Solberg: – Ingen kamelsluking, men det er noen elefanter i rommet

Ifølge Høyre-leder Erna Solberg har de borgerlige partiene begynt å diskutere politiske planer, men hun vil ikke ut med detaljer før sonderingene er helt ferdige.
Nyheter

Vi har ikke begynt med kamelsluking, men derimot oppdaget noen elefanter i forhandlingsrommet, forklarer Høyre-leder Erna Solberg.

Valgvinnerne Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre fortsatte tirsdag sine sonderinger med mål om å gi landet en ny regjering.

I etterkant ville ingen av dem si noe om konkrete saker, men Solberg lettet likevel litt på sløret.

– Vi har ikke drevet med noen kamelsluking, men vi ser noen elefanter i rommet av og til, sa statsministerkandidaten da de fire partilederne møtte pressen.

Men om det er handlingsregelelefanter, asylelefanter eller bistandselefanter som ignoreres eller dukker opp som problemsaker under samtalene, kunne mediene bare spekulere rundt.

Ut i neste uke

Foreløpig er alle fire partiene samlet, selv om Høyre og Fremskrittspartiet bare trenger støtte fra enten KrF eller Venstre for å få flertall i Stortinget.

– Vi har begynt å diskutere politiske saker, men det er slik at ingenting er avklart før alt er avklart. Vi er enige om å fortsette disse sonderingene inn i neste uke. Det vil ta noen dager, sier Solberg.

– Vi sitter i en god firkant, vi ler mye og tar for oss saksfelt for saksfelt. Vi diskuterer positive ting som vi er enige om – hvordan vi kan få kraft bak et regjeringssamarbeid – og så har vi selvfølgelig også de vanskelige sakene, legger hun til.

Handlingsregelen, vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, innvandrings- og asylpolitikk, bistand, landbruk og bruk av bompenger for å finansiere veier er blant de vanskelige sakene de fire partiene skal gyve løs på. Mens den første dagen gikk med til å innlede samtalene, ble det tirsdag diskutert reelle politiske saker, slo partilederne fast.

Alle fire samlet

Sentrumskameratene Venstre og KrF ble presset på om de to partiene fortsatt står fast ved at deres foretrukne alternativ er en regjering hvor Frp ikke er med. Men tirsdag fremsto de fire partiene fortsatt samlet.

– Vi har også sagt at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering. Vi har lovet å sette oss ned alle sammen, det er det vi jobber med nå, for å se hvor langt vi kommer. Så er det denne prosessen som blir avgjørende for konklusjonen i den andre enden, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Vi driver ikke med noen sannsynlighetsberegning i rommet hvor vi sitter, sa KrF-leder Knut Arild Hareide, som varslet at han hadde Siv Jensens blikk på seg under samtalene.

– Det er et godt blikk.

Det legges opp til nye sonderingssamtaler onsdag, og også da varsles det en orientering for pressen i etterkant.

Etter de innledende sonderingene er det meningen at de fire partiene skal gå over til mer konkrete regjeringsforhandlinger