et bredt forlik.

Men det er nå klart at Fremskrittspartiet ikke blir med på dette. Partiet valgte også å stå utenfor pensjonsforliket forrige gang.

– Minstepensjonistene fortjener en pensjon det er mulig å leve av, og det er skammelig at minstepensjonen i et av verdens rikeste land fortsatt er langt unna EUs fattigdomsgrense. En anstendig minstepensjon har hele tiden vært en forutsetning for Frp for å bli med på et bredt forlik, sier arbeidspolitisk talsmann Dagfinn Olsen.

– Uaktuelt å støtte usosial reform

Det er uaktuelt å støtte et pensjonssystem som straffer dem som har minst og viderefører den usosiale pensjonsreformen fra 2011 som Frp stemte mot, skriver Listhaug i en epost til NTB.

Folk bør få beholde opparbeidet rettigheter som de har betalt inn gjennom mange år, understreker hun.

– Pensjonistene skal ikke bli stilt ut som syndebukker for politikeres manglende evne til å prioritere. Vi må heller se på hvordan vi kan øke yrkesdeltakelsen blant gruppene som står utenfor arbeidslivet i dag, som en del innvandrere og uføre, samt kutte i symbolske klimatiltak der milliardene sitter løst, sier Listhaug.

Katharina Hovde

Tussentunnelen stengt

Mandag klokka 13.14 melder Vegvesen trafikk at Tussentunnelen er stengt.

Årsaken er gjenstander i vegbanen.

Kort tid seinere melder Vegtrafikksentralen at vegen er åpen igjen.

Pernille Huseby

Flere innbrudd og tyveri fra naust

Klokka 12.38 mandag ettermiddag skriver politiet at de har fått melding om flere innbrudd og tyveri fra naust i Isfjorden.

Dette vil bli anmeldt, skriver de i politiloggen for Møre og Romsdal.

Politiet opplyser at de foreløpig ikke har noen detaljer angående hva eller hvor mye som er tatt.

Til Åndalsnes Avis opplyser politiet at mye tyder på at innbruddet skjedde på natta, og at de har fått melding om at det skal gjelde tre naust.

Politiet fikk melding om hendelsen søndag ettermiddag.