Fra årsskiftet er det ikke lenger mulig å gifte seg i landets tinghus. Vigselsmyndigheten skal da overføres til kommunene. Dermed er det slutt på vielser i vigselsrommet hos Romsdal tingrett. Siste par ut var John Luke Baylon og Mary Corpin. Presis klokka 10.30 fredag begynte vielsen, som ble utført av sorenskriver Svein Eikrem (56). Romsdals Budstikke var flue på veggen.

Et stort lyspunkt

I forkant av vielsen slo vi av en prat med førstekonsulent Eli Karin Liabø Løvås. Hun har jobbet i tingretten i snart 28 år og vært med i kulissene på veldig mange vielser.

– Vielsene er jo det store lyspunktet da. Det er bare så kjekt når folk gir hverandre sitt ja her hos oss. Så det er jo litt vemodig at det er slutt på denne praksisen her i tingretten. Vi har hatt knappe 70 vielser i år og 91 i fjor. Men for all del, det er nok av straffesaker, så arbeidsledig blir vi ikke, ler Liabø Løvås.

Så snakket vi med den stolte brudgommen. John Luke Baylon kom til Norge for seks år siden. Han bor i samme hos som mamma Maryline Osnes, som er gift med Arne Osnes i Malmefjorden. John lærte seg fort norsk og tok en maritim utdanning etter videregående. Han har nå fast jobb som matros i Fjord 1. Forlover var for øvrig Jarle Kirkeslett, kaptein på «Romsdalsfjord».

Skal flytte etter

Mary Corpin (24) er fortsatt bosatt på Filippinene, men nå som hun er gift med John Luke er planen å flytte etter til Malmefjorden. Forlover for Mary var filippinske Maricel Solem, bosatt i Molde.

Vielsen ble foretatt på engelsk. Sorenskriver Svein Eikrem holdt en fin tale til det unge paret. Han snakket om at løftet om å elske hverandre resten av livet er det vanskeligste løftet man kan gi. Det krever at man setter en høg standard.

Så satte paret på hverandre gullringene og signerte ekteskapspapirene. Så var det tid for det obligatoriske kysset.

– Dette kjennes veldig bra! En flott og enkel seremoni. Nå er jeg ektemann og det er en veldig god følelse. Vi skal ha bryllupsfest i Skålahallen lørdag, med 60 gjester, sier John Luke Baylon.

Lykkefølelse

– Det er først og fremst en lykkefølelse jeg kjenner på nå. Og så er jeg litt spent på hvordan det blir å gå ut på glatta med disse skoene her. Jeg må si det er uvant med snø og kulde, ler kona Mary.

Sorenskriver Svein Eikrem (56) har foretatt godt over 100 vigsler i sin «karriere». Fredagens ble altså den siste. Han har vært domstolleder i over 11 år, både på Senja, i Dalane og nå i Romsdal tingrett.

– For meg personlig er vielsene av de hyggeligste oppgavene man har som dommer. Derfor kjennes det litt vemodig ut. Nå er det kommunene som overtar denne fine oppgaven. Samtidig forstår jeg domstolene sitt ønske og behov om å overlate ikke-dømmende oppgaver til de folkevalgte i kommunene. Par som ønsker å vie seg borgerlig må nå kontakte den kommunen de ønsker å gifte seg i, sier Eikrem.

For Molde sitt vedkommende skal borgerlige vielser utføres i et flott lokale i det gamle fengselet.

Blir litt «fengslet»

– Det blir jo litt symbolikk over det, da. Når man gifter seg så blir man jo litt mer «fengslet», gliser Arne Osnes, stefar til brudgommen.

I Romsdal tingrett har man av og til brukt rettssalen som bryllupslokale, i tilfeller der det har vært mange gjester. I det lille vigselsrommet er det ikke plass til så mange. Noen ganger har ansatte i tingretten også stilt opp som forlovere.

Spesiell dag: John Baylon og Mary Corpin ble fredag det siste paret som giftet seg i tingretten i Molde. Sorenskriver Svein Eikrem viet dem på Fylkeshuset. Her setter det nybakte ekteparene gifteringene på fingeren. Foto: Erik Birkeland
Har viet over 100: Sorenskriver Svein Eikrem kommer til å savne den hjertelige arbeidsoppgaven som det er å vie par. Foto: Erik Birkeland
Viktig signatur: Her signerer ekteparet «kontrakten» og de er mann og kone. Foto: Erik Birkeland
Det synlige bevis: Ringene er på plass og ekteskapet er i gang for filippinske John Luke Baylon (24) og hans kone Mary Corpin (24. Foto: Erik Birkeland
Lagbilde: Brudeparet John Baylon og Mary Corpin sammen med sorenskriver Svein Eikrem. Til høyre Johns mor Maryline Osnes og stefar Arne Osnes, bosatt i Malmefjorden. Foto: Erik Birkeland
Bare smil: – Vielser er alltid en glede, så det er litt vemodig at det ikke blir flere her hos oss, sier førstekonsulent Eli Karin Liabø Løvås. Foto: Erik Birkeland