180 stemmer skiller

Hard kamp mellom Frp (Oskar Grimstad) og Sp (Jenny Klinge) om det siste mandatet i Møre og Romsdal.
Nyheter

Den siste lokale meningsmålingen før valget viser at det blir svært jevnt om den siste plassen på Stortinget. Målingen, som er utført for Adresseavisen for Respons, viser at bare 180 stemmer kan skille mellom Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Ellers er fordelingen av stortingsplasser relativ klar ifølge denne undersøkelsen.

Møre og Romsdal framstår som et av landets sikreste borgerlige fylker. 60,9 prosent sier de vil stemme borgerlig. Bare Høyre og Frp får til sammen 45,9 prosent av stemmene.

Fra en til tre

Høyre er inne med tre plasser på Stortinget til tross for at målingen viser en nedgang på ett prosentpoeng til 29,1 i forhold til forrige måling. Arbeiderpartiet er nest størst, men økningen til 24,3 gir fortsatt bare to kandidater og ingen plass til Tove Lise Torve.

Fremskrittspartiet er den store taperen. Med bare en ørliten vekst fra forrige måling får de inn bare én representant - mot tre etter forrige stortingsvalg.

Sp eller Frp

Men det er knallhard kamp om det åttende mandatet. Hvis denne målingen slår til, er det Jenny Klinge og Senterpartiet som har plassen, men Frp puster dem i nakken. KrFs mandat synes trygt, mens Venstre fortsatt ser ut til å måtte holde seg heime. Deres mulighet ligger i utjevningsmandat.

SV kan glemme å få noen på Stortinget fra vårt fylke. 2,2 prosent vil være er et katastrofevalg for dem. Miljøpartiet De Grønne ligger på 2,9 og har passert regjeringspartiet i Møre og Romsdal.

Stabil fordeling

Mandatfordelingen Høyre 3, Ap 2, KrF 1, Frp 1, Sp 1 har vært den samme i alle meningsmålingene Respons har gjennomført i mars, juni, august og september.

803 personer ble intervjuet  i undersøkelsen som er gjort av i dagene 2.-4.september. Feilmarginen er +/- 3,5 prosent

Flere kvinner usikre

18 prosent av de spurte sier de er usikre, og tallet er høyere for kvinner enn for menn. Det kan være godt nytt for Arbeiderpartiet og KrF som har langt flere kvinnelige enn mannlige velgere ifølge meningsmålingen.

Ap størst på Nordmøre

I lys av sjukehussaka er det kanskje ikke overraskende at Høyre troner øverst med 37 prosent blant dem som har bestemt seg i Romsdal - og at Ap er enda sterkere på Nordmøre med 39 prosent. Sunnmøringene er mer tiltrukket av Frp enn fogderiene nordover i fylket, og 20 prosent av de som har bestemt seg, sier de vil stemme Frp på Sunnmøre. Høyre er størst i vårt mest folkerike fogderi med 30 %.

Slik ser målingen ut for dem som har bestemt seg for parti i Møre og Romsdal

PartiSunnmøreRomsdalNordmøreTotalt
Rødt1 %0 %1 %1 %
SV2 %3 %2 %2 %
Ap18 %18 %39 %24 %
Sp7 %8 %9 %8 %
V8 %4 %5 %6 %
KrF9 %11 %6 %9 %
H30 %37 %21 %29 %
Frp20 %14 %13 %17 %
Dem0 %0 %0 %0 %
MDG3 %3 %3 %3 %
Andre2 %1 %1 %1 %
Spurte296153185633