Norsk «kvalskandale» på matmesse i Tyskland

Ulovlig kvalkjøtt ble onsdag beslaglagt fra en norsk matstand under mat- og landbruksmessen Grüne Woche i Berlin. Tyske medier omtaler saken som «kvalskandalen».

Kokk Jan Roger Blø ved Molde Fjordstuer er blant aktørene som har presentert mat ved den norske standen under Grüne Woche. 

Nyheter

Berlin-avisen BZ oppdaget at en norsk stand solgte smaksprøver med marinert kval og varslet myndighetene. Det er ulovlig å importere eller selge kvalkjøtt i Tyskland, og strafferammen er på opptil fem års fengsel.

Ifølge avisen visste ikke nordmennene at det var ulovlig, og de slipper sannsynligvis unna med kun en bot.

Lokale aktører

Det er flere private aktører som selger produkter via den norske standen også flere lokale. Kokk Jan Roger Blø ved Molde Fjordstuer fortalte til Sunnmørsposten tirsdag at han hadde delt ut flere hundre prøver med kvalkjøtt.

- Jeg var ikke tilstede ved standen i dag og vet derfor ikke så mye om hva som har skjedd og hva som skjer videre, sier Blø og henviser videre til standansvarlig Arne Andreas Rød fra Innovasjon Norge.

Les også: Unngikk kvalkjøttkrise

- Vi ante rett og slett ikke at det var et forbud, så dette har vi gjort i veldig god tro, sier Rød til VG. Han understreker at kvalkjøttet ble skrevet opp på deklarasjonslistene til både arrangørene og tollvesenet, uten at noen reagerte.

Myklebust Hvalprodukter på Sandøy har levert produkter til den norske standen på Grüne Woche. Daglig leder Ole Mindor Myklebust har vært tilstede under messa.

- De norske aktørene har handlet i god tro og det er det tyske tollvesenet som ikke har gjort jobben sin, sier Myklebust.

Tar på seg ansvaret

Til Dagbladet forteller informasjonsdirektør Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge at omtrent to og en halv kilo kvalkjøtt ble beslaglagt torsdag.

- Det skjedde en feil og en deltaker hadde med seg syv kilo hvalkjøtt. To og en halv kilo var igjen da tollerne dukket opp og beslagla dem.

Også Svorkmo Bergmann opplyser at hverken selger eller Innovasjon Norge var klar over forbudet.

- Men dette burde vi selvsagt ha oppdaget på forhånd, understreker Svorkmo Bergmann, som videre er helt klar på at det er Innovasjon Norge som alene har ansvaret for "skandalen".

- Ikke hyggelig

Organisasjonen Whale and Dolphin Conservation Society (WDC) har reagert på lovbruddet og krever strengere kontroller både hos tollvesen og arrangører.

- Det virker ikke som om forbudet er så godt kjent. Arrangørene virket også overrasket. Det er jo ikke noe hyggelig å få en anmeldelse på seg og komme i mediene med overskriften hvalskandalen, men vi kan ikke la dette ødelegge den gode stemningen her, sier Rød og beklager at de ikke hadde satt seg godt nok inn i lovverket.