Statsministeren hyller Fred Kavli

Gründeren og milliardæren fra Eresfjord, mannen bak Kavli-prisene, og Årets I, døde i går 86 år gammel.
Nyheter

Det er Rockell N. Hankin, nestleder i styret for The Kavli Foundation, og Robert W. Conn, president i The Kavli Foundation, som opplyser dette på stiftelsens hjemmeside. Kavli døde av kreft.

Det var i går, torsdag 21. november, at "vitenskapen mistet en god venn i Fred Kavli", skriver de to.

Romsdalingen som gjorde norsk-amerikaner av seg, var født i 1927, og var både fysiker, oppfinner, forretningsmann og filantrop.

Statsminister Erna Solberg skriver på Twitter i dag:

"En ruvende skikkelse har gått bort. Vi er takknemlige for Fred Kavli sin mangeårige og fremragende innsats for vitenskapen. "

Etter oppveksten i Norge, på turer i fjell og langs fjorden, under stjernehimmelen, "utviklet han en nysgjerrighet for universet", som ble til en livslang kjærlighet til vitenskap, står det på stiftelsens hjemmeside.

2,5 milliarder kroner

Fred Kavli vokste opp i Eresfjord, utdannet seg til ingeniør ved NTH i Trondheim, emigrerte til USA i 1956, gjorde det svært godt som gründer, solgte sitt selskap og har donert milliardbeløp til forskning gjennom Kavli-prisene.

Los Angeles Times gjør i en artikkel i dag også et nummer av hva naturen i Eresfjord hadde å bety for gründerens utforskertrang.

Da Kavli kom til USA, startet han etter hvert Kavlico, som laget sensorer til blant annet fly og romfartøy. Det var da han solgte dette selskapet i 2000, at han ifølge E24 satt igjen med 2,5 milliarder kroner. Det var dette som dannet grunnlaget for hans usedvanlig store donasjoner til vitenskap og forskning gjennom Kavlistiftelsen og Kavliprisene.

Kosmos og hjernen

Kavli valgte å konsentrere seg om tre forskningsområder å støtte: det store kosmos gjennom feltet astrofysikk, mikrokosmos gjennom nanovitenskap, samt nevrovitenskap, med den menneskelige hjerne som hovedfokus.

I tillegg til prisene, har Kavli gitt store beløp til flere universiteter og forskningsinstitutt.

Fred Kavli ble kåret til Årets i på Romsdalskonferansen i Molde i 2008. 

LES OGSÅ: Kavli fikk møte Obama.

Sammenlignet med Nobel-prisene

Kavliprisene til forskning og vitenskap er blitt sammenlignet med Nobel-prisene i prestisje og beløp.

Time Magazine skrev i 2007 en artikkel der de spurte om Kavli var "Den neste Nobel?"

Fakta om Kavliprisene

Her er NTBs fakta om Kavli-prisene, hentet fra Det Norske Videnskaps-Akademi, i forkant av at kong Harald delte ut prisene i fjor:

* Kavli-prisene er en utmerkelse til forskere innenfor astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

* Prisene regnes som en av verdens mest prestisjefylte.

* Deles ut annenhvert år. Første gang var 2008.

* Vinnerne utpekes av forskere anbefalt av det kinesiske, tyske, franske, amerikanske og britiske vitenskapsakademiet.

* Det Norske Videnskaps-Akademi, Kavli Foundation i USA og Kunnskapsdepartementet administrerer prisene.

* De er opprettet og oppkalt etter fysikeren, forretningsmannen og filantropen Fred Kavli.

* Kavli, opprinnelig norsk, er grunnlegger og styreleder i Kavli Foundation som arbeider for å fremme vitenskapen til gode for menneskeheten, øke allmennhetens forståelse av vitenskapelig forskning og støtte forskere og deres arbeid.

* Innenfor hvert felt deles det ut diplom, en medalje og et kontantbeløp på 1 million dollar.

Prisen i 2012 ble overrakt til sju forskere av kong Harald under en seremoni i Oslo Konserthus i september i fjor.

Etter utdelingen av prisene i 2010, kommenterte Romsdals Budstikke dette som "en  gigantisk porsjon raushet".

30 millioner til Kavli Moen gård

Lokalt har mange i regionen hatt glede av Kavlis kjærlighet til sin heimbygd og heimgard, gjennom hans opprustning av Kavli Moen gård i Eresfjord.

Han investerte 30 millioner kroner i opprusting av gården der han vokste opp. Den har blitt både et lokalt kulturhus, og en attraksjon som gjestehus med spesiell og intim atmosfære og matservering av svært høg kvalitet. 

Da Kavli var i Eresfjord for å innvie nye Kavli Moen gård i 2011, omtalte Romsdals Budstikke dette som Kulturgaven til Eresfjord.

Bovim: - Et ekstraordinært menneske

I 2008 ble Kavli utropt til æresdoktor ved NTNU, der han sjøl tok ingeniørutdanningen på midten av 1950-tallet.

Rektor på NTNU, Gunnar Bovim, kommenterer Kavlis bortgang slik:

 - Fred Kavli var et ekstraordinært menneske med spesielle visjonære egenskaper. Vi er stolt over å representere hans alma mater, og glad for at vi kan få bære hans visjoner videre gjennom arbeidet på Kavliinstituttet, Institutt for nevromedisin, sier han.

- Visjonene lever videre

Leder for Kavliinstituttet på NTNU, forsker Edvard Moser, uttrykker stor sorg:

– Vi er svært lei oss for hans bortgang.  Han var en stor mann, som ga et viktig bidrag til forskning. Vi er takknemlige for hans støtte til å bygge opp langsiktig banebrytende grunnforskning. Han hadde visjoner, ambisjoner og strategiske evner. Fred sine visjoner vil leve videre hos oss gjennom alt det han har etablert via Kavli Foundation og Kavliinstituttet, sier han.

Fred Kavli ble diagnostisert med kreft for ca et år siden. Han etterlater seg to barn og ni nieser og nevøer, ifølge presse

Studerte teknisk fysikk

Ved NTH begynte Kavli på linja for teknisk fysikk 1. september 1950. Han leverte inn diplomoppgaven i desember 1954, og ble uteksaminert i 1955.

Etter endt utdanning ved NTH dro han via Canada til USA. Det var her han bygget opp nevnte Kavlico Cooperation. Under hans ledelse ble høyteknologiselskapet en av verdens største leverandører av sensorer til luftfarts- og bilindustrien, og til annen industriell bruk.