"Brand" adoptert av Romsdal Kystlag

Skal presenteres på veteranbåttreff i Molde.

Fiskebåten Brand skal restaureres ferdig og presenteres på veteranbåttreff i Molde. Foto: Privat 

Brand har vært gjennom et omfattende restaureringsarbeid. Foto: Privat 

Nyheter

Den snart 90 år gamle fiskebåten "Brand" er snart ferdig restaurert, og båten er adoptert av Romsdal Kystlag i forbindelse med Forbundet Kystens prosjekt "Adopter et kystminne". 

- Sammen med Romsdal Havnekontor har vi som intensjon og legge opp til veteranbåttreff 7. september i Molde og da med "Brand" som vert og eldste fartøy, skriver Romsdal Kystlag i en pressemelding.

Bygget på Averøya

"Brand" måler 35x11x4 fot og ble bygget i 1925 ved Oluf Dahlen Båtbyggeri som senere ble til Bremsnes Båtbyggeri i Averøy på Nordmøre. Byggemateriale var furu på furu, og eier var den gang Bersvein Stensønes på Smøla.

- Det var innmontert en 12/18 Brunvoll semidiesel som ble byttet ut i 1934 med en litt større 16/24 av samme fabrikat. Denne motoren står fortsatt ombord i "Brand", skriver kystlaget.

Torskefiske på Lofoten

Fra begynnelsen var det torskefiske på Lofoten samt storsildfiske som var hovedgrunnlaget, og "Brand" skal ha lastet 115 hl storsild på det meste.


Forbundet Kysten
  • Forbundet KYSTEN er en frivillig kulturvernorganisasjon med 10. 000 medlemmer fordelt på 124 lokale kystlag.
  • Under parolen «Vern gjennom bruk» jobbes det for å ta vare på gamle båter og kystmiljø ved å skape aktivitet og engasjement rundt disse.
  • I Møre og Romsdal finnes 12 kystlag.
  • De legger ned store mengder frivillig dugnadsinnsats i å ta vare på gamle båter, bygninger, bryggeanlegg og kystfyr – samt holde liv i tradisjonelle håndverk og kunnskaper knyttet til liv og virke ved kysten.

Lugaren var innredet med tre køyer, så det ble for mannskapet og sove på skift under trange forhold.

Båten ble solgt til Tarva i Trøndelag, og senere til Florø, så i alt har det vært få eiere og nesten ingen forandringer eller ombygginger på skuta.

- Vi vet at det er skiftet dekk, samt at Romsdal Kystlag hadde en større renovasjon av baugpartiet med ny stevn, noen spanter og en del hudplank 2009/2011 ved Jarle Aas båtbyggeri på Vestnes. Teknisk sett har det vært mye og ta tak i med motoren. Dette arbeidet nærmer seg nå slutten, og vi har nå fått tatt "Brand" en del turer ut på fjorden for innkjøring og testing, skriver Romsdal Kystlag.

Vil bruke båten aktivt

- 2014 vil bli det første året vi aktivt kan bruke båten i sin helhet, først og fremst i lokalmiljøet, men også på noen treff og stevner rundt i fylket. 

- Det er nedsatt en arbeidsgruppe internt i kystlaget, som retter sin innsats til vedlikehold og bruk av "Brand" og vi har nå valgt og sette båten på land ved vårt kustkultursenter på Nøisomhed. Dette vi vi gjøre hvert år for puss og vedlikehold på eget område.

I sommerhalvåret vil båten ligge til kai ved Reknesmoloen i Molde, og det skal bli aktivitet med  fatsatte dugnader, oppsatte turer og oppstart ved anledninger.