Full storm og snøfokk i Sør-Norge

Meteorologene vurderer å sende ekstremværvarsel.

Det forrige ekstremværet – Hilde – rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Dette bildet er tatt i havna i Stjørdal. Nå kan ni fylker i sør få ekstremvær.   Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Nyheter

Det blir snøfokk og kraftige vindkast i Sør-Norge torsdag. Meteorologene vurderer å sende ekstremværvarsel. I Danmark og Sverige kommer en rekke tog til å stå.

Uværet kommer når et stormsenter passerer torsdag. Værsituasjonen er nå under økt overvåking, og folk må følge med på TV, radio eller internett for oppfølgende meldinger, opplyser Meteorologisk institutt.

Ni fylker

Fylkene som kan få ekstremvær, er Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland.

For østlandsfylkene ventes torsdag ettermiddag og kveld lokalt kraftige vindkast på rundt 25 meter per sekund fra nordlig retning. Samtidig ventes snø og snøfokk. Vinden i disse områdene ventes å minke natt til fredag.

I Agder og Rogaland ventes i samme periode nordvestlig full storm på 25 meter per sekund. I perioder kan vinden komme opp i sterk storm på 30 meter per sekund på kysten vest for Lindesnes – med vindkast opp i 40 sekundmeter. I høyere strøk ventes også snø og snøfokk. Vinden i disse områdene ventes å minke sent torsdag kveld.

Første fase

Uværet er nå i fase A – som innebærer økt overvåking. Dette er første ledd i varslingen av et eventuelt ekstremvær. Fase B starter når meteorologene har avgjort at uværet defineres som ekstremvær, og det er da uværet får navn.

Det forrige uværet – Hilde – rammet i midten av november Trøndelag og Helgeland. Siden uværene får annenhver gang manns- og kvinnenavn i alfabetisk rekkefølge, blir det neste et mannsnavn på I. Listen over navn er laget på forhånd, men blir ikke offentliggjort.

Statens vegvesen varsler at flere fjelloverganger i Sør-Norge kan bli stengt på grunn av snøværet. I tillegg bes bilister i lavlandet passe på i de vanskelige kjøreforholdene som nedbør og kraftig vind vil gi.

– Folk som skal ut på veiene, må holde seg orientert om vær og føreforhold. Du finner oppdatert informasjon om stengte veier på vegvesen.no , sier kontorsjef Therese Thowsen ved Vegtrafikksentralen.

I Danmark kan vindkastene torsdag komme opp i orkan styrke – altså over 32,6 sekundmeter, melder nyhetsbyrået Ritzau. Der har uværet fått navnet Bodil. I Sverige vil togene i Skåne stå stille fra torsdag formiddag, mens danske DSB har kunngjort at alle S-tog, eller lokaltog, parkeres fra torsdag kveld.

Uvær også i nord

Tirsdag kveld nådde vinden full storm i styrke i deler av Nord-Norge. Det førte til problemer for både fly-, skips- og veitrafikk.

Kystvaktskipet Andenes gikk på grunn i Lenvik i Troms og måtte med 67 personer om bord eskorteres til Tromsø. Ingen ble skadd, men skipet lå onsdag fortsatt til kai for undersøkelser av skroget, opplyser operasjonsoffiser Knut Bjerkly.

Folk i Troms og Finnmark ble bedt om å holde seg innendørs i uværet.

Strømløse

Natt til onsdag var nærmere 10.000 husstander i perioder strømløse, og onsdag formiddag var fortsatt 500 husstander uten strøm i kommunene Tromsø og Karlsøy, opplyser kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel til NTB.

Uværet i nord var onsdag formiddag så godt som over.

– Vi er definitivt ferdige med det verste, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge.

– Det ser brukbart ut framover. Natt til torsdag blir det en del vind i Lofoten og Vestfjorden, og det kan komme opp i liten storm, sier han.