Dette er en superyacht

Men turistene om bord er interessert i noe annet enn spa og velvære. Det har de funnet i Romsdal i fem dager.

Det russiske 29-meters skipet “Severnaya Ten” i Molde har gjort en rundtur i Romsdal de siste dagene. Mandag formiddag lå det i Molde, og forlater byen mandag kveld. 

Det russiske skipet “Severnaya Ten” i Molde har gjort en rundtur i Romsdal de siste dagene, i Harøysund, Elnesvågen, Nesjestranda og Åndalsnes. Mandag formiddag ligger det i Molde, og forlater byen mandag kveld.   Foto: marinetraffic.com

Nyheter

Den russiske turistbåten “Severnaya Ten” har valgt Romsdal som base for sine turistbesøk siden den først ankom Molde onsdag. Om bord er turister som dels bruker båten som base, og ellers utforsker området med taxi eller bussturer.

- De har med seg passasjerer som kommer og går. Noen reiser hjem, andre kommer til, opplyser havnevakt Johannes Størksen.

Uvanlig besøk

Det 29 meter lange og 7 meter brede fartøyet ankom Molde havn onsdag. Her lå det en dag eller to, før det dro ut i Fræna, blant annet til Harøysund og Elnesvågen.

Søndag ettermiddag besøkte skipet Nesjestranda og Åndalsnes. Etter planen skal det seile mandag kveld, til Trondheim.

– Det fungerer som en yacht. Vi har av og til russiske turistskip her, men det er uvanlig med slike små båter. Det er også litt spesielt at de er stasjonert så lenge i ett område, sier Størksen.

Superyachtservice

Det er TR shipping som er agent for båten, med Aleksander Mikkelsen som representant i Molde og omegn.

- I vår superyachtservice har vi mange slike som går opp og ned langs kysten, forteller Mikkelsen på telefon til Rbnett fra jobbreise i Spania.

- Dette er en privat yacht utenom det vanlige, i stål og med en svært funksjonell utforming, sier han.

Turistene om bord er nemlig ikke der for å ligge ved en bassengkant eller i et spa, som en superyacht vanligvis er utstyrt med. Disse turistene vil fiske. De ankommer og drar fra Molde i private fly, så det er ikke pengene det står på.

- Og om bord har de med en norsk fisker som kjentmann, forteller Mikkelsen.  

Ønsker diskresjon

Før båten kom til Molde onsdag, var den et par uker i Ålesund der turistene dreiv med havfiske. Også her i Romsdal har fiske vært det viktigste.

Hvor mange turister det er om bord og hva slags utflukter de har gjort på land er spørsmål Mikkelsen ikke svarer på.

Dette er informasjon som bare politi, toll- og havnevesen har krav på. De om bord betaler ganske godt for å slippe oppmerksomhet, sier han.

- Men jeg kan si så mye som at de benytter seg av lokale tilbud. En av våre oppgaver som agent er å koordinere aktiviteter på land, sier han.

Kokker fra Italia

“Severnaya Ten” var i fylket også i fjor, hovedsakelig i Kristiansund og Ålesund.

Da ble det ikke tid til å gå til Molde, derfor er båten her nå.

I fjor var det den russiske mangemilliardæren Oleg Deripaska som leide “Severnaya Ten” som følgeskip til sin yacht «Elden».  

- Da ble det fløyet inn kokker fra Italia og egne sportsfiskere om bord. Milliardæren leide et par hus på Averøya, derfor lå følgebåten mest i Kristiansund, sier Mikkelsen.  

Til leie

I år er yachten imidlertid på eget oppdrag. Det er russere som chartrer båten, som eies av russiske private aktører.

- Når man eier en så dyr yacht, er man som regel avhengig av å leie den ut, sier Mikkelsen.

Opplegget fungerer slik at russere som er interessert i en yacht-ferie i Norge, tar kontakt med et yacht-selskap. Så chartrer de båten der den er, for en eller to uker, eller en måned. Dermed er det stadig ulike turister om bord.

Begeistret

Det er to måter å operere en slik båt på. Enten leier man båten der den er. Eller: Hvis eieren sjøl bruker den, går han nøyaktig dit han vil.

- Når båten kom tilbake hit, betyr det vel at de liker området?

- Ja, de likte seg veldig godt i fjor, de er veldig begeistret for området her.