Bekymret for flått?

Torsdag åpner nasjonalt flåttsenter, men alt nå strømmer spørsmålene inn. – Det hersker en del forvirring rundt temaet, sier senterlederen.

Det er viktig å plukke bort flott så snart som mulig, både fra mennesker og dyr som er blitt stukket.   Foto: Scanpix

Nyheter

Torsdag åpner Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, som er lagt til Sørlandet Sykehus i Agder. Senteret får allerede masse henvendelser fra helsepersonell og publikum.

Tirsdag skrev Rbnett om Ole Wille som fortalte om en kraftig reaksjon etter flåttbitt som var såpass uvanlig at ikke alle leger kjenner til den. Han syns det er skremmende at flåttbitt kan gi så ulike utslag. Det nye flåttsenteret skal bidra til å gi kunnskap om dette.


Advarer om uvanlig flåttbitt

Begge er flåttofre. Men får du Ole Willes reaksjon til høyre, er det mulig legen ikke vet at flåtten kan ha skylda.

 

Flåttsenteret åpnes med feiring og foredrag torsdag ettermiddag, men så er det rett på arbeidsoppgavene, og de er mange:

– Vi har vært i gang siden januar, med økende aktivitet. Det er allerede stor pågang av fagfolk og publikum som ønsker informasjon. Vi gleder oss veldig til å komme i gang for fullt torsdag, sier nevrologspesialist og senterleder Randi Eikeland til NTB.

Det er planlagt kursaktivitet og kongresser framover, på nasjonalt og nordisk nivå. Men hovedprioriteten er informasjon til pasienter og helsepersonell, primært lagt ut på nettsiden til Flåttsenteret.

Vil frykten til livs

Den store oppmerksomheten rundt flått og flåttrelaterte sykdommer de siste årene er delvis preget av frykt for hvor syk man kan bli, og pendelen i medieoppslagene svinger fra ramaskrik til tilbakevising av påstander.

– Det hersker en del forvirring rundt temaet. Derfor er det viktig at folk får mer kunnskap om flåttbårne sykdommer. Vi håper folk blir klar over hvordan de kan beskytte seg mot flått, hvordan de skal gå fram hvis de er bitt og at behandlingstilbudet landet rundt skal bli like bra, uansett hvor du måtte befinne deg. Vi håper også å bidra til forskning og få resultatene av denne fort ut, sier Eikeland.

Rask etablering

Det er under et år siden daværende helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) overbrakte nyheten til sykehusledelsen om at det nye senteret skulle legges til Sørlandet sykehus. Bakgrunnen var at sykehuset har drevet forskning på flåttbårne sykdommer og diagnostikk i mange år. Det nasjonale referanselaboratoriet for diagnostikk av borreliose ligger også der, tre doktorgrader knyttet til flåttforskning er avlagt og flere av forskerne deltar i internasjonale nettverk. Det er også etablert samarbeid med pasientforeningen Norsk Lyme Borreliose-Forening.

– Det gjenstår mye før alt er på plass, men vi føler at vi har en god flyt på det. Det har nok hjulpet at vi har jobbet med dette før også, sier Eikeland.

For å understreke ønsket om å nå ut til alle har Flåttsenteret invitert alle som ønsker det til åpningen torsdag. Fra kl. 16 blir det markering med kake og foredrag og ikke minst mulighet til å stille spørsmål til eksperter på flått og flåttbårne sykdommer.