ATLANTERHAVSVEGEN: Det var bare smil for familien Sil fra Kolkata (Calcutta) på Atlanterhavsvegen mandag formiddag. De nærmest svevde av lykke på Svevestien på Eldhusøya. Det er ikke hverdagskost med indiske vinterturister på våre kanter, ifølge hotallsjef Roy Heggdal på Molde Fjordstuer, men samme mann mener potensialet kan være enormt.

India har nærmere 1,4 milliarder innbyggere. Byen familien Sil kommer fra, Kolkata, er bare en småby med 4,4 millioner innbyggere, understreker de smilende. Da kan man tenke seg kontrasten til våre trakter.

På ekspedisjon

– Vi er på en stor familieekspedisjon. Det var nordlyset som trakk oss til Norge. Vi har vært noen dager på Svalbard, før vi fløy til Tromsø. Begge steder fikk vi se nordlyset. Så tok vi hurtigruta til Molde, for å få se kysten og for å se fjord, fjell og Atlanterhavsvegen. Vi har fått full uttelling. Ekstremt vakkert, men vel så deilig er det med stillheten, sier Sankha Sil til Romsdals Budstikke.

De ville egentlig leie taxi fra Molde til Atlanterhavsvegen, men fikk tips om at det går rutebuss. Så familien Sil dro ut på det de kaller en svært eksotisk busstur via Malmefjorden, Freneidet og Eide. De fikk se Vinter-Norge på sitt aller beste.

– Det er ikke mange som har oppdaget Norge ennå i India. Det er mange som reiser til Island, men snart oppdager de Norge, også. Internett sprer det glade budskap. Det har mye med historien å gjøre, også. Vikingene fascinerer. Vi ville se hvordan det er i det kalde nord, sier Tapan Sil (69), som er pensjonert bankmann.

India er kontrastenes land. Ekstrem fattigdom for enorme folkemengder, men også ekstrem rikdom. Det skal finnes over 200 millioner indere som har råd til å reise ut for å oppleve verden. Og over 50 dollarmillionærer. Roy Heggdal sier at norsk reiseliv nå begynner å få opp øynene for India.

Tror på indisk turisme

– Kineserne har inntatt Norge for fullt, spesielt Nord-Norge. Indere er det færre av. For oss her på Fjordstuene er det ikke så ofte vi har indiske gjester, spesielt ikke om vinteren. Samtidig er det jo så ufattelig mange indere, så det må jo være et stort potensial. Vi er på utkikk etter mer vintertrafikk, som de har fått til i Lofoten og Tromsø. Der holder det på å «renne over» av asiater. På sikt vil det nok bli flere vinterturister her også, tror Roy Heggdal.

Inderne trasket rundt på Eldhusøya i en time, før de tok bussen tilbake til Molde. De skulle fly videre til København og så avslutte ekspedisjonen med et par dager i Paris.

Vil tilbake om sommeren

– Jeg og kona mi har lyst tilbake til Norge. Nå har vi vært her om vinteren, det neste må bli en sommertur. Vi må oppleve mer av Møre og Romsdal. Trollstigen og Geiranger. Og så vil vi til Lofoten. Det er dyrt i Norge, men det går. Vi er vant til at det koster dit vi reiser på ferie. Vi synes Norge har vært verdt det vi betaler for turen, fastslår Sankha Sil, som er dataingeniør i India. Det samme er kona. De har gode jobber.

De tror imidlertid at mat og religion er noe som bremser en del indere sin langreiste reiselyst.

– Hinduer flest vil jo ikke spise storfekjøtt av religiøse hensyn. Eller kjøttpålegg. Vi tenker ikke så nøye over dette. Vi tilpasser oss. Men vi har spist mye grillet fisk. Godt!

- Norge er natur, natur og natur. Vi stortrives, også fordi det er så ekstremt fredelig i forhold til India, der det er kaos overalt, sier ekteparet Sankha og Debleena Sil. Foto: Eirik Heen
Tapan Sil (69) er pensjonert bankmann fra Kolkata (Calcutta). Denne uka tar han med familien på eksotisk norgesferie. Foto: Eirik Heen
Sankha og Debleena Sil vil gjerne oppleve Fjord-Norge om sommeren neste gang. Foto: Eirik Heen