Stein fra Visnes til tysk vindmøllepark

Spesialskipet «Simon Stevin» går fra Visnes med 32.000 tonn eklogitt onsdag middag.
Nyheter

Det store fartøyet kom til Visnes tirsdag og ble i løpet av ettermiddagen klargjort for lasting. I løpet av 20 timer skulle 32.000 tonn stein lastes.

– Steinen skal brukes til overdekning på sjøbunnen i forbindelse med et vindmølleanlegg på den tyske nordsjøkysten, opplyser Truls Sverdvik i Norock Sverdvik & Co. til Romsdals Budstikke.

Raritet

«Simon Stevin», oppkalt etter en flamsk matematiker og ingeniør på 1500-tallet, kan legge ut overdekningsstein ved hjelp av rør helt ned til 2.000 meters sjødjup. Overdekningsoppdraget i Nordsjøen skal foregå på 30 meters djup. Kapasiteten er 2.000 tonn i timen, ifølge nettsida theartofdredging.com.

Steinen blir lastet i to store kasser på dekk. Mellom dem står rørsystemet. Skipet er ca. 191 m langt og 40 m bredt. Det ruvet godt ved kaia i Ramsvika og vakte oppsikt da de kom inn fjorden med sin størrelse og sitt spesielle utseende.

Tung stein

Visnes Kalk AS får fra tid til annen slike spesialoppdrag og dermed avsetning for eklogitten som ligger over kalkforekomsten i dagbruddet, sier daglig leder Karl Johan Eide til Romsdals Budstikke.

Steinen var før sett på som et avfallsprodukt. Bedriften bygger nå ut lagringsplass for å ta vare på eklogitten til framtidig bruk.

Eklogitt er en særlig hard og tung bergart med egenvekt 3,5 og egner seg derfor godt under vann. Totalt er forekomsten på Visnes på ca. 16 millioner tonn, ifølge nettsida til Visnes Kalk.