- Ett av 1000 basehopp ender med døden

Fire norske basehoppere døde i ulykker i år.
Nyheter

Dan Johnsen (40) fra Skien er den fjerde nordmannen som mister livet i forbindelse med basehopping i år. Han mistet livet i en basehoppulykke i Sogn og Fjordane søndag.

– Tre av de fire som har mistet livet, hoppet med vingedress, sier Jan Erik Wang, fagsjef for fallskjermhopp i Norges Luftsportforbund til Varden.

Flere hoppet sammen

Dødsulykken ved Gudvangen i Sogn og Fjordane søndag skjedde i forbindelse med et såkalt «proximity-hopp», der to eller flere hopper utfor en fjellkant sammen iført vingedresser. Poenget med slike hopp er å fly nedover langs fjellveggen.

– Mange mener basehopping er blitt tryggere fordi utstyret har blitt bedre. Dessverre blir mange blinde på farene. Mange presser grensene, og prøver å fly lavere og lavere hver gang, sier Wang.

Mye farligere enn fallskjermhopp

– I 2011 var det ett dødsfall per 116.000 fallskjermhopp. For basehopp anslår man i miljøet at det skjer ett dødsfall per tusen hopp, sier Wang.

Johnsen ble meldt savnet klokken 13.50 søndag. Like før klokken 18 ble han funnet død. Kilder i luftsportmiljøet sier til Varden at Johnsen var en erfaren hopper.

Sist en basehopper fra Romsdal omkom, var i desember i fjor.